COCA COLA HBC - Θετικά τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου - Συρρικνώνει την έκθεση της στην Ρωσία

19 Μαϊου 2022, 11:00 | Χ&Α - 240

COCA COLA HBC  - Θετικά τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου - Συρρικνώνει την έκθεση της στην Ρωσία




 

 

 

 

 

 

 

COCA COLA HBC


Θετικά τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου - Συρρικνώνει την έκθεση της στην Ρωσία


Αρκετά ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις, της Coca Cola, κατά το α’ τρίμηνο του 2022, με την δραστηριότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας, να μην εμπεριέχονται στο 100% των επιδόσεων. Συγκεκριμένα, κατά το α΄τρίμηνο, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα € 1.700,7 εκατομμύρια έναντι € 1.352,1 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021, πετυχαίνοντας αύξηση 31%, ενώ σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, η αύξηση των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 24,2%. Εξαιρώντας, τελείως την συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, από το α΄ τρίμηνο, οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 25,9%.

Αναφορικά και με τις προηγούμενες επιδόσεις του Ομίλου, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό το α΄τρίμηνο ήταν το καλύτερο από το α’ τρίμηνο του 2010, καθώς ο μέσος όρος πωλήσεων από το 2010 έως το 2021, κυμαινόταν στα € 1.380,51 εκατομμυρια.

Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι όγκοι πωλήσεων, καθώς έφτασαν τα 605,5 εκατ. κιβώτια, κινούμενοι πάνω από τον μέσο όρων των ετών 2010-2021, που ήταν 445,4 εκατ. κιβώτια.


Η προσθήκη της Αιγύπτου, στο χαρτοφυλάκιο της Coca Cola, πρόσθεσε σχεδόν 12 ποσοστιαίες μονάδες και 7 ποσοστιαίες μονάδες, στην αύξηση του όγκου πωλήσεων και στη αύξηση των καθαρών εσόδων αντίστοιχα. Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση, ανέφερε πως ρίχνει ιδιαίτερο βάρος, στο μείγμα των τιμών και προχωρά συνεχώς σε αναπροσαρμογές. Άλλωστε -και αυτό είναι σημαντικό- η εταιρία έχει συχνά λειτουργήσει στο παρελθόν σε περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού και έχει εμπειρία στο χειρισμό των καταστάσεων αυτών. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένει πολύ ισχυρές επιδόσεις, από αυτήν την αγορά.


Σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η διοίκηση, ενημέρωσε ότι είναι καλά αντισταθμισμένη σε βασικά εμπορεύματα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μειώσει τον παράγοντα του αυξημένου κόστους προχωρώντας σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της, και αναπροσαρμόζοντας την τιμολογιακή πολιτική της.

Η στρατηγική, που θα ακολουθήσει η Coca Cola, στην αγορά της Ρωσίας, είναι να συνεχίσει την δραστηριότητα της μέχρι να εξαντλήσει το απόθεμα της και το συμπύκνωμα, που διαθέτει για την παραγωγή τελικών προϊόντων. Στην συνεχεια, θα μικρύνει την έκθεση στην αγορά και θα εστιάσει περισσότερο στις τοπικές μάρκες της χώρας.


Επισημαίνουμε ότι, η δήλωση αυτή της εταιρίας, ότι δηλαδή, θα παραμείνει στη Ρωσία, έστω εμπλεκόμενη σε τοπικές μάρκες της χώρας -ή και σε άλλες που μπορεί να δημιουργηθούν- δίνει μια απάντηση στο πολύ σοβαρό ερώτημα, αναφορικά με την τύχη της επένδυσής της στη ρωσική αγορά. Αναμφισβήτητα, θα υπάρξει κάμψη των πωλήσεων στη συγκεκριμένη αγορά, όμως, δεν θα υπάρξει ο εκμηδενισμός των πωλήσεων και η αναγκαστική διαγραφή της επένδυσής της. Βέβαια, είναι άγνωστο το αν και πώς, μπορεί αυτή η εξέλιξη να επιδράσει στη δραστηριοποίηση της εταιρίας σε άλλες αγορές ή στις σχέσεις της με την αμερικανική Coca Cola Company. Εκτιμούμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν επιδράσεις.

Η εξέλιξη αυτή, ξαναφέρνει την εταιρία στο επενδυτικό “περισκόπιο” και η σημερινή τιμή της, ενδεχομένως να διαγράφει μία αρκετά ενδιαφέρουσα προοπτική. Θα εκφραστούμε επ’ αυτού, με άρθρο μας, στις συνδρομητικές σελίδες, μέχρι το τέλος Μαΐου.


Να υπενθυμίσουμε, ότι η Ρωσία, εντάσσεται στην ομάδα των αναδυόμενων αγορών και αποτελεί σημαντικό μέρος των πωλήσεων του Ομίλου. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα του 2021, η Ρωσία αποτελεί το 15,5% του συνολικού όγκου του Ομίλου και το 26,5% του συνολικού όγκου των αναδυόμενων αγορών.

Όπως ενημερώνει η διοίκηση, οι χαμένες πωλήσεις από την αγορά της Ρωσίας, θα αντισταθμιστούν από άλλες αγορές. Κατά το α΄τρίμηνο, στην αντιστάθμιση βοήθησαν οι επιδόσεις της Πολωνίας, οι οποίες είναι εξαιρετικές κατά το α’ τρίμηνο.


Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η μετοχή σημειώνει απώλειες από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (13/5/2022), -31,6%. Παρόλα αυτά, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων (12/5/2022), λειτούργησε σαν ένα θετικό σημάδι για τους επενδυτές, με την μετοχή εκείνη την ημέρα να καταγράφει άνοδο 4,87% και την επόμενη (13/5/2022) να σημειώνει άνοδο 5,61%.

Σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, 38 Αμοιβαία Κεφάλαια κατέχουν την μετοχή, από 38 την 31/12/2021 και 41 την 31/12/2020.


Δείτε το δελτίο τύπου του α΄ τριμήνου, εδώ (ENG) και το δελτίο τύπου της ενημέρωσης των αναλυτών εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ