Περισσότερες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Μαρτίου / Απριλίου 2022

15 Απριλίου 2022, 15:30 | Χ&Α - 239

Τεύχος 239 - Απρίλιος 2022

Ελληνική Οικονομία

 

Μαρτίου - Απριλίου 2022

 

7/4/2022


Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης φέτος κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με την προ πολέμου εκτίμησή της, ώστε να διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ, προβλέπει στο βασικό της σενάριο η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο δυσμενές η επίπτωση ανεβαίνει στις 2 μονάδες και ο ρυθμός ανάπτυξης προσγειώνεται στο 2,8%. Οσο για τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα τον «βλέπει» πλέον στο 5,1% κατά μέσον όρο στο έτος, σε σύγκριση με 4,1% προ πολέμου, αλλά στο δυσμενές σενάριο αυτός ανεβαίνει στο 7,1%.(εδώ)

 

Υπέρ μιας πιο σταδιακής μείωσης του χρέους σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα , καθώς και της εφαρμογής ενός κανόνα δαπανών, ώστε ο ρυθμός αύξησής τους να μην υπερβαίνει την αύξηση του ΑΕΠ σε ορίζοντα δεκαετίας, τάχθηκε χθες, μεταφέροντας τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν.(εδώ)

 

Αύξηση παραγωγής λιγνίτη έως και 50% επιστρατεύει η κυβέρνηση για την απεξάρτηση από τη Ρωσία και την προστασία από ενδεχόμενη διακοπή εφοδιασμού με ρωσικό αέριο. Οι δυσκολίες και οι φόβοι για την ενεργειακή επάρκεια τους θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης. Σε τακτική αναδίπλωση υποχρεώνουν την κυβέρνηση οι εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά, που φέρνουν σημαντικές αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, εν μέσω των νέων συνθηκών που δημιουργεί η αναγκαία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.(εδώ)

 

Η προσπάθεια της Ευρώπης να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτάρκεια και περισσότερους προμηθευτές ενέργειας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για να ενισχύσει τη θέση της τόσο ως ενεργειακός κόμβος με αγωγούς, όσο και ως παραγωγός ακόμη με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο έδαφός της. Στην ΕΕ υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα για το θέμα αυτό, με την Ισπανία να έχει ρίξει ήδη όλο της το βάρος σε νέα προσπάθεια να γίνει ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου με τη Γαλλία, ώστε να τροφοδοτεί στη συνέχεια όλη την Ευρώπη από Αφρική αλλά και από τις ΗΠΑ.(εδώ)

 

6/4/2022

 

Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι για την οικονομία που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το πληθωριστικό σοκ οδηγούν τους διεθνείς οίκους να μετριάσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και για την ελκυστικότητα των τίτλων των ελληνικών τραπεζών. Η HSBC προχωράει σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4% φέτος, ενώ η Bank of America επισημαίνει πως το λιγότερο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να στρέψει τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς επενδύσεις.(εδώ)

 

Μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α∆Ε∆Υ, που επικαλείται η «ΕφΣυν» καταγράφει µείωση κατά 25,6% του µέσου µισθού των Ελλήνων δηµοσίων υπαλλήλων µεταξύ 2008 - 2020. Επιπλέον, ανάµεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε αρνητική προσαρµογή του µισθού των δηµοσίων υπαλλήλων. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Κύπρο, όπου έχουν επιβληθεί µνηµόνια, οι µισθοί των δηµοσίων υπαλλήλων εµφανίζουν αυξήσεις.(εδώ)

 

Η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2022 με πολύ ισχυρή δυναμική και οι δείκτες υψηλής συχνότητας και κλίματος υποδεικνύουν μια διαρκή ανάκαμψη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως επισημάνει η Moody’s στη σημερινή ετήσια ανάλυσή της για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας. Η στρατιωτική σύγκρουση προκάλεσε δραστική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη φέτος.(εδώ)

 

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου με υψηλότερη μεν, αλλά αρνητική απόδοση. Η απόδοση διαμορφώθηκε -0,20%, αυξημένη κατά 22 μονάδες βάσης από το -0,42% στην προηγούμενη δημοπρασία τον Φεβρουάριο. Το ποσό που συγκεντρώθηκε περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφθώθηκε στο 1,36, από 2,35 στην προηγούμενη δημοπρασία. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 8η Απριλίου.(εδώ)

 

5/4/2022

 

Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην κληθούν να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ που παρανόμως, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έλαβαν χιλιάδες αγρότες από το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008-2009, ούτε τα άτοκα δάνεια που έλαβαν πολλοί συνεταιρισμοί, τόσο το 2008 όσο και το 1992 και 1994 για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του Τσερνόμπιλ, ήρθε η Ελλάδα.(εδώ)

 

Σε 1,19 εκατ. άτομα διαμορφώθηκε η συνολική επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Eλ. Βενιζέλος” τον Μάρτιο. Διαμορφώθηκε δηλαδή στο 72% της επιβατικής κίνησης του Μαρτίου του 2019, γεγονός το οποίο σύμφωνα με στελέχη της αγοράς δείχνει πως όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι αυξάνεται η ροή ταξιδιωτών στη χώρα μας. Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε 2,8 εκατ. ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 36% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.(εδώ)

 

1/4/2022

 

Στα 1.020 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2024 ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός στις τράπεζες, καθώς ΟΤΟΕ και εκπρόσωποι των τραπεζών συμφώνησαν σε κλιμακωτές αυξήσεις, που σωρευτικά θα ξεπεράσουν το 5,5% σε βάθος τριετίας. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που επήλθε χθες, κατά την 7η συνάντησή τους, αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Τραπεζοϋπαλλήλων.(εδώ)

 

Το φρένο στην οικονομική δραστηριότητα πλέον από το ντόμινο που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές. Οι επιχειρήσεις που είτε περιορίζουν είτε σταματούν προσωρινά τη δραστηριότητά τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις ζημιές που «γράφουν» από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που πλέον φαντάζει σαν θηλιά, αυξάνονται.(εδώ)

 

31/3/2022

 

Προς συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού 2% + 6% και νέο κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ οδηγούμαστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για τη δεύτερη αναπροσαρμογή των κατώτατων αμοιβών, εντός του 2022. Το ύψος της αύξησης των μισθών – το οποίο αναμένεται να ξεπερνά τον πληθωρισμό – σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελούν το σκέλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων, αλλά και του γεγονότος ότι πλέον η αύξηση «έχει κλειδώσει» είναι η δήλωση του πρωθυπουργού  Κ. Μητσοτάκη.(εδώ)

 

29/3/2022

 

Ο «στασιμοπληθωρισμός», μια λέξη που παραπέμπει σε εξαιρετικά δυσάρεστες συνθήκες, δραματικής και άδικης μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος, βγήκε τις τελευταίες μέρες από το «χρονοντούλαπο» της Ιστορίας, όπου βρισκόταν από τη δεκαετία του 1970. Το γεγονός ότι ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εκ φύσεως ψύχραιμος και αισιόδοξος, την ανέφερε στην ομιλία του στο τραπεζικό συνέδριο, λέει πολλά για το μέγεθος της ανησυχίας που επικρατεί.(εδώ)

 

Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και αυτό κυρίως εξαιτίας του εμπάργκο που είχε επιβάλει η Μόσχα στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τα μέτρα που είχαν πάρει οι Δυτικοί εξαιτίας της εισβολής στην Κριμαία. Η νέα εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τις κυβερνήσεις της Δύσης να προχωρήσουν σε πιο αυστηρό εμπάργκο το οποίο όμως δεν είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις.(εδώ)

 

"Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τακτική", γράφει η Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο "Η Ελλάδα ανακαλύπτει τον ορυκτό της πλούτο". Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: "Το 2021 η Ελλάδα κάλυψε το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 36% των αναγκών της σε πετρέλαιο από την Ρωσία. Τώρα όμως η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργειακή διαφοροποίηση και επιταχύνει την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.(εδώ)

 

28/3/2022

 

Μειωμένες κατά 30% είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αγοράς, οι φυτεύσεις καρπουζιών και πεπονιών, με τη μείωση αυτή να αποδίδεται στη δυσκολία των καλλιεργητών να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Πέρα από τις λιγότερες ετήσιες καλλιέργειες, οι φορείς του κλάδου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διακοπεί τους επόμενους μήνες η συγκομιδή και να μείνουν τα καλοκαιρινά φρούτα στα δέντρα, με συνέπειες βεβαίως για το αγροτικό εισόδημα, την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα και φυσικά τις εξαγωγές.(εδώ)

 

«Πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα άναψε ο ESM. Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του ΕFSF έδωσαν την έγκρισή τους. «Η πρόωρη πλήρης αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ καθώς και η αποποληρωμή μέρους των δανείων GLF (διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) στέλνει ένα θετικό σήμα στις αγορές για τη θέση χρηματοδότησης της Ελλάδας. Επιπλέον θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα παράξει κάποια εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό.(εδώ)

 

Μικρή μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ, με τα 45 εκατ. να προέρχονται από απώλειες των νοικοκυριών και 215 εκα. ευρώ από τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 8,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.(εδώ)

 

24/03/2022

 

Από ποιους κλάδους της οικονομίας προήλθε η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα το 2021; Ποιοι κλάδοι ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2021; Πώς κινήθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας τα δύο χρόνια της υγειονομικής κρίσης; Στο παρόν τεύχος του δελτίου 7 Ημέρες Οικονομία η Eurobank απαντά στα προαναφερθέντα ερωτήματα παρουσιάζοντας στοιχεία των ετήσιων εθνικών λογαριασμών .(εδώ)

 

Κατά 35% χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το 2021 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.Η Βουλγαρία να είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που ήταν σε χειρότερη μοίρα με 45% χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.(εδώ)

 

21/03/2022

 

Την αισιοδοξία τους ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τη δυναμική που έχει αναπτύξει παρά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν από τον ενεργειακό τομέα και τις ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών αγαθών που επηρεάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξέφρασαν τα διοικητικά στελέχη των συστημικών τραπεζών, σε δηλώσεις τους με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021.(εδώ)

 

Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε υγρά καύσιμα και τρόφιμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία απειλούν να ακυρώσουν τα μέτρα στήριξης των 1,12 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη πριν καλά -καλά εφαρμοστούν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει στο αποκορύφωμα της την ενεργειακή κρίση που είχε ξεκινήσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 με το ράλι των τιμών να επιταχύνεται και λόγω της κερδοσκοπίας, η οποία μπήκε στο παιχνίδι με την εισβολή στην Ουκρανία.(εδώ)

 

Πυκνώνουν οι πιέσεις των μεσαίων και μικρών τεχνικών εταιριών στο υπουργείο Υποδομών ώστε να παρέμβει για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στα οικοδομικά υλικά και το πετρέλαιο που διευρύνουν τις ζημιές σε δεκάδες εργοτάξια ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στο υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή με την οποία θα ζητεί να επιτρέπεται ακόμα και εξαμηνιαίο πάγωμα εργοταξίων! Έτσι, οι εργολάβοι δεν θα προχωρούν σε παραγγελίες υλικών για το επόμενο εξάμηνο με την ελπίδα πως στη συνέχεια θα υποχωρήσουν οι τιμές.(εδώ)

 

18/03/2022

 

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές των υλικών κατασκευής, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα. Η άνοδος των τιμών των υλικών έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2020, ωστόσο τους τελευταίους μήνες λόγω και της ανόδου του ενεργειακού κόστους που επέτεινε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια υλοποίησης νέων εργασιών στις αναδόχους εταιρίες.(εδώ)

 

Δυναμική διόγκωσης των «κόκκινων» οφειλών από φόρους καταγράφεται τους τελευταίους μήνες λόγω και της έξαρσης της ακρίβειας που συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, καθώς εντείνεται η πληθωριστική ανάφλεξη και επιμηκύνεται η διάρκεια της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιανουάριο οι απλήρωτοι φόροι διογκώθηκαν κατά 803 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να εκτιναχθεί στα 112,959 δισ. ευρώ ενώ σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των οφειλετών στα 4.049.913 άτομα, κυρίως στην κλίμακα μεταξύ 50 και 500 ευρώ.(εδώ)

 

17/03/2022

 

Ιδιαίτερα σοβαρούς κλυδωνισμούς προκαλούν οι ανατιμήσεις των υλικών και στα δημόσια έργα, τα οποία οι ανάδοχοι καλούνται να φέρουν σε πέρας επί τη βάσει προϋπολογισμών που καταρτίστηκαν σύμφωνα με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι συνεχείς ανατιμήσεις απειλούν να θέσουν εκτός ελέγχου τους προϋπολογισμούς των αναδόχων κάθε είδους δημοσίου έργου, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τεχνικών εταιριών.(εδώ)

 

Το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού σηματοδότησε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής για τους υδρογονάνθρακες. Μία στροφή που υπαγορεύεται ξεκάθαρα από τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, την ανάγκη υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, που έχει γίνει κεντρικός στρατηγικός στόχος της Ε.Ε., καθώς και την αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών προμήθειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά το είπε ξεκάθαρα: συνέδεσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με οικονομικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, είπε ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.(εδώ)

 

Μια σειρά από δράσεις, συνολικού ύψους 445 εκατ. ευρώ, θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με τους πολίτες και τον δημόσιο τομέα. Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η ενίσχυση 100.000 και περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να πραγματοποιήσουν την ψηφιακή τους μετάβαση.(εδώ)

 

Σε ψηφιακό σπιράλ έχει βάλει η πανδημία τις επιχειρήσεις, με την Πληροφορική να βρίσκεται σταθερά υψηλά στην επενδυτική ατζέντα των εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ψηφιακός προσανατολισμός στον τομέα των επενδύσεων δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρίες, παγκοσμίως, αλλά και - αν όχι κυρίως - τις μικρομεσαίες.Δεν είναι τυχαίο ότι για το 2022, το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγκοσμίως, σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού για την Πληροφορική.(εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ