Χρηματιστήριο Αθηνών: Προ των πυλών 5 εταιρείες ακινήτων

26 Απριλίου 2022, 15:04 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προ των πυλών 5 εταιρείες ακινήτων

Σε έτος-ορόσημο για τις δημόσιες εγγραφές εταιρειών ακινήτων αναμένεται να εξελιχθεί το 2022, καθώς την είσοδό τους στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν δρομολογήσει ισχυρές Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), αλλά και η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της χώρας.

Η Noval Property, θυγατρική του ομίλου Viohalco, η Trade Estates του ομίλου Fourlis, η Orilina Properties συμφερόντων της Brevan Howard και του Τρύφωνα Νάτση, όπως και η Dimand Real Estate με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ βρίσκονται προ των πυλών της Λεωφόρου Αθηνών με στόχο να αντλήσουν νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν την αναπτυξιακή τους πορεία.

Προτεραιότητα

Παράλληλα, βασική προτεραιότητα της Μπλε Κέδρος, συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη, για το 2022 είναι η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της ΑΕΕΑΠ για τη χρήση του 2021.

Την ίδια ώρα, η εισηγμένη Premia Properties ετοιμάζεται να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η εισαγωγή της Lamda Malls (ο εταιρικός βραχίονας της Lamda Development στον οποίο έχουν εισφερθεί τα εμπορικά κέντρα του ομίλου) φαίνεται να μετατίθεται για το 2023.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία εισαγωγή μετοχών εταιρείας ακινήτων στο ταμπλό του ΧΑ αφορούσε την Briq Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα, τον Ιούλιο του 2017, ενώ είχε προηγηθεί η εισαγωγή της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ τον Αύγουστο του 2016.

Noval Property

Με την αξία του χαρτοφυλακίου των επενδυτικών της ακινήτων στα 413,29 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, η Noval Property του ομίλου Viohalco είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, πίσω από την Prodea Investments.

Μετά την επιτυχημένη έκδοση τον Δεκέμβριο 2021 του πράσινου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ, η εισαγωγή των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ αναμένεται πριν από το φθινόπωρο εφέτος, καθώς η επίσημη προθεσμία που έχει η εταιρεία λήγει στα μέσα Οκτωβρίου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Noval Property ύψους 316 εκατ. ευρώ έχει επίκεντρο τις πράσινες επενδύσεις. Αλλωστε η εταιρεία έχει δεσμευθεί στις αρχές ESG, με το 21% του χαρτοφυλακίου της, η αξία του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, να είναι ήδη πράσινο.

Η Noval Property εντός του 2021 πραγματοποίησε τέσσερις επενδύσεις σε ακίνητα, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή κατά 50% στην εταιρεία THE GRID ΑΕ, η οποία στα τέλη του 2021 απέκτησε οικόπεδο 16 στρεμμάτων στο Μαρούσι, όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα πράσινων κτιρίων γραφείων.

Trade Estates

Προς το ΧΑ οδεύει και η Trade Estates του ομίλου Fourlis με χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 270 εκατ. ευρώ και σχέδια για αύξησή του σε 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Οπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Φουρλής στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα μεγέθη του ομίλου, άμεσος στόχος είναι η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, αλλά και η διενέργεια private placement (πιθανόν στο 15%-20% του μετοχικού κεφαλαίου), χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται προς το παρόν ο χρόνος για τη διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού.

Η εταιρεία το προηγούμενο διάστημα απέκτησε το εμπορικό κέντρο Florida στη Θεσσαλονίκη, με τα έσοδα από μισθώματα το 2022 να διαμορφώνονται στα 18 εκατ. ευρώ.

Με έμφαση στον τομέα των εμπορικών πάρκων, η Trade Estates προωθεί σχετικές επενδύσεις σε Κρήτη, Πάτρα και Πειραιώς, ενώ θα έχει παρουσία με retail park στο Ελληνικό, επένδυση που αναμένεται να αγγίξει τα 55 εκατ. ευρώ.

Dimand

Με έτος ίδρυσης το 2002 και ισχυρή παρουσία στην εγχώρια αγορά του real estate, η Dimand σχεδιάζει την είσοδό της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με αύξηση κεφαλαίου ενδεχομένως εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2022, χωρίς όμως να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο Πύργος του Πειραιά, ο πρώτος «πράσινος πύργος» στην Ελλάδα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, η ανακατασκευή του ιστορικού «Μινιόν» στην Πατησίων, μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ (μαζί με το τίμημα του ακινήτου), το Kaizen Campus στο Μαρούσι, το γήπεδο της ΑΕΚ, η αξιοποίηση του πρώην ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας – Softex στον Βοτανικό, όπου έχουν αρχίσει οι κατεδαφίσεις, με το έργο να ολοκληρώνεται τέλη του 2024, η ανάπτυξη του office Park, του συγκροτήματος τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη και το 4στερο ξενοδοχείο «Moxy Athens City» στην Ομόνοια, που άρχισε ήδη να λειτουργεί, είναι κάποια από τα 14 projects της εταιρείας, τα οποία είτε ήδη υλοποιούνται είτε μόλις ξεκινούν είτε προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Η εταιρεία, με επικεφαλής και βασικό μέτοχο τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, διαθέτει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ στρατηγική συνεργασία έχει συνάψει και με τη HIG Capital. Επίσης συνεργάζεται με τις ΑΕΕΑΠ, Prodea και Premia, όπως και με την Grivalia (πρώην ΑΕΕΑΠ που συγχωνεύτηκε με την Eurobank).

Orilina Properties

Διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 83,6 εκατ. ευρώ, η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ θα πρέπει να εισαγάγει τις μετοχές της στο ΧΑ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς τότε λήγει η παράταση που έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το 2021 τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ για την ΑΕΕΑΠ της Brevan Howard και του επενδυτή κ. Τρύφωνα Νάτση, οριακά αυξημένα από το 2020.

Στο χαρτοφυλάκιο της Orilina Properties περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο ισόγεια καταστήματα και 334 θέσεις στάθμευσης στο συγκρότημα μεικτής χρήσης στη συμβολή της Κηφισίας με την Αλεξάνδρας (Κτήμα Θων), το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ στη Νέα Κηφισιά, αλλά και ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα στην ίδια περιοχή (Αμαλιάδος 4), επιφάνειας 22.723 τ.μ.

Μπλε Κέδρος

Με βάση τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη, η πρώτη εταιρεία ακινήτων που θα εισαχθεί στο ΧΑ εντός του 2022 θα είναι η εν λόγω ΑΕΕΑΠ, καθώς η τελευταία παράταση που έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λήγει στις 30 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν μια ΑΕΕΑΠ δεν έχει επιτύχει την εισαγωγή των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά εντός των προθεσμιών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της και η εταιρεία τίθεται υπό εκκαθάριση.

Οπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Μπλε Κέδρος, η εταιρεία «έχει αναθέσει σε έμπειρους συμβούλους – εξωτερικούς συνεργάτες το σύνολο των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να εγκριθεί το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών και να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο εντός της ταχθείσας προθεσμίας».

Στο τέλος του 2021 το χαρτοφυλάκιο 33 ακινήτων της ΑΕΕΑΠ, εκ των οποίων τα 20 είναι εκμισθωμένα, αποτιμήθηκε στα 100,29 εκατ. ευρώ.

Ξανθή Γούναρη

 

Πηγή:ot.gr