Προβληματισμοί για την παρούσα φάση

15 Απριλίου 2022, 09:20 | Χ&Α - 239

Προβληματισμοί για την παρούσα φάση

 

Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη διεθνή οικονομία, τόσο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο -κυρίως- από τη, διεθνή, άνοδο του πληθωρισμού. Οι εξελίξεις αυτές, ανέτρεψαν τη θετική εικόνα που είχε δημιουργηθεί στις αγορές, μετά την πανδημία.

 

Η οπτική που έχουμε, σήμερα, για τη διεθνή οικονομία, τις διεθνείς αγορές και, ειδικότερα, για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, επιγραμματικά, αναλύεται ως εξής:

 

Η διεθνής οικονομία θα βρεθεί σε μία φάση επιβράδυνσης της ανάπτυξής της και πιθανό, μέσα στη διετία 2022-2023 να βρεθεί κάτω από το μέσο όρο της μακροχρόνιας ανάπτυξής της, που προσδιορίζεται στο 3,5%.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δείχνουν διστακτικές να λάβουν μέτρα κατά του πληθωρισμού, αναφέροντας ότι, κατά την άποψή τους, αυτός εξακολουθεί να είναι παροδικός. Ο δισταγμός, προκαλείται από την υπόθεση ότι, αν προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και περιορισμό της ρευστότητας, μπορεί να πυροδοτήσουν εξελίξεις που θα προκαλέσουν ύφεση στις μεγάλες οικονομίες.

Αν όμως, η εκτίμησή τους δεν είναι ορθή, τότε διακινδυνεύουν το ενδεχόμενο, ο πληθωρισμός στις οικονομίες του ΟΟΣΑ, να “ξεφύγει” από κάθε έλεγχο, να “μονιμοποιηθεί” και να τις διαταράξει για μία μεγάλη περίοδο, έως ότου, θεραπευθεί από τις δυνάμεις της αγοράς, δια μέσου ύφεσης.

Οι χρηματιστηριακές αγορές, δείχνουν να αποφεύγουν κάθε σαφή πρόβλεψη και να κινούνται ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις. Όσο τα επιχειρηματικά κέρδη είναι ικανοποιητικά, διατηρούν τα επίπεδά τους, ή και ανεβαίνουν σε υψηλότερα. Όταν αντιληφθούν ότι δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, θα αντιδράσουν ανάλογα. Αυτό όμως, μας οδηγεί στις σκέψεις ότι, στους επόμενους μήνες, είναι δυνατό να υπάρξουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, οι οποίες θα διαταράξουν το σύνολο των αγορών.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, δείχνει να είναι “άτυχη” στην παρούσα φάση, αφού, καθώς -για δεύτερη φορά- ξεκινούσε μία θετική πορεία ανάκαμψης, μετά από μία 12ετία πτώσης, εμποδίζεται και πάλι, από τις διεθνείς εξελίξεις.

 

Δε γνωρίζουμε εάν υπάρχει ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική για τους επόμενους μήνες, καθώς οι ανατροπές στη διεθνή οικονομία και το “σύστημα” των χρηματοοικονομικών αγορών, μπορεί να είναι πολλές. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, η πλήρης αποχή από τις εξελίξεις, ή η παρακολούθηση ενός συστήματος συναλλαγών (ενδεχομένως του “απόλυτου συστήματος”) θα μπορούσε να είναι μία ενδεδειγμένη, συντηρητική λύση.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ