Ο «παραμυθάς» των ψηφιακών νομισμάτων

05 Μαϊου 2022, 09:58 | Διεθνείς Αγορές

Ο «παραμυθάς» των ψηφιακών νομισμάτων

Τον Μάρτιο, η εταιρεία λογισμικού ZenLedger ανακοίνωσε την παράταση της διάρκειας μιας συμφωνίας με τις οικονομικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να εξακολουθήσουν να κάνουν χρήση του συναφούς κρυπτογραφημένου λογισμικού της, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νταν Χάναμ, δήλωνε ενθουσιασμένος.

Αλλωστε, ήταν μια μεγάλη στιγμή για την εταιρεία, η οποία υποστηρίζεται από σημαίνοντες επενδυτές όπως ο Μαρκ Κιούμπαν και άλλοι. Ωστόσο, το βιογραφικό του Νταν Χάναμ, οι σπουδές και η προϋπηρεσία ήταν εν πολλοίς προϊόν παραπλάνησης και απάτης, μιας απάτης, η οποία διέφυγε ακόμη και από την εφορία των ΗΠΑ – τα σχετικά αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ρον Λίμπερ στους New York Times.

Ο εν λόγω κύριος εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση, αλλά και μιλούσε εκπροσωπώντας την εταιρεία του σε ΜΜΕ, όπως Wall Street Journal και Politico, καθώς και στο πλαίσιο πολλών podcasts. Σε συνεντεύξεις, όπως και στο μακροσκελές προφίλ του στο περιοδικό Forbes, αναφερόταν στις αλλαγές της ζωής του, στην απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου, στη θητεία του σε μεγάλα ονόματα της Γουόλ Στριτ, όπως η Goldman Sachs, καθώς και σε απίστευτα κερδοφόρες επενδύσεις σε κρυπτογραφημένα νομίσματα. Και αυτές, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, του επέτρεψαν να αποφέρει εκατομμύρια δολάρια για τον εαυτό του και για ανθρώπους διάσημους στην εποχή τους, όπως ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Λάρι Κινγκ.

Η απόλυση

Μερικές εβδομάδες μετά την ανακοινωθείσα συμφωνία με τις οικονομικές υπηρεσίες η ZenLedger απέλυσε τον κ. Χάναμ. Είναι αλήθεια πως οι νεοφυείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και όλα τα συμπαρομαρτούντα είναι εύφορο έδαφος για παραμυθάδες. Το καταπληκτικό για τον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι πως για καιρό είχε γίνει πιστευτός, ενώ ο ίδιος αρχικά προσπάθησε να δώσει πειστήρια στον δημοσιογράφο Ρον Λίμπερ των New York Times, μετά σταμάτησε και λίγο μετά απολύθηκε.

Η ιστορία του ξεκίνησε, τουλάχιστον όπως ο ίδιος την αφηγήθηκε, με το να συλλαμβάνεται ως έφηβος με μικροποσότητα μαριχουάνας, να παρακολουθεί πρόγραμμα σωφρονισμού και αυτό να λειτουργεί ως αφύπνιση. Κατόπιν φέρεται να σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και να έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε χρηματοπιστωτικούς οίκους όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και TD Ameritrade. Στη συνέχεια κατελήφθη από τον «πυρετό των κρυπτογραφημένων νομισμάτων». Κατευθύνθηκε προς τις δυτικές ΗΠΑ, όπου και εργάστηκε για την Blockchain Capital, η οποία τον πλήρωσε σε bitcoin, ενώ βοήθησε και στη διεξαγωγή μιας αρχικής προσφοράς κρυπτογραφημένων νομισμάτων, εστιασμένης στην πράσινη ενέργεια. Αυτό το εγχείρημα, όπως ισχυρίστηκε, απέφερε στον Λάρι Κινγκ και στους επαγγελματίες επενδυτές Σταν Μπάρτι και Τζιμ Ρότζερς πολλά εκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επίσης ισχυρίστηκε πως είχε υπό διαχείριση 100 εκατ. δολάρια, στοιχηματίζοντας σε υποδομές blockchain, που χρησιμοποιούνται και στα ψηφιακά νομίσματα. Μία εξ αυτών ήταν το λογισμικό της ZenLedger, στην οποία αφού επένδυσε, αναμείχθηκε και στη διοίκησή της.

Πλαστά στοιχεία

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας είναι ένα καλό ίδρυμα, αλλά δεν είναι η πρώτη επιλογή για προσλήψεις από τη Γουόλ Στριτ, ενώ από το συγκεκριμένο ο κ. Χάναμ, αν και εισήχθη, ουδέποτε αποφοίτησε.

Οσο για τις Goldman, Morgan Stanley και TD Ameritrade, καμία δεν τον είχε στους υπαλληλικούς καταλόγους της, αλλά ούτε και η Blockchain Capital. Και ο Λάρι Κινγκ, ο οποίος πέθανε πέρυσι, επένδυε πραγματικά εκατομμύρια δολάρια στην κρυπτογράφηση; Οπως, τέλος, εξομολογήθηκε στον Ρον Λίμπερ των ΝΥΤ η χήρα του, Σον Κινγκ, δεν γνώριζε τον Νταν Χάναμ ούτε ο αποβιώσας είχε τοποθετήσεις σε κρυπτογραφημένα νομίσματα.

 

Πηγή:kathimerini.gr