Άμυνα στον πληθωρισμό!

12 Απριλίου 2022, 20:32 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

 

 

Η “ύφεση” που προμήνυε -για την αμερικανική οικονομία- η “αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων” (δηλαδή, το φαινόμενο όπου το επιτόκιο του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο του 10ετούς), ήταν το κεντρικό θέμα του τεύχους του Απριλίου (Νο 239) του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

Όμως, τα επιτόκια ξαναγύρισαν στην κανονικότητά τους, ενώ οι αγορές, ακόμη και κατά τις ημέρες που η καμπύλη είχε “αντιστραφεί”, δεν έδειχναν να πτοούνται. Μεταξύ αυτών και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Έτσι, το Σαββατοκύριακο, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το κεντρικό θέμα του τεύχους. Η αφορμή δόθηκε από ένα άρθρο που διάβαζα για τις προοπτικές των αγορών, όπου υπήρχε μια φράση που είχα να ακούσω από τη δεκαετία του 1990. “The cleanest dirty shirt”.

Οι μετοχές είναι σήμερα το “πιο καθαρό, βρόμικο πουκάμισο”!

Ο επενδυτής, πρέπει κάπου να τοποθετήσει τα χρήματά του. Όμως, οι περισσότερες από τις επιλογές, είναι “καμμένες”, δηλαδή, είτε είναι επικίνδυνες, είτε αποδίδουν λίγο, είτε είναι βραδυκίνητες. Έτσι, όταν όλα τα πουκάμισα είναι βρόμικα, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να φορέσει κάποιο -επειδή κάπου έχει να πάει- επιλέγει αυτό που είναι λιγότερο βρόμικο.

 

Κατά τα φαινόμενα, αυτή είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία θα κινηθούμε για αρκετό καιρό. Και όπως θα δούμε και στο τεύχος, τόσο η λογική, όσο και η  ιστορία, έχουν πολλά σημεία να “πατήσουμε” και να κινηθούμε ικανοποιητικά, κατά τα επόμενα χρόνια.

 

Μπορεί να υπάρξει “ταλαιπωρία” -και αυτή να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή- όμως πιστεύουμε ακράδαντα πως, όταν τελειώσει αυτή η “περιπέτεια” του πληθωρισμού, στην οποία μπήκε η χώρα μας, μαζί με όλο τον πλανήτη, ο Γενικός Δείκτης, θα είναι πολύ ψηλότερα, απ’ ότι είναι σήμερα. Ίσως η αξία των χρημάτων (των κερδών) να είναι, λόγω του πληθωρισμού, μικρότερη, όμως, ας μην ξεχνάμε ότι, φορέσαμε ένα βρόμικο πουκάμισο!

 

Πόσο μπορεί να κρατήσει η περιπέτεια; Θα εξαρτηθεί από το πόσο διατηρούνται ενεργοί οι παράγοντες που επιδρούν στο φαινόμενο του πληθωρισμού. Όμως, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ένα πράγμα: Η Ελλάδα, δεν ξαναμπαίνει σε μία περιπέτεια, παρόμοια με εκείνη που είχε μπει από τα τέλη του 1973 και η οποία κράτησε για περισσότερα από 20 χρόνια (24 χρόνια, για την ακρίβεια). Η περιπέτεια θα είναι σύντομη και οι ρυθμοί πληθωρισμού θα είναι μικρότεροι. Και αυτό βέβαια, δε θα το οφείλουμε σε οποιαδήποτε “άριστη” κυβέρνησή μας, αλλά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην ισχύ του ευρώ.

 

Νομίζω ότι, σήμερα ήταν που η αγορά της Αθήνας έδειξε τη δυναμική της. Παρά το ότι “σκόνταψε” στην αρχή και έδειξε ότι υποχωρεί, σταδιακά κινήθηκε ικανοποιητικά ανοδικά και μάλιστα σε μια δύσκολη μέρα, όπου ανακοινώθηκε, στις ΗΠΑ, ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1981.

 

Οι εξελίξεις, απέδειξαν ότι οι αγορές ξεπέρασαν πολλά από τα προβλήματα της περιόδου. Και εύχομαι να  τα έχουν ξεπεράσει μόνιμα.

Παράλληλα, η λειτουργία του “απόλυτου συστήματος” αποδεικνύεται ως ορθή, αφού έδωσε “σήμα εισόδου” ακριβώς στη φάση που οι αγορές επιβεβαίωναν  ότι μπορούν να ξεπεράσουν, ή έστω να μην επηρεαστούν τόσο πολύ, από το σημερινό προβληματικό περιβάλλον.

 

Συμπερασματικά, όσο το περιβάλλον είναι “προβληματικό και περίεργο” παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις και δε θα εκπλαγούμε αν οι δείκτες κάποια στιγμή γυρίσουν πτωτικά. Προς το παρόν, ακολουθούμε το -προς το παρόν σωστό- σήμα που μας έδωσε το απόλυτο σύστημα, γνωρίζοντας ότι οδεύουμε σε μία περίοδο με υψηλό πληθωρισμό, προσδοκώντας όμως, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης, να ξεπεραστούν, χωρίς απώλειες για μας, έστω και με μειωμένα πραγματικά κέρδη.

 

Δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τον πίνακα με τη σύγκριση των περυσινών (για το 2021) προβλέψεων σε σχέση με τις φετινές (για το 2022).  Αρχή μας, στην εταιρία, είναι να μην ξεπερνάμε το ωράριο εργασίας, εκτός εάν τα πράγματα κινδυνεύουν να βγουν εκτός ελέγχου. Θα τον ολοκληρώσουμε και θα τον δημοσιεύσουμε αύριο, μαζί με όλο το περιοδικό.

 

Καλό σας βράδυ.