ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2021-2022: Ο ρόλος των προβλέψεων στην επενδυτική διαδικασία

15 Απριλίου 2022, 11:10 | Χ&Α - 239

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2021-2022: Ο ρόλος των προβλέψεων στην επενδυτική διαδικασία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2021-2022

 

Ο ρόλος των προβλέψεων στην επενδυτική διαδικασία

 

Η διατύπωση προβλέψεων για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, παίζει ένα σημαντικό τροχιοδεικτικό ρόλο για την πορεία των εταιριών και, κατά συνέπεια, του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι προβλέψεις, βοηθούν έναν επενδυτή να αποκτήσει μία ικανοποιητική εικόνα για το πώς κινείται και το προς ποιά κατεύθυνση κινείται μια εισηγμένη εταιρία. Παράλληλα, τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από από την επεξεργασία των προβλέψεων για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών, δίνουν μία, επίσης πολύ ικανοποιητική και χρήσιμη, εικόνα για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς. Και όταν, ο επενδυτής, έχει αυτή την “εικόνα”, έχει αυξημένη αυτοπεποίθηση για τη στρατηγική που χαράσσει, νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και, τελικά, μπορεί να οδηγηθεί σε καλύτερα επενδυτικά αποτελέσματα.


Ξεκινήσαμε την πρακτική της διατύπωσης και δημοσίευσης προβλέψεων, σχεδόν για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών, πέρυσι το φθινόπωρο, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου 2021. Και αναλάβαμε τη δέσμευση να γίνει, η πρακτική της διατύπωσης προβλέψεων, ένα από τα βασικά στοιχεία που, μαζί με τη λειτουργία του απόλυτου συστήματος, θα χαρακτηρίζουν το περιοδικό μας.


Από τη χρηματιστηριακή αγορά μας, λείπουν βασικά στοιχεία και έννοιες, όπως π.χ. αυτές των “forward earnings” (μελλοντικά κέρδη), “forward P/E” (μελλοντική σχέση Ρ/Ε) κλπ, που βοηθούν: α) στην αξιολόγηση της πορείας και στην αποτίμηση των εταιριών, β) στην αξιολόγηση της “προβλεψιμότητας” της κάθε εταιρίας και γ) στην αξιολόγηση της πορείας της συνολικής χρηματιστηριακής αγοράς. Με την προσπάθειά μας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτά τα στοιχεία. Παράλληλα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε “κουλτούρα” προβλέψεων στο επενδυτικό κοινό και στις εισηγμένες εταιρίες, αλλά και μία βάση ιστορικών δεδομένων με προβλέψεις (στοιχείο που σήμερα δεν  υπάρχει στη χώρα μας), κάτι που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στο μέλλον, όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να εξετάζουμε τη συσχέτιση των προβλέψεων της -κάθε φορά- τρέχουσας χρήσης, με τις αντίστοιχες προβλέψεις του παρελθόντος, στοιχείο που θα μας δίνει μία πολύ έγκυρη αίσθηση για την πορεία των επιχειρηματικών κερδών και του συνόλου της αγοράς.


Φιλοδοξία μας είναι, κάποια στιγμή στο μέλλον, να οργανώσουμε ένα μηχανισμό συγκέντρωσης των προβλέψεων από διάφορους φορείς (ΜΜΕ, χρηματιστηριακές εταιρίες, εταιρίες συμβούλων και τις ίδιες τις εισηγμένες εταιρίες), ώστε να μπορούμε να έχουμε “μέσους όρους” προβλέψεων, στοιχεία για την εξέλιξη των προβλέψεων μέσα στο χρόνο, καθώς και διάφορα άλλα στατιστικά στοιχεία, επ’ αυτών.


Η διατύπωση της πρόβλεψης


Η διατύπωση πρόβλεψης για την πορεία μιας εταιρίας, είναι μία πολύ δύσκολη και σύνθετη εργασία. Απαιτεί μία -ευρεία- ομάδα έμπειρων χρηματοοικονομικών αναλυτών, οι οποίοι είναι ικανοί να αντιλαμβάνονται και να επεξεργάζονται τα δεδομένα, να παρακολουθούν “στενά” τις εξελίξεις των εταιριών και έχουν τακτική επαφή με αυτές.

Τέτοιες ομάδες, στην ελληνική αγορά, είναι αμφίβολο εάν υπάρχουν, όπως υπάρχουν στο εξωτερικό. Από την πλευρά μας, ως περιοδικό, προσπαθούμε να τη σχηματίσουμε και, σε κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, εκτιμούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τον τομέα αυτόν, περισσότερο αποτελεσματικά.


Στη διατύπωση προβλέψεων, ακολουθούμε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Θέλουμε η πρόβλεψη να βρίσκεται στη “συντηρητική” πλευρά. Δηλαδή, αποφεύγουμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Μέσα στα χρόνια της ενασχόλησής μας με το χώρο, διαπιστώσαμε ότι, είναι καλύτερα, για μία πρόβλεψη, να υστερεί, σε κάποιο βαθμό, από το πραγματικό τελικό αποτέλεσμα, παρά να το υπερβαίνει. Ουδείς έχασε επειδή προέβλεψε ελαφρά λιγότερες πωλήσεις ή κέρδη. Απεναντίας, πολλοί υπέστησαν ζημιές επειδή πίστευαν ότι τα αποτελέσματα μιας εταιρίας θα ήταν πολύ υψηλότερα απ’ αυτά που τελικά δημοσιεύτηκαν.


Καθώς, πέρυσι, ξεκινήσαμε αργά την πρακτική της δημοσίευσης προβλέψεων, δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε τις εξελίξεις των εταιριών καθ’ όλο το χρόνο και να αναπροσαρμόζουμε τις προβλέψεις μας, με βάση τις δημοσιεύσεις ανά τρίμηνο ή άλλες πληροφορίες που μπορεί κάποιος να συλλέξει από Γενικές Συνελεύσεις, από παρουσιάσεις εταιριών ή και από άλλες πηγές.

Φέτος, ο τομέας των προβλέψεων θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη άνεση χρόνου και με τη χρήση πολύ περισσότερων πληροφοριών. Συνεπώς, εκτιμούμε ότι οι προβλέψεις θα απεικονίσουν καλύτερα την εξέλιξη των εταιριών μέσα στο χρόνο και τα τελικά τους αποτελέσματα.


Εκτιμούμε ότι, οι προβλέψεις που διατυπώσαμε για τη χρήση του 2021, στο σύνολό τους, κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση και, παρά τις αποκλίσεις που υπήρξαν, σε σχέση με τα τελικά αποτελέσματα, ο επενδυτής είχε μία αρκετά σωστή εικόνα, για την κατεύθυνση προς την οποία κινούνταν η εταιρία και για το μέγεθος των πωλήσεων και των κερδών. Αναφορικά με τις αποκλίσεις μεταξύ των προβλεφθέντων και των δημοσιευθέντων μεγεθών, αυτές θα αναλυθούν και θα εξηγηθούν, σε δημοσίευση που θα γίνει στο site, κατά τις προσεχείς εβδομάδες, μετά την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αποκλίσεις που υπήρξαν, θα μας βοηθήσουν ιδιαίτερα φέτος, αφού θα αναζητήσουμε τα αίτια που τις προκάλεσαν.


Οι προβλέψεις του 2022


Παρά το μικρό αριθμό εταιριών για τις οποίες έχουν προχωρήσει σε πρόβλεψη για την εξέλιξή τους κατά το 2022, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι και αυτή η χρήση, θα είναι θετική.

Για τις 25 εταιρίες όπου έχουμε διατυπώσει πρόβλεψη πωλήσεις και κερδών, υπολογίζεται ότι, η αύξηση των πωλήσεων θα φτάσει στο 15,6%, ενώ θα υπάρξει οριακή μείωση των κερδών (-3,0%). Τα στοιχεία αυτά θα ανατραπούν, όταν θα προστεθούν περισσότερες εταιρίες. Η εκτίμησή μας είναι ότι, για τη χρήση 2022, οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση που θα κυμανθεί μεταξύ 6% έως 8%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους, θα αυξηθούν μεταξύ 8% έως 12%.

 

Σημείωση: Οι προβλέψεις για κάθε εταιρία, πέρα από τα κείμενα του περιοδικού, δημοσιεύονται και: α) Στη σελίδα οικονομικών μεγεθών κάθε εταιρίας (δείτε πίνακα συνδέσεων, εδώ) και β) στο ειδικό αρχείο προβλέψεων κάθε χρήσης (δείτε: 2021, 2022).

 

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel εδώ

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ