ΟΛΠ - Θετικές επιδόσεις κατά το 2021 - Περαιτέρω βελτίωση κατά το 2022

15 Απριλίου 2022, 14:10 | Χ&Α - 239

ΟΛΠ - Θετικές επιδόσεις κατά το 2021 - Περαιτέρω βελτίωση κατά το 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΛΠ

 

Θετικές επιδόσεις κατά το 2021 - Περαιτέρω βελτίωση κατά το 2022

 

Κατά το 2021, ο Όμιλος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) παρουσίασε αρκετά ικανοποιητικά μεγέθη. Τα έσοδα, ανήλθαν στα € 154,2 εκατομμύρια έναντι € 132,9 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 16%. Η αύξηση των εσόδων, οφείλεται κυρίως από τον τομέα της κρουαζιέρας, που σημείωσε αύξηση 493,5% (σημειώνουμε ότι είχε κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά το 2020) και από τον τομέα των φορτοεκφορτώσεων, που σημείωσε αύξηση εσόδων 23,2%.

Το πολύ θετικό στοιχείο, στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, είναι η συνεχιζόμενη αύξηση του περιθωρίου μικτού κέρδους, το οποίο έφτασε στο 49,82% -είναι το υψηλότερο στην ιστορία της εταιρίας- και το οποίο, εφ’ όσον διατηρηθεί σ’ αυτά τα υψηλά επίπεδα, διασφαλίζει μία υψηλή κερδοφορία της εταιρίας και στο μέλλον.

Οι δαπάνες λειτουργίας, κατέγραψαν αύξηση 31,7%. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων, καθώς έφτασαν στα € 3,4 εκατ. έναντι € 954,7 χιλιάδες, διότι, ο Όμιλος, από τον Δεκέμβριο του 2020, έχει υιοθετήσει την χρησιμοποίηση εξωτερικών συνεργατών για τις υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης. Πρόσθετο βάρος στα συνολικά έξοδα της εταιρίας, σημειώνεται από τις προβλέψεις για επίδικες νομικές υποθέσεις, στα € 4,4 εκατ. από αρνητική πρόβλεψη € 1,3 εκατ. το 2020. Δείτε σελ. 167 της οικονομικής έκθεσης.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα, διατηρήθηκαν, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2020, αποτελώντας περίπου το 2,1% των πωλήσεων.

Η καθαρή κερδοφορία, του Ομίλου, διαμορφώθηκε στα € 36,8 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 39,2% σε σχέση με το 2020. Το προτεινόμενο μέρισμα για φέτος, ανέρχεται στα € 0,63 ανά μετοχή (εκταμίευση € 15,7 εκατομμυρίων).


Η φύση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ΟΛΠ εξαρτάται από πολλά εγχώρια και εξωτερικά μακροοικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα με έμφαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στις χώρες που εξυπηρετούνται μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Επηρεάζεται περαιτέρω από τις εξελίξεις στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία, καθώς και από την ανάπτυξη μεμονωμένων λιμενικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό τόσο με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΟΛΠ ΑΕ όσο και με το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχεται στους χρήστες λιμένων.


Για τους επιμέρους τομείς δραστηριοποίησης, στον τομέα της κρουαζιέρας, η διοίκηση παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη, ακόμα και αν οι προκρατήσεις το 2022, είναι αυξημένες και σε σχέση με το 2019. Όπως ενημερώνει και η Ενωση Λιμένων Ελλάδος, οι προοπτικές είναι θετικές για το 2022, με βάση την αύξηση του αριθμού κρατήσεων που παρατηρείται, τη δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου μέσω της επίτευξης και νέων συμφωνιών και της ενίσχυσης του homeporting στα ελληνικά λιμάνια, (εδώ)

Στον τομέα της ακτοπλοιας, η κίνηση αναμένεται να εξομαλυνθεί, καθώς έχουν αρθεί τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Όσον αφορά στα φορτία διαμετακόμισης, που εξυπηρετούνται από τον Πειραιά, η  γεωπολιτική και η οικονομική αστάθεια στις χώρες της βόρειας Αφρικής, της Ασιατικής Μεσογείου και του Ευξείνου πόντου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά. Παράλληλα, η διολίσθηση της τουρκικής λίρας έκανε ανταγωνιστικότερες τις εξαγωγές της Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα έπληξε την εγχώρια ζήτηση και δυσκολεύει τις εισαγωγές πρώτων υλών.

Σχετικά με την απότομη αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τα κόστη του Ομίλου, επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό και για την αντιμετώπιση αυτού, η διοίκηση προσπαθεί να προσαρμόζει τις χρεώσεις της ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πάροχο ενέργειας για την εύρεση του βέλτιστου τρόπου αποφυγής απότομων διαφορών στο λειτουργικό κόστος από την αύξηση τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Διαβάστε περισσότερα για τους κινδύνους του Ομίλου, σελ.43 - 44 της οικονομικής έκθεσης.


Αξίζει να επισημάνουμε ότι η εκτίμηση μας, ήταν αρκετά κοντά στα αποτελέσματα της εταιρίας, καθώς για τις πωλήσεις αναμέναμε πωλήσεις € 156 εκατομμύρια και για τα κέρδης € 36,8 εκατομμύρια.


Στις αρχές του 2022, υπήρξε η αρνητική, για τον ΟΛΠ, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με βάση την οποία ακυρώνονται οι άδειες εργασιών σε μεγάλο τμήμα του επενδυτικού προγράμματατος, καθώς τίθεται το προαπαιτούμενο της προηγούμενης έγκρισης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σύμφωνα, με δημοσιεύματα, η απόφαση δεν έχει ακόμα “καθαρογραφεί” από το ΣτΕ και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρόκειται να εγκριθεί σε 3 μήνες, (εδώ). Η διοίκηση, με δελτίο τύπου, ενημερώνει το κοινό ότι, δεσμεύεται να εφαρμόσει το μεγάλο επενδυτικό της σχέδιο στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη όποιες ενδεχόμενες προσαρμογές κρίνονται απαραίτητες, από τις κρατικές και δικαστικές αρχές. (εδώ).


Για τη χρήση του 2022, αναμένουμε πωλήσεις που θα πλησιάσουν τα € 170 εκατομμύρια (+10,3%), ενώ τα κέρδη μ.φ., θα κυμανθούν περί τα € 39 εκατομμύρια. Η εταιρία θα συνεχίσει να πετυχαίνει εξαιρετικά θετικές ταμειακές ροές (+ € 23,6 εκατομμύρια κατά το 2021) που θα ενισχύουν τα ήδη υψηλά διαθέσιμά της (€ 135 εκατομμύρια κατά το 2021 ή το 31% της κεφαλαιοποίησής της). Με βάση την κεφαλαιοποίησή της στις 11/4/2022 (€ 435 εκατομμύρια), και τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2022, η σχέση Ρ/Ε της μετοχής υπολογίζεται σε 11,1, η οποία, λαμβανομένης υπόψη της δυνατότητας διαρκούς ανόδου των μεγεθών, της μερισματικής απόδοσης (3,7%) και του επιπέδου των διαθεσίμων της, κρίνεται ως χαμηλή.


Η επενδυτική άποψή μας για την εταιρία, παραμένει θετική.

 

Δείτε την οικονομική έκθεση, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ