Διαβάσαμε - Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

29 Μαρτίου 2022, 16:49 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ο «στασιμοπληθωρισμός», μια λέξη που παραπέμπει σε εξαιρετικά δυσάρεστες συνθήκες, δραματικής και άδικης μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος, βγήκε τις τελευταίες μέρες από το «χρονοντούλαπο» της Ιστορίας, όπου βρισκόταν από τη δεκαετία του 1970. Το γεγονός ότι ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εκ φύσεως ψύχραιμος και αισιόδοξος, την ανέφερε στην ομιλία του στο τραπεζικό συνέδριο, λέει πολλά για το μέγεθος της ανησυχίας που επικρατεί.(εδώ)

Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη των αερομεταφορών κατά τη φετινή θερινή περίοδο, όπως προκύπτει και από την τελευταία περιοδική έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 8 Μαΐου. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά την έκθεση, με χρονικό σημείο αναφοράς το 2019, αναμένονται ποσοστά ανάκτησης της αεροπορικής δραστηριότητας από 80% την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι 87% το διάστημα 2 έως 8 Μαΐου.(εδώ)

Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και αυτό κυρίως εξαιτίας του εμπάργκο που είχε επιβάλει η Μόσχα στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τα μέτρα που είχαν πάρει οι Δυτικοί εξαιτίας της εισβολής στην Κριμαία. Η νέα εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τις κυβερνήσεις της Δύσης να προχωρήσουν σε πιο αυστηρό εμπάργκο το οποίο όμως δεν είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις.(εδώ)

"Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τακτική", γράφει η Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο "Η Ελλάδα ανακαλύπτει τον ορυκτό της πλούτο". Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: "Το 2021 η Ελλάδα κάλυψε το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 36% των αναγκών της σε πετρέλαιο από την Ρωσία. Τώρα όμως η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργειακή διαφοροποίηση και επιταχύνει την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.(εδώ)

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει, ότι η Jemena Asset Management Pty Ltd ανέθεσε στην CPW America Co, θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου, τον κλάδο σωλήνων χάλυβά της, σύμβαση για το έργο του Port Kembla Lateral Pipeline. Το συμβόλαιο αφορά περίπου 13 χλμ. σωλήνων χάλυβα με διάμετρο 18 ιντσών (457 χιλ.), υψίσυχνης συγκόλλησης πιστοποιημένων για τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου, με εξωτερική και εσωτερική επένδυση καθώς και την προμήθεια των αντίστοιχων εξαρτημάτων. Η κατασκευή των σωλήνων, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στην Ελλάδα, με παράδοση απευθείας στην Αυστραλία εντός του 2022.(εδώ)

Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2021 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε EUR36,13 εκ., έναντι EUR 30,74 εκ. της αντίστοιχης χρήσης του 2020, σημειώνοντας αύξηση 17,5%. Το 55% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από τα δικαιώματα από τη διαπραγμάτευση και τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες (κυρίως εκκαθάριση και διακανονισμό) των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 11% προέρχεται από εισαγωγές και άλλες υπηρεσίες προς εισηγμένες εταιρείες, ενώ το 34% από τις υπηρεσίες πληροφόρησης, τις υπηρεσίες τεχνολογίας που περιλαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογικές λύσεις σε άλλες οργανωμένες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και άλλες παρεπόμενες υπηρεσίες.(εδώ)

Η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση από 1/1 έως 31/12/2021, τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε € 6.064 χιλ. έναντι € 3.681 χιλ. της περσινής χρήσης, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 65%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ενσωμάτωση εσόδων προερχόμενων από νέες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των logistics. Στα έσοδα από μισθώματα του Ομίλου για τη χρήση 2021 περιλαμβάνεται μείωση € 877 χιλ. λόγω των μέτρων για τον Covid-19 έναντι αντίστοιχης μείωσης € 954 χιλ. στη χρήση 2020.(εδώ)

Κατά το 2021, σημειώθηκε συνολική αύξηση των εσόδων σε όλους τους τομείς του Λιμένα σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα, με την από 28/3/2022 έγκριση του Δ.Σ. της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης, ανακοινώνεται πως τα ενοποιημένα έσοδα για το 2021 ανήλθαν σε € 77,9εκατ. (τα έσοδα της ThPA Sofia προσέγγισαν το € 1εκατ.), τα Ενοποιημένα Λειτουργικά Κέρδη (EBITDA) σε € 33,4εκατ. και τα Ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε € 19,8εκατ.(εδώ)

Η Byte κατάφερε και το 2021 να σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά στην οικονομική της απόδοση, βάζοντας πάντα σε πρώτο πλάνο αφενός την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της και των συνεργατών της και αφετέρου την απρόσκοπτη εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων προς τους πελάτες της τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2021 ανήλθε στο επίπεδο των €39.785 χιλ. έναντι €31.669 χιλ. την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 25,9%. Τα μικτά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο ύψος των €9.167 χιλ. από €6.059 χιλ. το 2020, αυξημένα κατά 51,31%.(εδώ)

Αύξηση παρουσίασαν τα μεγέθη της εταιρείας CPI κατά το 1ο 6μηνο της χρήσης 1/7/2021 – 31/12/2021. Η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας (EBITDA) ανήλθε σε 526 χιλ. ευρώ, έναντι 398 χιλ.ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο παρουσιάζοντας αύξηση 32%. Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων τετραπλασιάστηκαν στα 162 χιλ. ευρώ έναντι 41 χιλ.ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.(εδώ)

Ενώνοντας τη φωνή της με άλλους επενδυτικούς οίκους η S&P Global Ratings δίνει και αυτή ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, προβλέποντας βελτιωμένη κερδοφορία, λόγω της συνεχιζόμενης ενίσχυσης τους ισολογισμού τους. Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% με 5% το τρέχον έτος για το σύνολο του κλάδου. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες.(εδώ)

Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος μεταφοράς μέσω των θαλασσίων οδών,  ανεβάζει σημαντικά τις τιμές σε όλο τον κόσμο και οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ορατές μέχρι και τουλάχιστον το τέλος του 2022. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γιαν Καριέρ Σουάλοου,  Πράγκιαν Ντεμπ, Νταβίντ Φουρτσέρι, Ντάνιελ Χιμένεθ και Τζόναθαν Όστρι, σε ανάλυσή τους που δημοσιεύεται στο IMFBlog.(εδώ)

Σε έναν κόσμο στον οποίο έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της, η έλλειψη εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αποδεικνύεται ότι η Κίνα έχει αρχίσει να αποθεματοποιεί εμπορεύματα ήδη από το 2019. Σήμερα η Κίνα διαθέτει το 80% των αποθεμάτων χαλκού, το 70% των καλαμποκιού, το 51% του σιταριού, το 46% της σόγιας, το 70% του αργού πετρελαίου και πάνω από το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων αλουμινίου.(εδώ)

Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το πακέτο-ρεκόρ των 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες, που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, συνιστά νέο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τις απαιτήσεις για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.(εδώ)

Η Bank of China ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών σχεδόν εδώ και μια δεκαετία στο περασμένο έτος, καθώς η δυναμική των δανείων ανέκαμψε στο δεύτερο έτος της πανδημίας και η συσσώρευση επισφαλών δανείων μειώθηκε. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 12,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 216,6 δισ. Γουάν (34 δισ. Δολάρια) το 2021, τόνισε η τράπεζα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 209,8 δισ. Γουάν, και σηματοδοτεί την ταχύτερη αύξηση κερδών από το 2013.(εδώ)

Τις αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές προτιμά πλέον η BlackRock έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών λόγω του ενεργειακού σοκ, ενώ παραμένει underweight στα ομόλογα λόγω του πληθωριστικού περιβάλλοντος, όπως επισημαίνει στη νέα έκθεση στρατηγικής της.  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε λίγο διάστημα για τις προοπτικές του 2022.(εδώ)