Αρνητικές και σήμερα οι αγορές - Οι δείκτες ΡΜΙ δείχνουν ‘’αδυναμία” της βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο

02 Μαϊου 2022, 20:59 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Με διαρκείς εναλλαγές στο πρόσημο των δεικτών τους κινούνται, από το άνοιγμά τους (στις 4:30 μμ) οι αμερικανικές αγορές, μία κατάσταση που δε δείχνει ούτε φόβο, αλλά ούτε και ανοδική δυναμική. Βέβαια, μετά την πολύ έντονη πτώση της Παρασκευής, θα ήταν βάσιμο να περιμέναμε μια ανάκαψη κατά τη σημερινή συνεδρίαση. (Δείτε τους δείκτες, εδώ)

Η διακύμανση των δεικτών, δείχνει αυξημένη νευρικότητα. Και αυτό απεικονίζεται στην αύξηση του δείκτη VIX (Volatility Index), ο οποίος εξακολουθεί να κινείται πάνω από την τιμή του 30,0, τιμή η οποία είναι επικίνδυνη.

Πτωτικά, έκλεισε το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, πλην του βρετανικού δείκτη (FTSE 100), ο οποίος, κατά τους τελευταίους μήνες, είναι αποστασιοποιημένος απ’ όσα γίνονται στην Ευρώπη.

 

Οι δείκτες PMI βιομηχανίας σήμερα, δείχνουν ότι, η βιομηχανία εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, στις περισσότερες οικονομίες, όμως, ο ρυθμός ανόδου είναι ο χαμηλότερος από τον Αύγουστο του 2020. Ο παγκόσμιος δείκτης ΡΜΙ για το μήνα Απρίλιο, υποχώρησε στο 52,2 από το 52,9 κατά το μήνα Μάρτιο (οι ενδείξεις πάνω από το 50,0 δείχνουν μεγέθυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας και κάτω από το 50,0, δείχνουν συρρίκνωση) - Δείτε εδώ.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο δείκτης ΡΜΙ ανακοινώθηκε στο 55,5, έναντι 56,5 κατά το μήνα Μάρτιο (εδώ). Πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη των τελευταίων 15 μηνών. Ειδικότερα για τη Γερμανία, ο δείκτης ανακοινώθηκε στο 54,6, έναντι 56,9 κατά το μήνα Μάρτιο (εδώ). Πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη των τελευταίων 20 μηνών.

Για τις ΗΠΑ, ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 55,4, από 57,1 κατά το μήνα Μάρτιο. Πρόκειται για τον 23ο συνεχόμενο μήνα επέκτασης της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, όμως, ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 μηνών. (Δείτε εδώ). Οι αναλυτές, περίμεναν άνοδο του δείκτη στο 57,6.

 

Δείτε το σύνολο των ανακοινώσεων των δεικτών ΡΜΙ, εδώ.

 

Οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, όμως, δεν είναι και αρνητικές. Απλά, επιβεβαιώνουν ότι η διεθνής οικονομία επηρεάζεται σημαντικά από τον πληθωρισμό και τη διατηρούμενη ανωμαλία στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Η κίνηση των επιτοκίων διατηρείται ανοδική και το επιτόκιο στο αμερικανικό 10ετές, “ακούμπησε” σήμερα το 3,00%, τιμή που είναι η υψηλότερη από το Δεκέμβριο του 2018.

 

Οι πιθανότητες είναι ότι, η ελληνική αγορά, κατά την αυριανή της συνεδρίαση, θα επηρεαστεί από την πτώση της Παρασκευής και τη σημερινή. Μία ακόμη πτώση αύριο, δεν ανατρέπει τη μεσοχρόνια εικόνα της, όμως, από την άλλη πλευρά, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, από τα οποία θα μπορούσε να “πιαστεί” και να διατηρηθεί σε τροχιά πάνω από τις 900 μονάδες. Ελπίδα της αγοράς, είναι τα επιχειρηματικά κέρδη και οι θετικότατες προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού στη φετινή σεζόν.

 

Θα υπάρξει σύντομο σχόλιο, αύριο, λίγο μετά το μεσημέρι (περί τις 3:00 μμ).

 

Καλό σας βράδυ.