Η “λαίλαπα” του πληθωρισμού, κυριαρχεί στην οικονομική ειδησεογραφία και την επενδυτική ψυχολογία

11 Μαϊου 2022, 20:13 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Οι σημερινές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, ακολούθησαν τις διακυμάνσεις των παραγώγων των αμερικανικών δεικτών.

Οι ελπίδες για την εμφάνιση ενδείξεων για έναρξη της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, στις ΗΠΑ (ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ) διαψεύδονται.

Κατά την άποψή μας, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να διαχέεται μέσα στις οικονομίες, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις, ιδίως στα κράτη εκείνα που έχουν θεσμικές ελλείψεις στον έλεγχο της οικονομίας και που, ιστορικά, αναπτύσσουν εύκολα, πληθωριστική ψυχολογία. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα σ’ αυτά.

Ελπίδα -από τις μοναδικές- είναι ο δημοσιονομικός έλεγχος που υπάρχει (προς το παρόν έχει χαλαρώσει, αλλά εκτιμούμε και ελπίζουμε ότι θα “σφίξει”) από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων. Παράλληλα, η ύπαρξη του (σκληρού) κοινού νομίσματος, ίσως διασώσει την ελληνική οικονομία και το ελληνικό κράτος, από χειρότερες καταστάσεις.

Εκτιμούμε δε ότι, αυτή είναι η δύσκολη φάση. Ακόμη και αν ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί σε επίπεδα μεταξύ 5% έως 8% (είναι πιθανό ότι, κάπου εκεί θα καταλήξει), τότε, δεν θα διακινδυνεύσει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, υπό την προϋπόθεση του ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα θα ευνοηθεί και στον τομέα του χρέους, αφού, σε πληθωριστικό περιβάλλον, αυτός που χρωστά, ωφελείται.

 

Εξακολουθούμε να μη βλέπουμε τί θα μπορούσε να “σηκώσει” την αγορά, στην παρούσα φάση. Παράλληλα, παρακολουθούμε τις διατυπώσεις των διοικήσεων των εταιριών, στις παρουσιάσεις τους και τις γενικές συνελεύσεις: Φοβισμένες, αποφεύγουν να κάνουν ασφαλείς και σαφείς προβλέψεις. Εν τούτοις, με βάση την εκτίμηση που αρχίζει να εδραιώνεται μέσα μας, εξετάζοντας τα αποτελέσματα του 2021, πιστεύουμε ότι το πρόβλημα πωλήσεων και κερδοφορίας, ακόμη και αν υπάρξει, δε θα είναι σημαντικό, ώστε να “χαρακτηρίσει” τη χρονιά.

 

Το “απόλυτο σύστημα” διασώζεται μέχρι στιγμής. Όμως, αν θα δούμε τον πίνακα σημάτων του συστήματος (εδώ), καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, εκτός εάν η αγορά, μέσα στις επόμενες 6 έως 8 συνεδριάσεις, κινηθεί προς τις 900 μονάδες, θα υπάρξει σήμα πωλήσεων, το οποίο δε γνωρίζουμε εάν μπορούμε να αποφύγουμε.

Σε άρθρα μας κατά τις δύο προηγούμενες μέρες (α) Το πρόβλημα της "ατασικής" αγοράς, στα "τασικά" συστήματα συναλλαγών (εδώ) και β) Μια πιο κοντινή ματιά στο "εσωτερικό" του "απόλυτου συστήματος". Πώς μπορούμε να προβλέπουμε τις "ατασικές" φάσεις της αγοράς; (εδώ)) αναλύσαμε το “τεχνικό” πρόβλημα των “τασικών συστημάτων”. Το ζήτημα μας προβλημάτισε πολύ. Δείχνουμε να καταλήγουμε σε κάποιες σκέψεις για λύση, τις οποίες θα παρουσιάσουμε μετά την  έκδοση του τεύχους.

 

Δυστυχώς, η χώρα και η χρηματιστηριακή αγορά της, σ’ αυτή τη φάση, φάνηκαν άτυχες. Ξεπέρασαν, με χίλια δυο βάσανα, μία τεράστια χρεοκοπία, πήγαν δεκαετίες πίσω και τώρα, που μπορούσε να υπάρξει κάποια ανάπτυξη, έρχονται εξωτερικές συνθήκες, που συνδυάζονται και με εσωτερικές αστοχίες και δημιουργούν νέα προβλήματα και περιορισμούς.

 

Βέβαια, σε αντίθεση με άλλες αγορές, τα περιθώρια πτώσης στην Ελλάδα, είναι περιορισμένα. Όμως, αυτό δε συνιστά παρηγοριά.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω, θα μπορούσαν να είναι απλά “κακές” σκέψεις μιας έντονης μέρας.

 

Και μια δυο σκέψεις για το bitcoin και την αγορά των “κρυπτονομισμάτων”, προς τις οποίες, όπως γνωρίζετε, πάντα ήμασταν αντίθετοι, σε σημείο που παρεξηγηθήκαμε με αρκετούς.

 

Μια παλιά διαφήμιση της Levi’s, της εταιρίας που κάνει τα γνωστά τζιν, στις ΗΠΑ, έλεγε (και σωστά το έλεγε) ότι, “Quality never goes out of style” (η ποιότητα δε βγαίνει ποτέ εκτός μόδας).

Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, “Logic, never goes out of style” (η λογική δε βγαίνει ποτέ εκτός μόδας).

Βλέπω την τεράστια πτώση αυτών των ημερών (εδώ), βλέπω την κατάρρευση εταιριών που “επένδυσαν” σ’ αυτά (εδώ), φαντάζομαι τη δυστυχία που θα υπάρξει στους αθώους κατοίκους του Ελ Σαλβαντόρ, που είχαν την ατυχία να εκλέξουν έναν ανόητο πρόεδρο, σκέφτομαι τους τόσους φίλους, ή και πελάτες μου, που αυτή τη στιγμή υφίστανται ζημιές και απογοήτευση, και λυπάμαι. Όμως, είναι δοκιμασμένο, επί αιώνες ή χιλιετίες. Η λογική δε βγαίνει ποτέ εκτός μόδας.

 

Καλό σας βράδυ.