QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - Εξετάζονται νέες εξαγορές - Επενδυτικό πρόγραμμα € 60 εκατομμυρίων

15 Απριλίου 2022, 12:45 | Χ&Α - 239

QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - Εξετάζονται νέες εξαγορές - Επενδυτικό πρόγραμμα € 60 εκατομμυρίων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

 

Εξετάζονται νέες εξαγορές - Επενδυτικό πρόγραμμα € 60 εκατομμυρίων

 

Ενοποιημένα έσοδα, από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες, ύψους € 947,9 εκατομμύρια, κατέγραψε ο Όμιλος Quest Συμμετοχών το 2021, καταγράφοντας αύξηση 31,4%. Αν αφαιρεθούν τα μεγέθη από την πώλησης της Cardlink, οι πωλήσεις σημειώνονται στα € 915,9 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, η κερδοφορία από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες, ανέρχεται στα € 125,1 εκατομμύρια, έναντι € 16,3 εκατομμυρίων. Ύστερα από την αφαίρεση των επιπλέον κερδών, η καθαρή κερδοφορία σημειώνεται στα € 42,7 εκατομμύρια, έναντι € 13,6 εκατ. κατά το 2020. Δείτε αναλυτικά πως διαμορφώνονται τα έσοδα, στην σελ. 158 της οικονομικής έκθεσης.

Από τα κέρδη της χρήσης, η διοίκηση σκοπεύει να προτείνει στην Γενική Συνέλευση, μέρισμα τουλάχιστον ίσο με αυτό της περσινής χρονιάς (€ 0,3 ανά μετοχή). Να σημειώσουμε ότι η Quest, διένειμε ήδη προμέρισμα € 1,25 ανά μετοχή, πριν το split των μετοχών (την 16/3/2022).

Η πώληση της Cardlink, ενίσχυσε τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου, στα € 163 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός (δανειακές υποχρεώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα) να είναι αρνητικός, κατά € 84,6 εκατομμύρια.


Το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2022, υπολογίζεται περίπου στα € 60 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των υπόλοιπων επενδύσεων,ύψους € 46 εκατομμυρίων περίπου, που, όπως είχε αναφέρει η διοίκηση, για διάφορους τυπικούς -κυρίως γραφειοκρατικούς- λόγους δεν πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021.

Οι επενδύσεις των € 60 εκατομμυρίων, θα περιλαμβάνουν την συμφωνία με την ΓΕ Δημητρίου, που υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν από € 25 έως € 30 εκατομμύρια. Περίπου € 20 εκατομμύρια θα επενδύθουν στο νέο σύγχρονο logistic hub της ACS και € 6 εκατομμύρια θα επενδυθούν στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει κάποιες πρόσθετες επενδύσεις ή ακόμα και εξαγορές στους κλάδους που ήδη δραστηριοποιείται.


Όσον αφορά την συμφωνία με την ΓΕ Δημητρίου, την 31/3/2022, κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συμφωνία εξυγίανσης. Η συμφωνία αφορά στη διευθέτηση και αναδιάρθρωση των οφειλών της εταιρίας, οι οποίες ανέρχονται στα € 18,4 εκατομμύρια (εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία). Η διοίκηση της Quest, εκτίμα ότι οι διαδικασίες, θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2ου ή στις αρχές του 3ου τριμήνου του έτου. Η Quest, θα εισέλθει ως μέτοχος πλειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΔ κατόπιν αύξησης μετοχικού κεφαλαίου € 5 εκατομμυρίων.

Για την περίπτωση της Clima Quest, η οποία πρόκειται να συνεργαστεί με την ΓΕΔ -όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία- η διοίκηση ανέφερε ότι, δημιουργείται ένας πολλά υποσχόμενος τομέας, για τον οποίο υπάρχει η προσδοκία ότι θα προσφέρει ετήσια έσοδα € 30 με € 40 εκατομμύρια. Σημαντική ενίσχυση, για τον κλάδο, θα αποτελέσει η επιδότηση που θα προσφέρει η κυβέρνηση, για την ανανέωση των οικιακών συσκευών.

Επίσης, πολλά υποσχόμενος, αναφέρθηκε ότι είναι και ο τομέας της πληροφορικής, καθώς θα συνεισφέρει στο 100% του έτους η νεοεξαγορασθείσα Intelli Solutions, ενώ ενισχυμένη δραστηριότητα αναμένεται και από την Uni Systems, η οποία λειτουργεί πλέον πιο αποδοτικά, καθώς έχει περιορίσει τις χρηματοοικονομικές και λοιπες δαπάνες.

Παράλληλα, πιο αποδοτική λειτουργία αναμένεται και στον τομέα της ACS, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του α΄εξαμήνου θα λειτουργήσει πλήρως το νέο αποθηκευτικό κέντρο, που θα πολλαπλασιάσει την παραγωγική της, δυναμικότητα.


Για το 2022, η διοίκηση αρχικά προέβλεπε ανάπτυξη εσόδων και κερδοφορίας για το σύνολο του Ομίλου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου. Όμως, τα νέα δεδομένα, λόγω του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, κάνουν την πρόβλεψη για το έτος πλέον αβέβαιη. Όσον αφορά, την επίδραση του πληθωρισμού και των αυξημένων τιμών ενέργειας, η διοίκηση ανέφερε ότι δεν επηρεάζεται τόσο άμεσα, όσο έμμεσα μέσα από την επιρροή των παραπάνω αυξήσεων στο εισόδημα των καταναλωτών.


Με δεδομένη την αβεβαιότητα της παρούσας φάσης, μία αρχική εκτίμηση, για τη χρήση του 2022, είναι ότι, οι πωλήσεις του Ομίλου θα υπερβούν (για πρώτη φορά στην ιστορία του), το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα φτάσουν στα € 1.070 εκατομμύρια. Με βάση αυτή την παραδοχή, τα κέρδη (μφ), θα κυμανθούν περί τα € 54,0 εκατομμύρια.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ