Société Générale: Ρευστοποιεί τα κέρδη της στα ελληνικά ομόλογα

13 Μαϊου 2022, 11:14 | Διεθνείς Αγορές

Société Générale: Ρευστοποιεί τα κέρδη της στα ελληνικά ομόλογα

Σημαντικές πιθανότητες νέας διεύρυνσης των spreads της περιφέρειας βλέπει η Société Générale λόγω του risk-off περιβάλλοντος και της αλλαγής πολιτικής της ΕΚΤ. Όπως σημειώνει, το πρόσφατο trade που πρότεινε στα ελληνικά ομόλογα "έβγαλε" κέρδη και έτσι ρευστοποιεί τις θέσεις της.

Όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, το risk-off κλίμα βοήθησε στη μείωση της πρόσφατης διεύρυνσης των spreads των ομολόγων της περιφέρειας, καθώς οι προσδοκίες για τα επιτόκια διορθώθηκαν και το γερμανικό ομόλογο σημείωσε ράλι. Ενώ οι πιθανότητες είναι για υψηλότερα spread στο τέλος του έτους, η Société Générale εκτιμά πως θα μπορούσαμε να δούμε κάποια σταθεροποίηση, με λιγότερα περιθώρια για υψηλότερες προσδοκίες αύξησης επιτοκίων και τη ζήτηση να επανεμφανίζεται σε αυτά τα ελκυστικά επίπεδα απόλυτης απόδοσης. Η πρόσφατη άνοδος των ροών αγορών εκτός Ευρωζώνης (π.χ. από Ιάπωνες επενδυτές) υποστηρίζει αυτήν την άποψη.

Έτσι, η SocGen παραμένει ουδέτερη για τα spreads της Ευρωζώνης και ειδικά για το 10ετές ιταλικό ομόλογο έναντι του γερμανικού στις 200 μονάδες βάσης, αλλά διαπιστώνει κινδύνους διεύρυνσης στις 230 μ.β. στα τέλη του 2022. Οι καμπύλες 5-15 ετών και 5-20 ετών των ελληνικών ομολόγων έχουν γίνει πιο steep (ανοδικές) και για αυτόν τον λόγο η γαλλική τράπεζα ρευστοποιεί το πρόσφατο -κερδοφόρο όπως αποδείχθηκε- trade που πρότεινε όταν στις αρχές του μήνα είχε δει ευκαιρίες για σημαντικά κέρδη στα ελληνικά ομόλογα.

Το 2022 αποδεικνύεται ένα εντυπωσιακό έτος για τη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων, όπως επισημαίνει η SocGen. Η αβεβαιότητα της νομισματικής πολιτικής έχει συμβάλει σε αυτό, ειδικά στο πλαίσιο του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού (που εξαπλώνεται πέρα από την ενέργεια), των υπολειμμάτων της παγκόσμιας πανδημίας και των πιθανών επιπτώσεων από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Έχοντας εκτιμήσει επιθετική νομισματική σύσφιξη για το 2022, οι αγορές εξετάζουν τώρα τους κινδύνους και ακολουθούν risk-off στρατηγική, με τα spreads να αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία στο υπόλοιπο του έτους.

Όπως επισημαίνει η SocGen, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς με τις οικονομικές ανησυχίες να επηρεάζουν έντονα μία αγορά με ρευστότητα κάτω του μέσου όρου. Μια πρόσφατη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (με βάση τις ειδήσεις για διακοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία) ενισχύει το περιβάλλον κινδύνου στις μετοχές. Αυτό τροφοδοτεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα όσον αφορά τις αντιδράσεις της κεντρικής τράπεζας στον αυξημένο πληθωρισμό σε γενικές γραμμές. "Είναι δύσκολο να δούμε μια γρήγορη αλλαγή σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον σύντομα, με τις κεντρικές τράπεζες να είναι απίθανο να αλλάξουν τη ρητορική τους πριν κάνουν μερικές αυξήσεις επιτοκίων", όπως σημειώνει.

Μια οικονομική συρρίκνωση θα μπορούσε να επηρεάσει τα spreads μέσω τουλάχιστον δύο καναλιών: με την αποδυνάμωση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών ή με την αλλαγή της διάθεσης ανάληψης κινδύνου των επενδυτών, σύμφωνα με την SocGen. Η χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ αποδυναμώνει την ικανότητα των κυβερνήσεων να παράγουν έσοδα μέσω φόρων και αυξάνει την ανάγκη για ένα δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο οδηγεί σε υψηλότερες δανειακές ανάγκες και υψηλότερα επίπεδα χρέους και υπονομεύει την ικανότητα των κυβερνήσεων να αποπληρώσουν το χρέος. Οι τεράστιες πιστωτικές υποβαθμίσεις μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 έδειξαν πώς μια οικονομική ύφεση μπορεί να εξελιχθεί σε κυβερνητική πιστωτική κρίση. Ένα sell-off στις αγορές μετά από μία ύφεση θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει την ικανότητα των επενδυτών να αναλαμβάνουν κινδύνους και θα απομακρυνθούν από τα risk assets κινδύνου, διευρύνοντας έτσι τα spreads.

Οι εξελίξεις μετά την COVID-19 φαίνονται αισιόδοξες, καθώς πολλές κάποτε εύθραυστες χώρες (π.χ. η Ελλάδα) έχουν προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι οικονομίες έχουν ανακάμψει γρήγορα, όπως σημειώνει η τράπεζα. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη απέφυγαν μια υποβάθμιση και οι μέσες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας έχουν γενικά βελτιωθεί από το 2021, ενώ οι φόβοι για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ λιγότερο έντονοι από ό,τι στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P (σε BB+) στα τέλη Απριλίου ακολουθήθηκε από την αναβάθμιση της Ιρλανδίας σε Α1 την περασμένη εβδομάδα από τον Moody's και τη θετική αναθεώρηση των προοπτικών της Πορτογαλίας από την Fitch. Όλα βασίζονται στην ισχυρή δημοσιονομική απόδοση των κρατών παρά τα κάποτε εύθραυστα πιστωτικά τους προφίλ. Η πιστωτική εικόνα των ομολόγων της ευρωζώνης θα παραμείνει ισχυρή εκτός εάν η ύφεση μετατραπεί σε παρατεταμένο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, η ΕΚΤ έχει μείνει με εργαλεία όπως η ευελιξία στις επανεπενδύσεις του PEPP που κατά τη SocGen έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στον περιορισμό της διεύρυνσης των spreads ανά χώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα spreads θα παρουσιάσουν μια τάση προς αύξηση σε όλο το υπόλοιπο του έτους, ιδιαίτερα με την ΕΚΤ να μην αυξάνει πλέον τις θέσεις της από τον Ιούλιο.

Société Générale: Ρευστοποιεί τα κέρδη της στα ελληνικά ομόλογα

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζει η SocGen, ρευστοποιεί τα κέρδη της από το trade στα ελληνικά ομόλογα. Ενώ τα περιφερειακά spreads έχουν μειωθεί την τελευταία εβδομάδα, τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν, καθώς η καμπύλη τους έγινε ανοδική απότομα. Η τράπεζα είχε υπογραμμίσει της στρέβλωση στην ελληνική καμπύλη στις αρχές του μήνα και εκτίμησε ότι θα γίνει πιο steep μια στα 5-15 έτη ή 5-20 έτη. Έκτοτε, τα spreads 5-15 και 5-20 ετών έχουν διευρυνθεί κατά περίπου 60 μονάδες βάσης και υπερβαίνουν τον στόχο της των 70 μονάδων βάσης. Δεδομένου ότι οι καμπύλες έχουν γίνει πιο steep και η αγορά ελληνικών ομολόγων είναι ασταθής, κλείνει το trade της με κέρδος.

 

Πηγή:capital.gr