Διαβάσαμε - Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

12 Μαϊου 2022, 16:40 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας 4 δις. ευρώ, σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας υπεγράφη σήμερα, στο Άμπου Ντάμπι.  Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων αντικατοπτρίζει τη θέση της ADQ ως μακροπρόθεσμο επενδυτή, στην ελληνική οικονομία.(εδώ)

Από τον Ιούλιο και μετά, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές θα γίνονται σε ακόμη δυσκολότερο περιβάλλον σε σχέση με το σημερινό, αφού θα έχει ξεκινήσει η σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα τρέχοντα αρνητικά επίπεδα, κάτι που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες τοποθετείτο προς το τέλος του έτους, οπότε θα είχε ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για το 2022.Η ταχεία πλέον ομαλοποίηση της πολιτικής της EKT, την οποία και επιβάλλει το πληθωριστικό σοκ που βαθαίνει στην Ευρωζώνη.(εδώ)

«Η Ελλάδα θέλει να φτάσει φέτος το ρεκόρ της προ κορωνοϊού εποχής στον τουρισμό. Ποιος όμως θα φτιάχνει τα κρεβάτια, θα μαγειρεύει και θα ανακατεύει τα ποτά;Στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ λείπουν 50.000 εργαζόμενοι», αναφέρει δημοσίευμα του δημοσιογραφικού δικτύου RedaktionsNetzwerk Deutschland. Το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Εκ πρώτης όψεως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους. Με ποσοστό 12,8%, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ, 603.000 άνθρωποι είναι άνεργοι».(εδώ)

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ διαμορφώθηκε σε €454,6εκ., σημειώνοντας αύξηση 22,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 17,3% σε €46,4εκ., καθώς οι αυξήσεις τιμών που εφαρμόστηκαν στα προϊόντα μας τους πρώτους μήνες του χρόνου αντισταθμίζουν σταδιακά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και άλλων στοιχείων του κόστους. Στις περισσότερες αγορές έχουμε ήδη ανακοινώσει περαιτέρω αυξήσεις τιμών, οι οποίες εφαρμόζονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.(εδώ)

Η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα για το α΄ τρίμηνο του έτους. Η εταιρία εμφιάλωσης της Coca-Cola, η οποία ελέγχεται κατά 23% από την Coca-Cola Co., εμφάνισε καθαρά έσοδα από πωλήσεις 1,77 δισ. ευρώ στο τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,59 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί η εταιρία σε ανακοίνωσή της, "η εστιασμένη εκτέλεση της στρατηγικής μας και η συνεχιζόμενη επαναλειτουργία των αγορών οδήγησε σε ανάπτυξη ευρείας βάσης, με τα έσοδα του πρώτου τριμήνου να καταγράφουν οργανική αύξηση  24,2%.(εδώ)

Σε υψηλά επίπεδα - πάνω από 400 εκατ. ευρώ - διαμορφώνεται το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που διατίθενται σε επίπεδα κάτω του κόστους, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα. Αυτό ανέφεραν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές της επιχείρησης σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στην εξέλιξη των τιμών της αγοράς κατά την περίοδο που χορηγήθηκαν τα σταθερά τιμολόγια.(εδώ)

Την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026 προωθεί αυτή την περίοδο η Prodea Investments, εστιάζοντας κυρίως στους τομείς των πράσινων γραφείων και των logistics. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Axia Ventures, η συνολική αξία του ενεργητικού της εταιρίας πρόκειται να αυξηθεί από τα περίπου 2,3 δισ. ευρώ σήμερα σε 3,15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025, μια αύξηση της τάξεως του 36%.(εδώ)

Καταγράφοντας ισχυρές επιδόσεις στο τρίμηνο, ο ΟΤΕ συνέχισε τις θετικές τάσεις του 2021. Το Α’ τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 4,7% και διαμορφώθηκαν σε €825,3 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,4%, στα €748,2 εκατ., επωφελούμενα από την ευνοϊκή βάση σύγκρισης, λόγω πανδημίας, καθώς και από τις ισχυρές επιδόσεις σε Κινητή, Τηλεόραση, Ευρυζωνικές υπηρεσίες, και υπηρεσίες ICT. Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στα €78,4 εκατ., κυρίως λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων οι οποίες δεν αναμένεται να συνεχίσουν στα επόμενα τρίμηνα. Εξαιρουμένων αυτών των δραστηριοτήτων, τα έσοδα θα είχαν μειωθεί κατά περίπου 6%, επηρεαζόμενα κυρίως από τις σημαντικές μειώσεις στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας σε ετήσια βάση.(εδώ)

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την Cinturion Corp Ltd, κορυφαίο διεθνή πάροχο καλωδιακής χωρητικότητας, με αντικείμενο την προσαιγιάλωση των προηγμένων υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων TEAS στον ελλαδικό χώρο. Η συνεργασία της Grid Telecom με τη Cinturion θα δώσει τη δυνατότητα για διασυνδέσεις ανοιχτής πρόσβασης, εξασφαλίζοντας μετάδοση δεδομένων με τεχνολογία αιχμής διεθνούς εμβέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναφέρει ανακοίνωση. Το καλωδιακό σύστημα TEAS της Cinturion, είναι το πιο εξελιγμένο υποθαλάσσιο και επίγειο δίκτυο διεθνών διασυνδέσεων, το οποίο προσφέρει υψηλές ταχύτητες, αξιοπιστία και ασφάλεια.(εδώ)

Μέχρι τις 30 Μάϊου έχει περιθώριο η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) του ομίλου Ευμορφίδη να ολοκληρώσει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς έχει εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών να εγκριθεί το Ενημερωτικό της Δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένεται το πως θα εξελιχθεί η σχετική διαδικασία μέσα σε τόσο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.(εδώ)

Ευκαιρίες για να «κλειδώσουν» τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τους δίνουν σε δανειολήπτες οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες από καιρό προέτρεπαν τους ενδιαφερόμενους πελάτες τους, να μην δελεάζονται πλέον από τα ακόμα αρνητικά euribor, αλλά να σκεφτούν μακροχρόνια και να επιλέξουν δάνεια με σταθερά επιτόκια, καθώς το κόστος του χρήματος θα αυξηθεί. Ήδη ποσοστό που ξεπερνά το 90% των νέων στεγαστικών δανείων που έχουν δώσει φέτος οι τράπεζες είναι με σταθερά επιτόκια.(εδώ)

Οι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν απτή βελτίωση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς επέτυχε 6% απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της, ευθυγραμμιζόμενη με τον ετήσιο στόχο της για το 2022. Η κεφαλαιακή της θέση είναι ισχυρή, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 fully loaded στο 10%, ενσωματώνοντας περισσότερα από τα 2/3 της επίπτωσης αποεπένδυσης των NPE για το 2022, ενώ το οργανικό έξοδο προβλέψεων κατέγραψε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αποτέλεσμα της εξυγίανσης του ισολογισμού. Τα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιρουμένων των εσόδων που σχετίζονται με NPE, εμφάνισαν ανθεκτικότητα.(εδώ)

Οι γερμανικές εξαγωγές θα παραμείνουν στάσιμες, στην καλύτερη περίπτωση, φέτος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, των lockdowns στην Κίνα και των επίμονων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, τόνισε το γερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, περιορίζοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για αύξηση 6%. "Δεν θα υπάρχουν πολλά περισσότερα για τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία από ό,τι ελπίζουμε, από ένα μηδέν", τόνισε ο επικεφαλής διεθνούς εμπορίου της DIHK.(εδώ)

Πίεση στις τράπεζες ασκούν οι τουρκικές αρχές για να περιορίσουν τις αγορές ξένου νομίσματος από εταιρικούς πελάτες. Αυτού του είδους η παρέμβαση αποτελεί άλλη μία αντισυμβατική τακτική των τουρκικών αρχών στην προσπάθειά τους να σταθεροποιήσουν τη λίρα που βρέθηκε σε «τρικυμία» πέρυσι. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε κατά 45% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό στα ύψη. Ενδεικτικό είναι ότι τον Απρίλιο έφτασε στο 69,97%. Μετά από τέσσερις μήνες σχετικής σταθερότητας, η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 4% έναντι του δολαρίου από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.(εδώ)

Οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες σημαίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο. "Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να πει περισσότερα.(εδώ)

Το Bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 27.000 δολάρια την Πέμπτη 12/5 για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες, καθώς ο κλάδος κρυπτονομισμάτων διευρύνει τις απώλειές του εν μέσω φόβων για την αύξηση του πληθωρισμού και την κατάρρευση ενός αμφιλεγόμενου πρότζεκτ stablecoin. Ειδικότερα, η τιμή του Bitcoin υποχώρησε έως και τα 26.595,52 δολάρια το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bitstamp.(εδώ)

Ο χαλκός υποχώρησε χαμηλότερα των 9.000 δολαρίων ανά τόνο για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, ενώ και άλλα μέταλλα υποχωρούν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την εξασθένιση της ζήτησης παγκοσμίως. Καθώς θεωρείται συχνά ως βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία, ο χαλκός έχει υποχωρήσει από το υψηλό-ρεκόρ που επετεύχθη τον Μάρτιο, καθώς το επενδυτικό focus αλλάζει από τις ανησυχίες για περιορισμένες προμήθειες, στην χαμηλότερη κατανάλωση.(εδώ)