Διαβάσαμε - Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

31 Μαρτίου 2022, 16:42 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Συνολικά αλλαγμένος θα είναι ο προϋπολογισμός του 2022 που θα καταθέσει στο τέλος Απριλίου στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών μέσω του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης  2022 -2025. Πριν όμως ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα σταθερότητας, το ΥΠΟΙΚ θα κάνει την επόμενη εβδομάδα την πρώτη κίνηση, επεκτείνοντας τον προϋπολογισμό των δαπανών, κυρίως για να καλύψει τις αυξημένες σε αξία εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και λιγότερο για νέα μέτρα στήριξης.(εδώ)

Προς συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού 2% + 6% και νέο κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ οδηγούμαστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για τη δεύτερη αναπροσαρμογή των κατώτατων αμοιβών, εντός του 2022. Το ύψος της αύξησης των μισθών – το οποίο αναμένεται να ξεπερνά τον πληθωρισμό – σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελούν το σκέλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων, αλλά και του γεγονότος ότι πλέον η αύξηση «έχει κλειδώσει» είναι η δήλωση του πρωθυπουργού  Κ. Μητσοτάκη.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τους Δείκτες Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2022, η εξέλιξη των οποίων, σύμφωνα με στοιχεία προσωρινά και διορθωμένα ως προς τον αριθμό εργάσιμων ημερών τυπικού μήνα ίσης χρονικής διάρκειας, έχει ως εξής:  Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 13,9% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021 μείωση 15,8%.(εδώ)

Η Wella Hellas ενσωματώνει στο χαρτοφυλάκιό της τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης Wella που είχε αναλάβει η Σαράντης προ τετραετίας, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Coty. H εξέλιξη φέρεται να είναι αποτέλεσμα της νέας δομής της Wella μετά το «διαζύγιο» με την Coty σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του τομέα περιποίησης μαλλιών, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τη λιανική (Wella, Clairol, OPI και ghd).(εδώ)

Στην αναγκαία επιτάχυνση των έργων ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς καθώς και στον ταχύ ρυθμό χορήγησης προσφορών σύνδεσης για νέες μονάδες ΑΠΕ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης στο συνέδριο «Power & Gas Forum». Ο κ. Μάργαρης έκανε λόγο για «επενδυτική έκρηξη» από τον Διαχειριστή για νέα έργα ανάπτυξης του Συστήματος, με επενδύσεις που κινήθηκαν το 2021 στο επίπεδο του 2020 (456 εκατ. ευρώ) και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2022-2023, αλλά και για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ΑΠΕ.(εδώ)

Με μπαράζ επικράτησης σε διαγωνισμούς στο εσωτερικό και ανάληψης νέων έργων στο εξωτερικό στον ευρύτερο τομέα των έργων βιώσιμης ανάπτυξης, στον οποίο εντάσσονται και οι κλασσικές υποδομές, ο όμιλος Μυτιληναίου κατάφερε μέσα σε μόλις λίγους μήνες, εντός του 2022, να ενισχύσει το «καλάθι» του ανεκτέλεστου συμβάσεων και έργων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για projects που διευρύνουν το «αποτύπωμα», και βέβαια τη βαρύτητα δίνει το γκρουπ στον χώρο των ευρύτερων υποδομών, μέσω του εξειδικευμένου Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.(εδώ)

Δυνατά αποτελέσματα δημοσίευσαν για τη χρήση 2021 τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σε υψηλότερα επίπεδα θα κινηθούν οι διανομές μερισμάτων σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοικήσεων.Χρηματιστηριακά, ο ΟΛΘ έχει ένα μικρό προβάδισμα από την αρχή του έτους και κινείται με μικρή άνοδο, ενώ ο ΟΛΠ έχει μικρές απώλειες. Ωστόσο, και βάσει αποτιμήσεων φαίνεται πως ο ΟΛΘ τα έχει πάει καλύτερη και η υποαπόδοση του ΟΛΠ μάλλον έχει να κάνει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο μπλοκάρει κάποιες υποχρεωτικές επενδύσεις.(εδώ)

Αθροιστική ετήσια κερδοφορία για το 2021 που όχι μόνο είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης χρήσης, αλλά και που υπερβαίνει με χαρακτηριστική άνεση την επίδοση του 2019, ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ενδεικτικό είναι το ότι οι 29 μη τραπεζικές εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά τους εμφανίζουν καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 241% σε σχέση με πέρυσι και κατά 40% ανώτερα από αυτά του 2019, έτος το οποίο δεν είχε προηγηθεί της πανδημίας.(εδώ)

Κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €3,11 εκατ. έναντι €878 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2021, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς ανακοίνωσε η Alpha Trust Ανδρομέδα. Τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρίας, ανήλθαν σε €4,71 εκατ., έναντι €1,73 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.  Το χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας σημείωσε άνοδο κατά 24,75% τη χρήση 2021, με την εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου (Ν.Α.V.) να ανέρχεται σε €15,10 εκατ. ή €9,4116 ανά μετοχή στις 31/12/2021.(εδώ)

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 θα είναι έτοιμη η νέα παραγωγική μονάδα της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία, η οποία υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγικής δυναμικής γιαουρτιού ετησίως. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο αρχικός προγραμματισμός έλεγε πως το εργοστάσιο θα ήταν έτοιμο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα συμβεί.(εδώ)

Ατελείωτο μοιάζει το σήριαλ της παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ με τους δυο διαγωνισμούς να οδηγούνται σε νέα αναβολή.Αν και ο Ειδικός Διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ είχαν προγραμματίσει για σήμερα τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων και του εργοστασίου της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελιου εντούτοις σύμφωνα με τις πληροφορίες όρισαν νέα ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Συγκεκριμένα για τις 5 Μαΐου.(εδώ)

Μπόνους κερδοφορίας θα λάβουν οι τράπεζες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς τα περισσότερα δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Όμως, θα αυξηθούν και τα κόστη για τις δικές τους εκδόσεις ομολόγων. Πολύ διαφορετικές θα ήταν οι συνθήκες της νομισματικής σύσφιξης για τις ελληνικές τράπεζες, εάν απουσίαζαν οι αβεβαιότητες της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.(εδώ)

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της ανόδου των τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Αναλυτικά, ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 5,1% έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να φτάσει στο 4,8%.(εδώ)

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμό που ξεπερνά τις 2 ποσοστιαίες τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι ακόμη και τα δυσμενέστερα σενάρια για το που θα φτάσουν οι τιμές μάλλον θα διαψευστούν πανηγυρικά προς το χειρότερο και πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 10% πολύ σύντομα.(εδώ)

Το χειρότερο πλήγμα τουλάχιστον της τελευταίας εικοσαετίας δέχθηκαν τα εταιρικά ομόλογα, με την επενδυτική βαθμίδα να συρρικνώνεται κατά 805 τρισ. δολάρια φέτος, ενώ η παγκόσμια αγορά junk «έχασε» 236 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες για ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας από την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενώ όσον αφορά τα ομόλογα – σκουπίδια (junk) πρόκειται για τις χειρότερες αποδόσεις από την επέλαση της πανδημίας.(εδώ)

Πτώση μεγαλύτερη των 5 δολαρίων το βαρέλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν μέχρι και 180 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους πετρελαϊκά αποθέματα (SPR) σε διάστημα μηνών, προκειμένου να ηρεμήσουν οι κατευναστούν οι τιμές πετρελαίου που αυξανόταν. Τα συμβόλαια του Brent, μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Μάιο, υποχωρούν 4,8% στα 107,98 δολάρια το βαρέλι.(εδώ)

Η διακοπή του εφοδιασμού λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή του εισαγόμενου άνθρακα κατά 45-55% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, που προειδοποιούν ότι οι τιμές του άνθρακα αναμένεται να παραμείνουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.(εδώ)