JUMBO - To 2022, θα είναι άλλη μια χαμένη χρονιά για τον Όμιλο

15 Απριλίου 2022, 11:40 | Χ&Α - 239

JUMBO - To 2022, θα είναι άλλη μια χαμένη χρονιά για τον Όμιλο

 

 

 

 

 

 

 

 

JUMBO

 

To 2022, θα είναι άλλη μια χαμένη χρονιά για τον Όμιλο

 

Μια ακόμα χαμένη χρονιά θα είναι το 2022 και πολύ πιθανόν και το 2023 για τον Όμιλο της Jumbo. Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση στην προσπάθεια της, να εξηγήσει το δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης στον ορίζοντα, όσον αφορά τα κόστη πρώτων υλών, ενέργειας και απασχόλησης. Παράλληλα, δεν διαφαίνεται σαφής η τάση όσον αφορά τη ζήτηση καθώς αυτή συνεχίζει να επηρεάζεται από τις επιδημιολογικές εξάρσεις αλλά και από τις πληθωριστικές πιέσεις.


Σε αυτό το περιβάλλον, βασική προτεραιότητα του Ομίλου, είναι να εξακολουθεί να διατηρεί την σχέση ποιότητας και τιμής. Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση αποφάσισε να αποσύρει το 20% του κωδικολογίου της, λόγω αυξημένου κόστους, προκειμένου να μην αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές.

 

Κατά το 2021, οι επιδόσεις του Ομίλου, ήταν αρκετά ικανοποιητικές, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία των καταστημάτων επηρεάστηκε από τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid. Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα € 831,9 εκατομμύρια έναντι € 694 εκατ. το 2019, πετυχαίνοντας αύξηση 19,9%. Μέσω της αμυντικής στρατηγικής του Ομίλου, στην διαχείριση των αποθεμάτων (δείτε σελ. 93 του οικονομικού δελτίου), κατάφερε να περιορίσει την αύξηση στο κόστος πωληθέντων, με αποτέλεσμα το μικτό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 55,7% έναντι 51,8% το 2020. Οι δαπάνες λειτουργίας αύξηση μόλις κατά 3,1% ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 31,7%, όμως αποτελούν μόνο το 0,7% των πωλήσεων. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα € 216,6 εκατομμύρια, πετυχαίνοντας αύξηση 56,2% σε σχέση με το 2020, με το καθαρό περιθώριο κέρδους να φτάνει το 26%, έναντι 19,9%.


Στο α’ τρίμηνο του έτους, οι  πωλήσεις του Ομίλου JUMBO αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό τρίμηνο καθώς το δίκτυο σε Ελλάδα και Κύπρο παρέμεινε ανοιχτό ενώ υπήρξε χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία.  Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, οι πωλήσεις στο α΄τρίμηνο σημείωσαν αύξηση 48% και στην Κύπρο, 27%. Στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, κατά το α’ τρίμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά -12% αντίστοιχα.


Οι πρώτες εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2022, είναι ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση μεταξύ 2% και 5%, τα κέρδη προ φόρων θα κυμανθούν από € 210 εκατομμύρια έως € 240 εκατ. και τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν από € 175 εκατ. έως € 195 εκατομμύρια. Δηλαδή, με ένα μέσο όρο κερδών στα € 185 εκατ. η διοίκηση αναμένει ότι θα καταγράψει πτώση κερδοφορίας κατά 14,6% το 2022. Όσον αφορά το μικτό περιθώριο κέρδους, που διαμορφώθηκε στο 55,7% το 2021 έναντι 51,8% το 2020, η διοίκηση ανέφερε ότι δεν είναι βιώσιμο ένα τέτοιο ποσοστό.


Το πρόγραμμα επενδύσεων για το 2022 και το 2023 -μαζί- έχει υπολογιστεί στα € 55 με € 60 εκατομμύρια, με κάποιες επενδύσεις που είχαν αρχικά οριστεί για το 2022 να μεταφέρονται στο 2023. Για το 2022, το άνοιγμα το καταστημάτων περιορίστηκε στα δύο καταστήματα, με το ένα να έχει ανοίξει ήδη στην Μυτιλήνη και το άλλο πρόκειται να ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους στην Ρουμανία.


Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την διοίκηση, για τους μετόχους της Jumbo, καθώς αναφέρθηκε ότι μπορεί αυτή η χρονιά, να είναι μια χαμένη χρονιά για την λειτουργία του Ομίλου, δεν θα είναι όμως μια χαμένη χρονιά για τους μετόχους. Η διοίκηση έχει παραγγείλει ότι θα διανείμει συνολικό μέρισμα € 0,77 ανά μετοχή, με το € 0,385 ανά μετοχή να έχει ήδη διανεμηθεί. Παράλληλα, η εταιρία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωση τους μελλοντικά, προκειμένου να στηρίξουν την μετοχή. Περισσότερες λεπτομέρειες για το εν λόγω θέμα, θα ανακοινωθούν μετά την έγκριση του, στην Γενική Συνέλευση της εταιρίας, την 5/5/2022.


Παρόλο το αρνητικό περιβάλλον, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Όμιλος Jumbo, διαθέτει ένα ισχυρό ταμείο διαθεσίμων, που το 2021, έφτασε τα € 604,8 εκατομμύρια και του επιτρέπει να εμφανίζει θετικό καθαρό δανεισμό (οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις φτάνουν τα € 199,5 εκατομμύρια).


Διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας προς τη διοίκηση της εταιρίας και παραμένουμε θετικοί για τη μετοχή της, την οποία διατηρούμε στη λίστα “Top-20”. Βεβαίως, οι εξελίξεις των δύο τελευταίων ετών, μας προβληματίζουν, τόσο όσον αφορά στο μοντέλο λειτουργίας της εταιρίας, υπό καθεστώς πληθωρισμού και περιορισμένων πηγών προμήθειας των εμπορευμάτων. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

 

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ