Διαβάσαμε - Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

08 Απριλίου 2022, 16:32 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Τα αποτελέσματα του εμπορικού ισοζυγίου για το Φεβρουάριο του 2022 αναδεικνύουν αύξηση των εξαγωγών της τάξεως του 25,4%, σε σχέση με το 2021, ποσοστό που καταδεικνύει  την ανοδική πορεία του ελληνικού εμπορίου. Από την άλλη πλευρά, προκύπτει μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, κατά  171,8%, το οποίο οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών κατά 66,9%.  Τα αποτελέσματα προκύπτουν από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών.(εδώ)

Ο υψηλός πληθωρισμός θα αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα και θα παραμείνει για χρόνια, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της BofA Merrill Lynch κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης. Μιλώντας στο newmoney στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο κ. Βαμβακίδης εκτίμησε παράλληλα πως η επενδυτική βαθμίδα, που θεωρεί πως θα λάβει τελικά η Ελλάδα το 2023, δεν πρόκειται να φέρει μείωση στο κόστος δανεισμού λόγω του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων που έχει ανοίξει η ΕΚΤ.(εδώ)

Την έξοδό της από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας τον ερχόμενο Αύγουστο θέτει ως στόχο η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η χώρα μας υπολογίζει σε 4 μήνες από τώρα να βγει από το αυστηρό καθεστώς παρακολούθησης στο οποίο και είχε υποβληθεί μετά την στρατηγική οικονομικής διάσωσης που εφαρμόστηκε από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση αυτή εκτιμάται εν πολλοίς πως ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο θα σηματοδοτεί το επίσημο τέλος της δεκαετούς κρίσης που ταλάνισε τη χώρα.(εδώ)

Στο τραπέζι η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου της Ρεβυθούσας με προσωρινή ή μόνιμη λύση επέκτασης των εγκαταστάσεων, προσπάθεια απεμπλοκής για την αποθήκη της Καβάλας. Πώς μπαίνει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα. Με «ανεβασμένες» ταχύτητες εξετάζονται από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όλες οι επιλογές για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση απότομης διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και, εν γένει, για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα.(εδώ)

Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Μαρτίου 2022 έχει ως εξής: Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Μαρτίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2021 προέκυψε αύξηση 8,9% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,7% έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους . Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,5% .(εδώ)

Στα 60 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται για φέτος οι επενδύσεις της Quest Holdings πέραν των όποιων ποσών δοθούν για την εξαγορά άλλων επιχειρήσεων, δήλωσε η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου στο πλαίσιο του conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί για πέρυσι, πλην όμως για διάφορους λόγους καθυστέρησαν, όπως για παράδειγμα η επένδυση στη Γ.Ε. Δημητρίου.(εδώ)

Το 97,57% της Καραμολέγκος ελέγχει η Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη και τα πρόσωπα που ενήργησαν συντονισμένα στην προαιρετική δημόσια πρόταση για την εισηγμένη. Οπως ανακοίνωσε η εταιρία στο χρηματιστήριο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής, 19 μέτοχοι αποδέχτηκαν τη δημόσια πρόταση (στα 3,22 ευρώ), προσφέροντας συνολικά 24.666 Μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 0,26% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.(εδώ)

Η Premia Properties ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2021: Διεύρυνση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων με την προσθήκη δέκα νέων ακινήτων καθώς και υπογραφή προσυμφώνων αγοράς ακόμη τεσσάρων ακινήτων εντός του 2021. Στρατηγική είσοδος στον τομέα των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων με την απόκτηση ακινήτου στον Πειραιά.Το χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας περιλαμβάνει συνολικά είκοσι επτά ακίνητα. Δεκατρία επενδυτικά ακίνητα εισοδήματος εκ των οποίων εννέα logistics, τρία big-boxes και ένα ακίνητο εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων. Τέσσερα επενδυτικά ακίνητα προς μελλοντική αξιοποίηση εκ των οποίων δύο βιομηχανικά ακίνητα και δύο οικόπεδα  Δέκα σχολεία υπό διαχείριση μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ.(εδώ)

Η INTRALOT A.E. ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα δωδεκαμήνου για την περίοδο με λήξη την 31 η Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Κατά το δωδεκάμηνο του 2021, τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα €414,0 εκατ. Κατά την ίδια περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €110,4 εκατ. Το ΝΙΑΤΜΙ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα €26,6 εκατ. κέρδη, σε σύγκριση με ζημίες €102,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, επηρεασμένο από το one-off κέρδος της συναλλαγής αναδιάρθρωσης του ισολογισμού ύψους €88,5 εκατ. η οποία ολοκληρώθηκε εντός του Γ’ τριμήνου. Τα λειτουργικά έξοδα των εταιριών του Ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 19,4% σε ετήσια βάση.(εδώ)

Η 89η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την 7η Απριλίου 2022, αποφάσισε μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος ποσού ευρώ 0,6720 ανά μετοχή για τη χρήση 2021, επί του οποίου θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%, σύμφωνα με τον ν. 4172/2013, όπως ισχύει. Το καθαρό μέρισμα που θα εισπράξουν οι μέτοχοι διαμορφώνεται σε ποσό ευρώ 0,6384 ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην ως άνω καταβολή μερίσματος ορίζεται η 5η Μαΐου 2022.(εδώ)

Σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση κάθε νέας εστίας αύξησης των κόκκινων δανείων κάλεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τη χθεσινή του ομιλία στην γενική συνέλευση των μετόχων της νομισματικής αρχής. Όπως σημείωσε, από τη μία πλευρά δεν έχει φανεί η πλήρης αποτύπωση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και από την άλλη η τρέχουσα ενεργειακή κρίση πιέζει την πλειονότητα των δανειοληπτών.(εδώ)

Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα μειώσει προοδευτικά και εν καιρώ θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ενώ θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τους συμμάχους της στη Δύση. Ο ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κόιτσι Χαγκιούντα εξήγησε μιλώντας στον Τύπο ότι το Τόκιο θα μειώσει προοδευτικά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα με στόχο να τις σταματήσει τελείως στο μέλλον.(εδώ)

Ο δανεισμός των κυβερνήσεων παγκοσμίως θα ανέλθει στα 10,4 τρισ. δολάρια φέτος, ποσό που θα είναι υψηλότερο κατά ένα τρίτο του μέσου ποσού που δανείζονταν πριν την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P Global Ratings. Παρά την οικονομική ανάκαμψη, ο δανεισμός θα παραμείνει υψηλός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των αναχρηματοδοτήσεων χρέους, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην ετήσια έκθεση του.(εδώ)

Η ανακοίνωση ότι εξαιτίας των περιορισμών στις ρωσικές συναλλαγές η Ρωσία θα προχωρήσει στην αποπληρωμή μέρους του χρέους της όχι σε δολάρια αλλά σε ρούβλια αντιμετωπίστηκε ήδη ως ένα είδος ρωσικής χρεοκοπίας. Συγκεκριμένα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μπλόκαρε ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ρωσίας να κάνει τόκων και κεφαλαίου ύψους 649 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν ημερομηνία τη Δευτέρα 4 Απριλίου.(εδώ)

Αντοχές στον πόλεμο, που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιδεικνύει η παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις τεχνολογικές δαπάνες. Οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των $4,4 τρισ., καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 4% έναντι του 2020, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner.(εδώ)