Τα κέρδη των επιχειρήσεων και οι τράπεζες, συγκρατούν την πορεία του Γενικού Δείκτη

11 Απριλίου 2022, 20:23 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Αύριο το πρωί, θα είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε στατιστικά στοιχεία με τις εκτιμήσεις μας για την εξέλιξη των πωλήσεων και των κερδών των εταιριών, κατά το 2022, για τις -περίπου- 48 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Από τα στοιχεία αυτά, θα διαπιστώσουμε ότι, παρά την αρνητική συγκυρία, οι εταιρίες αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση των πωλήσεών τους, κατά περισσότερο από 10% (μέγεθος εντυπωσιακό, αν λάβουμε υπόψη την ασθενική πορεία των πωλήσεων κατά την προηγούμενη 10ετία), αλλά και τα κέρδη τους, σε ποσοστό άνω του 10%. Τα ποσοστά αυτά, ενδεχομένως να μεταβληθούν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2021 (τα οποία αποτελούν μία βάση για την πρώτη διατύπωση εκτίμησης για τα μεγέθη του 2022). Σε κάθε περίπτωση όμως, δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζουν σταθερά σημεία ανάκαμψης και βελτίωσης της πορείας τους.

 

Κατά την άποψή μας, αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την “επαναδραστηριοποίηση” των τραπεζών, αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για την αντοχή των ελληνικών μετοχών, στην παρούσα φάση.

 

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, γνωρίζουν μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση σήμερα, καθώς οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων γνωρίζουν νέα πτώση, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, έφτασε κοντά στο 2,80%, την υψηλότερη τιμή μετά από τον Ιανουάριο του 2019.

 

Αύριο, ανακοινώνεται ο πληθωρισμός (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) στις ΗΠΑ, για το μήνα Μάρτιο. Ο ΔΤΚ του Φεβρουαρίου είχε βρεθεί στο 7,9%, ενώ η πρόβλεψη για την αυριανή ανακοίνωση είναι 8,4%. Ακόμη και αυτή η πρόβλεψη είναι προβληματική, αφού θα πρόκειται για την  υψηλότερη τιμή πληθωρισμού στις ΗΠΑ, από τον Ιανουάριο του 1982. Αν τελικά ο δείκτης είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο (κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί) θα υπάρξουν προβλήματα στην εξέλιξη των αμερικανικών μετοχικών δεικτών.

 

Σε κάθε περίπτωση, ζούμε σε ένα περίεργο περιβάλλον, αρκετά πρωτόγνωρο, το οποίο ουδείς γνωρίζει για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί.

 

Την Παρασκευή 8/4/2022, εισήλθαμε και πάλι στην αγορά. Με “κρύα καρδιά”, όπως σωστά ανέφερε σήμερα, ένας συνδρομητής που επικοινώνησε μαζί μας, όμως αποδεικνύεται ότι η …θερμοκρασία της καρδιάς, δεν έχει σημασία, ή καλά θα κάνουμε να μη τη λαμβάνουμε υπόψη μας. Ήδη, συμμετείχαμε στη σημερινή άνοδο και πετύχαμε ένα κέρδος της τάξης του 0,78%. Είναι καλύτερο από το 0% των προηγούμενων ημερών, πολύ περισσότερο δε, αν λάβουμε υπόψη μας ότι, το ρίσκο είναι σχετικά μικρό.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα σημάτων του “απόλυτου συστήματος” (εδώ), αν όλα στραβώσουν και αναγκαστούμε να βγούμε, το σημείο εξόδου είναι (το σημείο εξόδου προσδιορίζεται από το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών που εμφανίζεται στη στήλη 22 του πίνακα του συνδέσμου):

στις 825,16  μονάδες, για το διάστημα έως και 13/4/2022

στις 843,11 μονάδες, για το διάστημα από 14/4/2022 έως και 28/4/2022

στις 861,98 μονάδες για το διάστημα από 29/4/2022 έως και 29/4/2022

στις 879,45 μονάδες για το διάστημα από 30/4/2022 έως και 4/5/2022

στις 884,20 μονάδες για το διάστημα από 5/5/2022 έως και 10/5/2022

 

Γνωρίζουμε -και γνωρίζαμε πριν από την είσοδό μας- ότι ο επόμενος μήνας θα είναι επικίνδυνος. Όμως, καλώς ή κακώς, έτσι είναι η αγορά σε κάποιες περιόδους. Σε άλλες περιόδους -περισσότερο συχνές- η κίνηση της αγοράς είναι πιο ξεκάθαρη και πιο “σίγουρη”.

 

Σήμερα, μετά το κλείσιμο, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ΑΛΜΥ (εδώ).

Όπως θα δείτε, η εταιρία πέτυχε πωλήσεις € 315 εκατομμυρίων και κέρδη μ.φ. € 20,3 εκατομμύρια. Τα αποτελέσματα -αν και ελαφρά χαμηλότερα απ’ ότι εκτιμούσαμε- είναι εντυπωσιακά. Αναμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της μετοχής αύριο. Σε σχόλιό του, ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Μυλωνάς, αναφέρει ότι εξίσου εντυπωσιακά θα είναι τα μεγέθη του α’ τριμήνου, ενώ εκφράζει -φυσιολογικές- επιφυλάξεις για την πορεία των επομένων μηνών, λόγω των διεθνών γεγονότων. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία, η οποία μετά το σημερινό κλείσιμο έχει κεφαλαιοποίηση € 71,1 εκατομμύρια, φαίνεται ότι “διασώθηκε” από το πρόβλημα του υψηλού δανεισμού της και θα είναι σε θέση να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

 

Αύριο θα συνεχιστούν οι προδημοσιεύσεις του τεύχους 239, το οποίο θα δημοσιευθεί ολοκληρωμένο, την Τετάρτη.

 

Καλό σας βράδυ.