PRODEA INVESTMENTS - Ωφελείται από την άνοδο του πληθωρισμού

15 Απριλίου 2022, 11:50 | Χ&Α - 239

PRODEA INVESTMENTS - Ωφελείται από την άνοδο του πληθωρισμού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRODEA INVESTMENTS

 

Ωφελείται από την άνοδο του πληθωρισμού

 

Οι εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η αναστάτωση, που έχουν προκαλέσει στις χρηματιστηριακές αγορές, ανέβαλε προς το παρόν το placement μετοχών της Prodea, που είχε προγραμματιστεί στις αρχές του Απριλίου. Όπως έχει ενημερώσει και η διοίκηση, παλαιότερα, το placement, δεν θα πραγματοποιηθεί για την συλλογή κεφαλαίου, αλλά για την βελτίωση της εμπορευρευσιμότητας της μετοχής. Μέχρι στιγμής, το 98,15% των μετοχών,της Prodea, κατέχει το fund Castlelake.


Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως, να υπάρξει θετική επιρροή στα μεγέθη του Ομίλου, από το περιβάλλον αυξημένου κόστους και τιμών, που έχει διαμορφωθεί. Καθώς το κόστος κατασκευής ακινήτων είναι αυξημένο, με την ζήτηση για ακίνητα να μετατοπίζεται στα “ετοιμα” ακίνητα και όχι σε αυτά, που βρίσκονται στην φάση κατασκευής. Η διοίκηση, ενημερώνει ότι διαθέτει μικρή έκθεση, σε έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ παράλληλα, βλέπει αυξητική τάση στα έσοδα για μισθώματα.

Αναφορικά με την πληθωριστική πίεση, στην πλειοψηφία τους, τα μισθώματα είναι συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τέλος, η εταιρία, θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές της, για την υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων σε επιλέξιμα “πράσινα” ακίνητα, όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων, έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των μισθωτών της, μέσω του περιορισμού της εξάρτησής τους από παραδοσιακές πηγές ενέργειας.


Το χαρτοφυλάκιο της Prodea, την 31/12/2021, διέθετε 373 ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία), σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Δείτε την κατάσταση επενδύσεων, εδώ. Η συνολική αξία των ακινήτων ανέρχεται στα € 2.279 εκατ. από € 1.918 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 18,9% σε σχέση με το 2020.

Τα έσοδα από μισθώματα παρουσίασαν έφτασαν στα € 132,07 εκατομμύρια, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με πέρυσι, η μικρή αύξηση οφείλεται εν μέρη από την πώληση ακινήτων, εντός της τρέχουσας χρήσης και από τα μέτρα περιορισμού κατά του Covid 19.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα έσοδα μισθωμάτων ως ποσοστό των επενδύσεων υποχώρησαν στο 5,9% από 7,0% το 2020 και 8,4% το 2019.

Τα έξοδα λειτουργίας και διοίκησης αυξήθηκαν στα € 32,8 εκατ. από € 30,3 εκα. το 2021 και τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν από € 31,4 εκατ. στα € 38,7 εκατομμύρια, λόγω των νέων δανείων, που σύναψε ο Όμιλος.

Τέλος, η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα € 181,7 εκατομμύρια, με τα κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας να φτάνουν τα € 96,7 εκατ. (το 53,2% των κερδών), με αποτέλεσμα η οργανική κερδοφορία (καθαρά κέρδη μείον αναπροσαρμογή αξίας) να φτάνει τα € 84,9 εκατ. έναντι € 61,3 εκατ. (οργανική κερδοφορία) το 2020.

Να σημειώσουμε ότι ο παράγοντας “κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας” είναι ακαθόριστος και μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα αποτελέσματα, για αυτού του τύπου τις εταιρίες. Να σημειώσουμε πως η Prodea, εκτός από το 2020 που σημείωσε ζημίες, από το 2017 εμφανίζει κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας, που ξεπερνούν ακόμα και το 60% των καθαρών κερδών (περίπτωση του 2019).


Η εσωτερική αξία της μετοχής, την 31/12/2021, διαμορφώθηκε στο € 5,47 και σύμφωνα με την τιμή της μετοχής την 23/3/2022 (€ 8,1) η μετοχή διαπραγματεύεται με premium 48,1%.


Η εταιρία, τα τελευταία χρόνια, λόγω των συνθηκών προσπαθεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο της, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της, περισσότερο στο χώρο των logistics (περίπου το 80% του επενδυτικού σχεδίου), ενώ το υπόλοιπο θα αφορά χώρους γραφείων (κυρίως “πράσινα - σύγχρονα” γραφεία), τουριστικά ακίνητα και ξενοδοχεία. Ο τομέας των logistics, αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο, καθώς αναδείχθηκε μέσα σε μια περίοδο κρίσης, ενώ παρουσιάζει παράλληλα μεγάλες ευκαιρίες λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας.

 

Για το 2022, αναμένουμε αύξηση των μισθωμάτων στα € 140 εκατομμύρια, ενώ εκτιμούμε ότι, αν υπάρξει αναπροσαρμογή της αξίας τους, αυτή δε θα μπορούσε να εγγράψει υπεραξίες άνω των € 85 εκατομμυρίων. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν στα € 175 εκατομμύρια. Η πρόβλεψη αυτή, είναι πολύ πιθανό να αναπροσαρμοστεί, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα δημοσιεύσει η εταιρία για το α’ εξάμηνο του έτους.

 

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ