ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - Αυξημένες τιμές εμπορευμάτων και ζήτηση ευνόησαν τα μεγέθη του 2021

15 Απριλίου 2022, 13:50 | Χ&Α - 239

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - Αυξημένες τιμές εμπορευμάτων και ζήτηση ευνόησαν τα μεγέθη του 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

Αυξημένες τιμές εμπορευμάτων και ζήτηση ευνόησαν τα μεγέθη του 2021

 

Πολύ καλές επιδόσεις, κατέγραψε η Γενική Εμπορίου κατά το 2021, διαμορφώνοντας τις υψηλότερες πωλήσεις και κερδοφορία στην ιστορία της. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα € 41,6 εκατομμύρια, πετυχαίνοντας αύξηση 35,3% σε σχέση με το 2020 και η κερδοφορία, ανήλθε στα € 2,9 εκατ. έναντι € 999 χιλιάδες το 2021. Από τα κέρδη της χρήσης 2021, θα διανεμηθεί μέρισμα € 0,055 ανά μετοχή.

Η Γενική Εμπορίου, είναι μια μικρού έως και μεσαίου μεγέθους εταιρία, δραστηριοποιείται στον τομέα βιομηχανικού και υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, προκύπτει κυρίως από τον τομέα του υδραυλικού εξοπλισμού, που υπόκειται στις μεταβολές της τιμής του χάλυβα και στο επίπεδο επενδύσεων που πραγματοποιείται στην οικονομία. Επίσης, κατά ένα μικρό ποσοστό, παράγει έσοδα μέσα από τον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς διαθέτει δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εταιρίας, είναι ότι πλην των ετών 2011 και 2013, διανέμει κάθε χρόνο μέρισμα.

 

Κατά το 2021 και οι δύο βασικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την κερδοφορία της εταιρίας, ήταν αρκετά ενισχυμένοι. Η διοχέτευση ρευστότητας στις οικονομίες, ενίσχυσε τον κλάδο τον κατασκευών ενώ παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση ενίσχυσε τις τιμές των εμπορευμάτων.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα μας, για τις εταιρίες που τα έσοδα τους επηρεάζονται είτε άμεσα, είτε έμμεσα από τις τιμές των εμπορευμάτων, οι εταιρίες αυτές χαρακτηρίζονται από μια ευαισθησία στην παραγωγή κερδών και εσόδων.

 

Αρκετά ευνοϊκό φαίνεται και το πρώτο τρίμηνο του 2022, για την εταιρία, καθώς ο μέσος όρος της τιμής του χάλυβα (μέχρι την 15/3/2021) είναι 9.901,6 δολάρια και είναι αυξημένος κατά 6,6% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2021 στα 9.287,5 δολάρια. Γεγονός, που σημαίνει ότι όσο οι τιμές χάλυβα κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από του 2021, η εταιρία θα αποτιμά τα αποθέματα της με κέρδος. Στρατηγική της διοίκησης, είναι να διατηρεί το ύψος των αποθεμάτων της, σε αρκετά υψηλό επίπεδο, με σκοπό να είναι πάντα προετοιμασμένη και ανταγωνιστική. Βέβαια, σε  κάποια στιγμή, στο απώτερο μέλλον, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η στρατηγική των υψηλών αποθεμάτων, θα αποβεί επιβαρυντική για τα αποτελέσματα.

 

Η εταιρία βρίσκεται στο Χρηματιστήριο επί περισσότερα από 30 χρόνια. Πάντα υπήρξε μία εταιρία με “τακτοποιημένους” λογαριασμούς, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει προβλήματα στους επενδυτές και χωρίς ποτέ να εμπλακεί σε σκάνδαλα ή σε χρηματιστηριακές ακρότητες. Είναι από τις εταιρίες που πάντα διανέμουν μέρισμα, ανάλογα με τα αποτελέσματα της κάθε χρονιάς. Η πορεία της ακολουθεί τους κύκλους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και τους κύκλους τιμών των αγορών των μετάλλων και κυρίως του χάλυβα. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται σε αρχική προς μέση φάση του κύκλου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και σε μέση προς ώριμη φάση του κύκλου της τιμής του χάλυβα. Εκτιμούμε ότι -εκτός απροόπτου- και κατά το 2022, θα πετύχει αύξηση του κύκλου εργασιών της, ο οποίος μπορεί να φτάσει στα € 47,0 εκατομμύρια, ενώ, ως μία πρώτη εκτίμηση για την εξέλιξη των κερδών, εκτιμούμε ότι αυτά θα φτάσουν στα € 3,0 εκατομμύρια.
Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις μας για το μέγεθος της εταιρίας και την εμπορευσιμότητα της μετοχής (χαρακτηρίζεται ως “μέση”), παραμένουμε θετικοί για την εταιρία και τη μετοχή της.

Δείτε την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ