Ποδαρικό με τριψήφια άνοδο σε αφίξεις και έσοδα έκανε ο Τουρισμός

24 Μαρτίου 2022, 10:07 | Ελληνική Οικονομία

Ποδαρικό με τριψήφια άνοδο σε αφίξεις και έσοδα έκανε ο Τουρισμός

140 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν ήδη στο τουριστικό καλάθι, τα πρώτα χρήματα για φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών του Ιανουαρίου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά, και μάλιστα σημείωσαν τριψήφιο ποσοστό ανόδου, 256,7% και 309,8% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, τα έσοδα τον πρώτο μήνα του 2021 (όταν δηλαδή βρισκόταν σε εξέλιξη το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας, οι εμβολιασμοί δεν είχαν επεκταθεί στο γενικό πληθυσμό και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ήταν μεγάλοι) ήταν μόλις 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαφορά εντούτοις παραμένει πολύ μεγάλη σε σύγκριση με τα 280 εκατομμύρια που ήταν τα τουριστικά έσοδα για την Ελλάδα το 2020, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Είχε άλλωστε προηγηθεί η μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με πάνω από 18 δισ. τουριστικές εισπράξεις.

Στασιμότητα το Μάρτιο

Οι επιδόσεις του τουρισμού για τον Ιανουαρίου αποτιμώνται πολύ θετικά από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς φαινόταν πως η χρονιά ξεκινούσε με σημαντική δυναμική στις κρατήσεις, τη  ώρα δε που η πανδημία φαινόταν πως έφτανε σταδιακά σε ένα τέλος.

Και ο Φεβρουάριος, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες του ξενοδοχειακού χώρου, στο μεγαλύτερο μέρος του πήγε καλά, ειδικά όσον αφορά την ζήτηση από μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Εντούτοις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικράτησε μια στασιμότητα στην ζήτηση όπως τονίζουν, ειδικά από την αμερικανική αγορά, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πλέον η κατάσταση δείχνει σταδιακά να εξομαλύνεται και το ενδιαφέρον για ταξιδιωτικά πακέτα στρέφεται κυρίως σε κρατήσεις για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει στάση αναμονής και η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει προς το Πάσχα. Περίπου τότε θα τεθούν και οι φετινοί στόχοι για τα έσοδα και τις αφίξεις της χρονιάς.

Σημειώνεται πως πέρσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 146,7% σε σύγκριση το 2020 και διαμορφώθηκαν στα 10,65 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανέβηκε κατά 22,1%.

Τα έσοδα από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 108,9% έναντι του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 2,37 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία κατά 172,0% στα 999 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, αύξηση κατά 97,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,49 δισ.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 99,4% και διαμορφώθηκε σε 14.704,9 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 7.374,5 χιλ. ταξιδιωτών το 2020.

 

Πηγή:capital.gr