Ο ρόλος των προβλέψεων για την κερδοφορία των εταιριών για το 2022, στην "αντοχή" των αγορών σε όλο το κόσμο

13 Απριλίου 2022, 18:47 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Η χρηματιστηριακή αγορά, συνεχίζει τη θετική της πορεία. Ήδη, καταγράφει άνοδο για 5 συνεχείς συνεδριάσεις, κατά τις οποίες, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 4,53%. Πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, είναι κάτι σχετικά σπάνιο. Αυτό όμως σημαίνει ότι, τελικά η αγορά έχει ισχύ.

Η αγορά, όπως και όλες οι χρηματιστηριακές αγορές, βρίσκονται σε μία “περίεργη” φάση. Δεν είμαστε οι μόνοι που απορούμε, ή οι μόνοι που διατηρούμε επιφυλάξεις. Αυτές, διατυπώνονται από τους περισσότερους αναλυτές, στα περισσότερα συνδρομητικά newsletters ή στα περισσότερα -μεγάλου κύρους και έγκυρα- διεθνή sites.

 

Στο σημείο αυτό, αντιλαμβανόμαστε το πόσο, η υιοθέτηση μιας προσωπικής άποψης και η επιμονή σ’ αυτή, μπορεί να κάνει ζημιά σε έναν επενδυτή. Και η ζημιά είναι μικρή όταν κάποιος, ακολουθώντας την προσωπική του “πρόβλεψη” ή άποψη, παραμένει έξω από μία αγορά που ανεβαίνει. Όμως, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, έως και καταστροφική, όταν, ακολουθώντας μια προσωπική άποψη, παραμένει μέσα σε μία αγορά που υποχωρεί.

 

Το επαναλαμβάνουμε και ας γινόμαστε κουραστικοί. Αυτή είναι η ωφέλεια από την πειθαρχημένη παρακολούθηση των συστημάτων συναλλαγών. Μας βγάζουν από το δίλημμα του “ποιός έχει δίκιο”.

 

Προς το παρόν, δίκιο έχει η αγορά. Η οποία, απέδειξε ότι, δεν επηρεάζεται πλέον τόσο πολύ από το τί συμβαίνει στην Ουκρανία, ή ακόμη και τί συμβαίνει στις αγορές πετρελαίου. Eπηρεάζεται από όσα συμβαίνουν στις επιχειρήσεις και στο πώς εξελίσσονται τα εταιρικά κέρδη.

 

Το παρακάτω διάγραμμα είναι πολύ σημαντικό. Δείχνει το πώς εξελίσσεται το περιθώριο καθαρού κέρδους, στις εταιρίες των δεικτών S&P 400, 500 και 600, στις ΗΠΑ.

Η καμπύλη αυτή, υπολογίζεται σε τακτική (εβδομαδιαία ή 15θήμερη) βάση και παράγεται από τις προβλεπόμενες πωλήσεις και τα προβλεπόμενα κέρδη κάθε εταιρίας.

Διαπιστώνουμε ότι τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Και βεβαίως, στον υπολογισμό των περιθωρίων κέρδους, λαμβάνονται υπόψη οι επιδράσεις του πληθωρισμού και των άλλων παραγόντων που επηρεάζουν στην πορεία των επιχειρήσεων.

 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, δεν έχουμε κάποια αντίστοιχη καμπύλη. Μπορούμε όμως να δούμε τις προβλέψεις που είχαμε διατυπώσει, εμείς, πέρυσι, για τη χρήση του 2021, για μία σειρά εταιριών και να τις συγκρίνουμε με τις προβλέψεις που διατυπώνουμε φέτος, για το 2022. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για έναν “φτωχό” παραλληλισμό, όμως, αυτό έχουμε. Και πιστέψτε με, ίσως είναι το μόνο συγκριτικό στοιχείο που -έστω και υποκειμενικό, επειδή βασίζεται στις προβλέψεις μίας μόνο μικρής ομάδας ανθρώπων- κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον σε ευρύ επίπεδο.

 

Δείτε τον πίνακα των προβλέψεων που είχαμε διατυπώσει πέρυσι, για μία ομάδα εταιριών, αυτών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2021 και των προβλέψεων που διατυπώνουμε φέτος.

Δείτε εδώ.

Στον πίνακα αυτόν, δείτε τις προβλέψεις για τα έτη 2021 και 2022. Παρατηρούμε:

(Προσοχή! Τα στατιστικά μεγέθη που αναφέρουμε, παράγονται ΜΟΝΟΝ από τις εταιρίες του πίνακα και δεν αφορούν στο σύνολο των εισηγμένων εταιριών. Όμως, εξακολουθούν να δίνουν μία αρκετά ικανοποιητική εικόνα).

 

α) Για τη χρήση του 2021, προβλέπαμε αύξηση των πωλήσεων κατά 18,2% και τελικά, η αύξηση ήταν +25,0%.

β) Για τη χρήση του 2022, προβλέπουμε αύξηση των πωλήσεων κατά 15,3%. Μπορεί να είναι χαμηλότερη από το 2021, όμως το 2021, ήταν μία “ιδιαίτερη” -λόγω της πανδημίας- χρονιά. Ποσοστό αύξησης 15,3%, είναι πάρα πολύ υψηλό και ικανοποιητικό.

γ) Για τη χρήση του 2021, προβλέπαμε αύξηση των κερδών (μφ) κατά 88,9% και τελικά, η αύξηση ήταν 211,0% (προσοχή! Δεν πέσαμε τόσο έξω, βέβαια. Απλά, στους ισολογισμούς, υπάρχουν μερικά μεγέθη “παραπλανητικά”, τα οποία εμείς, εν γνώση μας και με τη σχετική προειδοποίηση, δεν είχαμε λάβει υπόψη μας).

δ) Για τη χρήση του 2022, προβλέπουμε μείωση κερδών κατά -3,0%. Επισημαίνουμε και πάλι ότι, το ποσοστό αυτό, επηρεάζεται από τα “παραπλανητικά” μεγέθη των ισολογισμών του 2021 (ένα παράδειγμα παραπλανητικού μεγέθους, είναι οι μικρές ζημιές της ΔΕΗ, οι οποίες κατέληξαν τόσες, μετά από σχετικό “μαγείρεμα”, το οποίο εμείς δε λαμβάνουμε υπόψη μας). Στην πραγματικότητα, αναμένουμε ότι, για το σύνολο των εταιριών (πλην των τραπεζών), θα υπάρξει αύξηση των κερδών, κατά το 2022, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ του 8% έως 15%. Όμως, ο πίνακας αυτός θα δημοσιευθεί μόλις ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2021.

ε) Κατά τη χρήση του 2020, το καθαρό περιθώριο κέρδους των εξεταζόμενων επιχειρήσεων ήταν 2,79%.  Η πρόβλεψή μας για το 2021, ανέφερε ότι αυτό θα αυξανόταν στο 4,46%. Τελικά, το περιθώριο κέρδους που υπολογίζεται με βάση τα (έστω και “μαγειρεμένα) ανακοινωθέντα στοιχεία, φτάνει στο 6,94%. Για το 2022, εκτιμιούμε ότι το περιθώριο αυτό θα βρεθεί στο 5,84%.

Όμως, ακόμη και το 5,84%, είναι ένα εκπληκτικό περιθώριο κέρδους μετά από φόρους και ίσως από τα υψηλότερα της τελευταίας 20ετίας!

 

Κατά τις προσεχείς μέρες, ο πίνακας αυτός θα συμπληρωθεί και θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το πού οδεύουν οι εισηγμένες εταιρίες, ακόμη και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, προς το παρόν, οι εταιρίες δε θα “πειραχθούν” πολύ, από την αύξηση του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, το 2022, δείχνει ότι θα είναι ένα θετικό, για την κερδοφορία έτος. Αυτό είναι το σημαντικό. Και στη βάση αυτής της εκτίμησης θα προχωρήσουμε και εμείς.

 

Το περιοδικό, το οποίο έφτασε στις 74 σελίδες (πλέον της ύλης που αποφασίσαμε να αφήσουμε απ' έξω και η οποία θα δημοσιευθεί σε άλλα άρθρα κατά τις επόμενες μέρες) θα ολοκληρωθεί αύριο.