Διαβάσαμε - Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

06 Απριλίου 2022, 16:39 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι για την οικονομία που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το πληθωριστικό σοκ οδηγούν τους διεθνείς οίκους να μετριάσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και για την ελκυστικότητα των τίτλων των ελληνικών τραπεζών. Η HSBC προχωράει σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4% φέτος, ενώ η Bank of America επισημαίνει πως το λιγότερο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να στρέψει τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς επενδύσεις.(εδώ)

Μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α∆Ε∆Υ, που επικαλείται η «ΕφΣυν» καταγράφει µείωση κατά 25,6% του µέσου µισθού των Ελλήνων δηµοσίων υπαλλήλων µεταξύ 2008 - 2020. Επιπλέον, ανάµεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε αρνητική προσαρµογή του µισθού των δηµοσίων υπαλλήλων. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Κύπρο, όπου έχουν επιβληθεί µνηµόνια, οι µισθοί των δηµοσίων υπαλλήλων εµφανίζουν αυξήσεις.(εδώ)

Η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2022 με πολύ ισχυρή δυναμική και οι δείκτες υψηλής συχνότητας και κλίματος υποδεικνύουν μια διαρκή ανάκαμψη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως επισημάνει η Moody’s στη σημερινή ετήσια ανάλυσή της για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας. Η στρατιωτική σύγκρουση προκάλεσε δραστική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη φέτος.(εδώ)

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου με υψηλότερη μεν, αλλά αρνητική απόδοση. Η απόδοση διαμορφώθηκε -0,20%, αυξημένη κατά 22 μονάδες βάσης από το -0,42% στην προηγούμενη δημοπρασία τον Φεβρουάριο. Το ποσό που συγκεντρώθηκε περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφθώθηκε στο 1,36, από 2,35 στην προηγούμενη δημοπρασία. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 8η Απριλίου.(εδώ)

Άδεια για τη λειτουργία της ως ανώνυμη εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία έλαβε πριν από λίγο η Premia Properties από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 949η/5.4.2022 συνεδρίασή του αποφάσισε: Την παροχή άδειας λειτουργίας στην εταιρία «PREMIA ANΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ»  για τη λειτουργία της ως ανώνυμη εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και ως οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων με εσωτερική διαχείριση.(εδώ)

Σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας από τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής είχε η ΔΕΗ το 2021, έναντι του προηγούμενου έτους, η οποία όμως αντισταθμίστηκε σχεδόν κατά 100% από την πτώση των επαναλαμβανομένων EBITDA του κλάδου προμήθειας ρεύματος. Έτσι, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε χθες η επιχείρηση, από το «ισοζύγιο» μεταξύ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της λιανικής ρεύματος προκύπτει ένα οριακό όφελος, μόλις 10 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2020.(εδώ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Group, θυγατρικής εταιρίας του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG), ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσεως 2021, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση 20% των ενοποιημένων Πωλήσεων, στα Ευρώ 347,91 εκατ., αύξηση 4% των ενοποιημένων Κερδών προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA), στα Ευρώ 41,96 εκατ. και σημαντική μείωση των ενοποιημένων ζημιών μετά από φόρους.(εδώ)

Επενδυτικό πρόγραµµα για την ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων και logistics δρομολογεί για το 2022 η Trastor, έχοντας αποκτήσει για τον σκοπό αυτό τις απαραίτητες εκτάσεις. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η απότομη αύξηση των τιμών των υλικών αποτελεί λόγο προβληματισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εισηγμένης αναμένεται να ωριμάσει αδειοδοτικά τις σχετικές επενδύσεις και στη συνέχεια θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.(εδώ)

Με θετικό πρόσημο είναι η αφετηρία του 2022 για την Autohellas, έστω κι αν το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον παραπέμπει σε συνθήκες αβεβαιότητας, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευτύχης Βασιλάκης. Η εικόνα του 2021 ήταν πολύ θετική και αυτή η εικόνα ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και το 2022 έχοντας μάλιστα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς σε φυσιολογική δραστηριότητα ειδικά όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων rent a car.(εδώ)

Η INTRALOT ανακοινώνει την ανανέωση του συμβολαίου της θυγατρικής της στις ΗΠΑ INTRALOT, Inc. με τη Λοταρία του Γουαϊόμινγκ για πέντε επιπλέον χρόνια. Η INTRALOT, Inc. θα συνεχίσει να παρέχει σύστημα λειτουργικής διαχείρισης και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στη Λοταρία του Γουαϊόμινγκ μέχρι τον Αύγουστο του 2029. Από την πρώτη κυκλοφορία του παιχνιδιού WyoLotto το 2014 και σε στενή συνεργασία με τη Λοταρία του Γουαϊόμινγκ, η INTRALOT, Inc. στηρίζει σταθερά τη Λοταρία στην επέκταση του χαρτοφυλακίου της, με πιο πρόσφατο το παιχνίδι κληρώσεων «2by2®» που προστέθηκε τον Μάρτιο του 2021.(εδώ)

Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοινώνει ότι η θυγατρική της «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.»υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τους μετόχους της Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ για την απόκτηση του 100% της Εταιρίας . Το αντίτιμο της Συναλλαγής θα ανέλθει περίπου στα €10 εκατ. Η Iolcus ιδρύθηκε το 2011 ως ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και ατομικών χαρτοφυλακίων με έδρα την Αθήνα. Διαχειρίζεται τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια Apolis που έχει ιδρύσει, με έδρα το Λουξεμβούργο.(εδώ)

Πτώση, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, εμφάνισαν οι παραγγελίες μεταποίησης στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της πτώσης των παραγγελιών από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι παραγγελίες μειώθηκαν 2,2% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο σε προσαρμοσμένους όρους, μετά την αναθεωρημένη αύξηση 2,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis.(εδώ)

Εχοντας ήδη πληγεί από το έμφραγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις διαστημικές τιμές των ναύλων και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, οι αγορές εμπορευμάτων και τροφίμων αντιμετωπίζουν συνεχή επιδείνωση χωρίς τα σιτηρά και τα δημητριακά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών συνολικής αξίας 120 δισ. δολαρίων.(εδώ)

Οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε ύφεση το επόμενο έτος καθώς η Federal Reserve θα αυξάνει τα επιτόκια της για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau και Peter Hooper, μεταδίδει το Bloomberg.  Σε μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα, τα στελέχη της Deutsche Bank βλέπουν τη Fed να προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης στις τρεις επόμενες συνεδριάσεις της καθώς η κεντρική τράπεζα θα κινείται για να φέρει τα επιτόκια της πάνω από το 3,5% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.(εδώ)

Αντιμέτωπος με μία νέα εποχή υψηλότερου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων βρίσκεται ο πλανήτης καθώς η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Δύσης, Ρωσίας και Κίνας σε συνδυασμό με τις παρενέργειες της πανδημίας οδηγούν την παγκοσμιοποίηση σε αντίστροφη μέτρηση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών , Ογκουστίν Κάρστενς.  Η εκτίναξη στα ύψη των τιμών ενέργειας και ειδών διατροφής σημαίνει ότι περίπου το 60% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα έχει πλέον ετήσιο πληθωρισμό άνω του 5%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ κυμαίνεται άνω του 7% στις περισσότερες από τις μισές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.(εδώ)