Διαβάσαμε - Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

11 Απριλίου 2022, 16:29 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Η Ελλάδα θα πρέπει το 2023 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στον συμφωνημένο στόχο, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ βάζει με αυτόν τον τρόπο τέλος στις όποιες προσδοκίες της Αθήνας για νέα σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση το 2023. Ο πάντα προσεκτικός και αυστηρός Γερμανός οικονομολόγος δεν παραλείπει να τονίσει με έμφαση ότι η δημοσιονομική σύνεση θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και στο μέλλον.(εδώ)

Στον ανοδικό κύκλο της βρίσκεται η αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τραπεζικών και επενδυτικών εταιρειών στο 7ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Τόσο το κενό μεταξύ των υψηλών τιμών των ακινήτων, που υπολείπεται κατά 20%-25% σε σχέση με την κορύφωση του 2008, όσο και η απόσταση κατά 400 μονάδες βάσεις των αποδόσεων στον κλάδο από αυτές του ελληνικού ομολόγου, δημιουργούν συνθήκες ισχυρής ζήτησης τόσο από τη λιανική όσο και από θεσμικούς επενδυτές για την ακίνητη περιουσία στην ελληνική αγορά.(εδώ)

Την ανάγκη για κατακόρυφη ενίσχυση των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου, στην περίπτωση που διακοπούν οι εισαγωγές καυσίμου από τη Ρωσία, αποτυπώνει η μελέτη κόστους οφέλους του ΔΕΣΦΑ για τη νέα πλωτή δεξαμενή που σχεδιάζεται να προστεθεί στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη του Διαχειριστή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καινούρια αυτή υποδομή θα δώσει τη δυνατότητα υποδοχής σημαντικά περισσότερων πλοίων στη Ρεβυθούσα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας με καύσιμο, σε ένα τέτοιο σενάριο.(εδώ)

Πρακτικά ασήμαντη είναι η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία και μετά βίας ξεπερνά συνολικά για τις συστημικές τράπεζες τα 300 εκατ. ευρώ. Αλλά όπως και οι διοικήσεις τους έχουν εξηγήσει, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, από την άνοδο του πληθωρισμού και από τη γεωπολιτική κρίση.(εδώ)

Η MYTILINEOS δημιουργεί μια νέα πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις, την πλατφόρμα, Smart Cities. Με καινοτόμες υπηρεσίες, εφαρμογές, πρωτοποριακά εργαλεία και προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, «έξυπνες» κοινωνίες, όπου η καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων θα είναι πιο εύκολη και βιώσιμη.(εδώ)

Αύξηση παραγωγής κατά 9,2% σημείωσε η ασφαλιστική εταιρεία Intelife το 2021, καθώς ανέβασε τη σχετική της επίδοση από τα 68,2 στα 74,8 εκατ. ευρώ. Το 59% της παραγωγής προήλθε από τον κλάδο οχημάτων και το υπόλοιπο 41% από τους λοιπούς γενικούς κλάδους. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 18,12 εκατ. ευρώ έναντι 19,67 εκατ. το 2020 και προήλθαν κατά 8,97 εκατ. από ασφαλιστικό αποτέλεσμα, κατά 8,29 εκατ. από έσοδα επενδύσεων και κατά 860 χιλ. από λοιπά αποτελέσματα.(εδώ)

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Marfin Investment Group το 2021 ανήλθαν σε €359,8 εκ. έναντι €303,2 εκ. το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 18,7%. Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε €39,3 εκ. έναντι €36,2 εκ. το 2020 παρά την ανατίμηση της τιμής του πετρελαίου στον κλάδο μεταφορών. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές ανήλθαν σε ζημίες €22,9 εκ. έναντι ζημιών €85,7 εκ. το 2020.(εδώ)

Στις μεγαλύτερες προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι τράπεζες και στους λόγους για τους οποίους τους ζητείται να προσεγγίσουν την ελληνική αγορά επικεντρώνονται τα ερωτήματα των διεθνών επενδυτών. Τα ερωτήματα των επενδυτών τίθενται ολοένα και με πιο επιτακτικό τρόπο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των Ελλήνων τραπεζιτών με ξένους θεσμικούς.Οι συναντήσεις αυτές ξεκίνησαν από τη στιγμή που οι τράπεζες προχώρησαν σε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για το 2021.(εδώ)

Σε μείωση της τιμής-στόχου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών προχωρά η HSBC σε νέο της report, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση buy, ενώ δηλώνει ως προτιμώμενη μετοχή αυτή της Eurobank. Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα των τραπεζών για το δ΄ τρίμηνο και τα επικαιροποιημένα μεσοπρόθεσμα σχέδια τους, αποκάλυψαν κάποια προβλήματα μεγαλύτερα από ό,τι αναμενόταν στα καθαρά έσοδα από τόκους. Η HSBC προσαρμόζει τις εκτιμήσεις για τις πιέσεις στις αποδόσεις και για ελαφρώς πιο βραδεία πιστωτική ανάπτυξη.(εδώ)

Η ΕΚΤ θα αγνοήσει οποιεσδήποτε απειλές προς την οικονομική ανάπτυξη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και θα άρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το ερχόμενο καλοκαίρι, θέτοντας τις βάσεις για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και μία 10ετία το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Με τη ρωσική εισβολή να αυξάνει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε σχεδόν τετραπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα άρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Ιούλιο, σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ αναλυτών.(εδώ)

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου οριακά αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο, με τους οικονομολόγους μάλιστα να αναμένουν μεγαλύτερες δυσκολίες στο μέλλον, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία τροφοδοτούν ένα υψηλό ποσοστό πληθωρισμού. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,1% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS, ελαφρώς χαμηλότερα από την αύξηση 0,2% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους.(εδώ)

 

O πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των διεθνών οικονομικών οργανισμών για την ανάπτυξη, οι οποίες έως τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η ρωσική εισβολή ήταν ιδιαίτερα θετικές. Αν και οι επιπτώσεις του πολέμου στην ανάπτυξη έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σε έρευνες για τους δείκτες κλίματος, μία πρώτη πιο ουσιαστική εικόνα θα προκύψει από τη δημοσίευση των πρώτων στατιστικών στοιχείων για τον Μάρτιο, για μία σειρά σημαντικών δεικτών, όπως του τζίρου των καταστημάτων, της βιομηχανικής παραγωγής και της ανεργίας.(εδώ)

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global έθεσε τη Ρωσία σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" για το εξωτερικό της χρέος, καθώς η χώρα προσέφερε ρούβλια για την πληρωμή δύο ομολόγων σε δολάρια που έληξαν στις 4 Απριλίου. Ο οίκος ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι η πληρωμή με ρούβλια αντί για δολάρια ισοδυναμεί με "επιλεκτική αθέτηση πληρωμών", όπως μετέδωσε το CNN.(εδώ)

Υπερδιπλάσιες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα απαιτηθούν για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης και κατανάλωσης αερίου στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες αν η Μόσχα διακόψει την παροχή του αερίου μέσα από τους αγωγούς στα βόρεια σύνορα μας. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη κόστους – οφέλους που εκπόνησε ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για την προμήθεια και εγκατάσταση της τέταρτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα.(εδώ)

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,28% και διαμορφώνεται στα 1,0906 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 136,4790 γεν, στο 0,8375 με τη στερλίνα και στο 1,0192 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,63% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 125,1600 γεν.(εδώ)