Πωλήσεις ρεκόρ για τη φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ

07 Απριλίου 2022, 15:33 | Ελληνικές Εταιρίες

Πωλήσεις ρεκόρ για τη φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ

Οικονομικές επιδόσεις-ρεκόρ κατέγραψε κατά την περσινή χρήση η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ. Με ενοποιημένες πωλήσεις 405,9 εκατ. ευρώ, σημείωσε αύξηση 34,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, δηλαδή της τάξης του 9,4%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου Γιαννακόπουλου, δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στα 95 χρόνια της λειτουργία του, αλλά και ο υψηλότερος ανάμεσα σε όλες τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις θα αγγίξουν τα 439 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της νέας γενιάς στο τιμόνι της ΒΙΑΝΕΞ, υπό την ηγεσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Γιαννακόπουλου που σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τον Κώστα Παναγούλια (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.) και τον Δημήτρη Παναγούλια (Μέλος Δ.Σ.) συνεχίζουν την επιτυχημένη οικογενειακή παράδοση, και προχωρούν με εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα.

Η πορεία της ΒΙΑΝΕΞ είναι ανοδική σε όλους τους δείκτες. Οι πωλήσεις από 232,5 εκατ. ευρώ το 2015 απογειώθηκαν στα 405,9 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων από τα 12,1 εκατ. ευρώ έφτασαν στα 27,6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν από τα 39 εκατ. ευρώ το 2016, στα 52,9 εκατ. ευρώ το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 το μερίδιο της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ήταν της τάξης του 4%, ενώ το 2021 έχει φτάσει το 9,1%, έχει δηλαδή υπερδιπλασιαστεί.

Η ΒΙΑΝΕΞ απασχολεί 1.316 εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξειδικευμένη, ανώτερη εκπαίδευση.  Το 57% των εργαζομένων είναι άνδρες και το 43% γυναίκες. Παράλληλα προχωρά σε νέες συνεργασίες και πρόσφατα προστέθηκαν οι πολυεθνικές Organon, Celltrion και HRA.

Πωλήσεις ρεκόρ για τη φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ

Νέες επενδύσεις ύψους 40 εκατ.

Για τη διετία 2021-2022 είναι σε εξέλιξη πολλά μεγάλα και καινοτόμα προγράμματα, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν και τα εξής έργα:

1. Εξαγορά και αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf, επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Στόχος, η μετέγκατασταση της θυγατρικής εταιρείας ΒΙΑΝ και η επέκταση / αναβάθμιση των αποθηκευτικών χωρών της ΒΙΑΝΕΞ

2. Νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών, επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ. Θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές.

3. Αναβάθμιση στείρων χώρων και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

4. Δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, επένδυση 10 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

5. Επέκταση στα Βαλκάνια. Πρόκειται για τη Δημιουργία Δικτύου Πωλήσεων στις Βαλκανικές Χώρες, επένδυση 2 εκατ. ευρώ.

Οι προκλήσεις

Οικονομική κρίση, πανδημία και πρόσφατα οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης έχουν  δημιουργήσει ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.  Την ίδια ώρα, οι συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, οι διαρκείς περιορισμοί στη συνταγογράφηση  και τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι τρία μεγάλα εμπόδια και όχι τα μοναδικά στον φαρμακευτικό χώρο. Η αγορά χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων προϊόντων, γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο στους ασθενείς, αλλά και στις φαρμακοβιομηχανίες.

Το μεγάλο εμπόδιο ωστόσο, είναι οι επιβαρύνσεις με υποχρεωτικές επιστροφές (clawback & rebates) το οποίο είναι από 40% έως 60%. Για το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς το ποσό των επιστροφών το 2021 έφτασε το 1,925 δισ. ευρώ και το 2022 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ για το 2022 υπολογίζεται ότι θα αποδώσει μέσα από το clawback ένα ποσό της τάξης των 64,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. Σύμφωνα με τον όμιλο, πρόκειται για πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν στους εργαζομένους, σε νέες προσλήψεις, περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και στο κοινωνικό της αποτύπωμα,.

Το κοινωνικό αποτύπωμα

Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι στο DNA του φαρμακευτικού ομίλου της ΒΙΑΝΕΞ. Μόνο μέσα στο 2021, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος:

1. Εγκαινίασε στο Καστελλόριζο ένα ανανεωμένο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο για την εξυπηρέτηση και τη φροντίδα υγείας όλων των κάτοικων. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, επίσης μέσα από την προσφορά της ΒΙΑΝΕΞ, οι ακρίτες συμπολίτες μας απολαμβάνουν πλέον περισσότερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.

2. Ανέλαβε την αποκατάσταση και αναδάσωση της Βαρυμπόμπης, υστέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα πλαισιώσει επιστημονικά το πρόγραμμα "Βαρυμπόμπη Reset".

Την ίδια ώρα "υιοθέτησε" για ένα χρόνο το νησί της Σάμου, στηρίζοντας ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αναπαραγωγικές και οικονομικές δυσκολίες, δώρισε συστήματα απολύμανσης στο νοσοκομείο της Λάρισας, στον Ευαγγελισμό, το Σωτήρια και το Γεννηματάς στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στον κορονοϊό,  ενίσχυσε με ταμπλέτ όλους τους μαθητές και φοιτητές τεσσάρων ακριτικών νησιών : Ίου, Πάτμου, Αγαθονησίου, Θύμαινας.

Δ. Γιαννακόπουλος: Δεν σταματήσαμε να επενδύουμε

"Το 2021 υπήρξε για τη ΒΙΑΝΕΞ πραγματικά μια χρονιά – ρεκόρ, με αυξημένους τους οικονομικούς μας δείκτες σε πολύ μεγάλα ποσοστά σε σύγκριση με τα 5-6 τελευταία χρόνια. Σε μια δύσκολη εποχή, γεμάτη προκλήσεις στην παγκόσμια κοινότητα, η εταιρεία μας κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους της και να δικαιώσει τη φήμη της ως η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Όλη η οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ, διοίκηση και εργαζόμενοι, νιώθουμε υπερήφανοι για τα φετινά αποτελέσματα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής. Ταυτόχρονα, είμαστε πιο δυνατοί και έτοιμοι για το μέλλον, ενώ μέσα από στρατηγικές επενδύσεις, θέτουμε ακόμα πιο γερές βάσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας μας. Θέλω να σημειώσω τέλος, ότι δεδομένων των αποτελεσμάτων μας, προφανώς και το τίμημα του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ σε clawback και rebate είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο, δε σταματήσαμε να επενδύουμε τόσο στους ανθρώπους μας, αυξάνοντας το δυναμικό μας, όσο και στην κοινωνία εν γένει, απαντώντας σταθερά στις ανάγκες της, επεκτείνοντας τα προγράμματα και τη προσφορά μας από άκρη σε άκρη της Ελλάδας".

 

Πηγή:capital.gr