Το χρηματιστήριο της Μεγάλης Βρετανίας

19 Μαϊου 2022, 15:40 | Χ&Α - 240

Το χρηματιστήριο της Μεγάλης Βρετανίας

Το παρόν άρθρο ανήκει στην ενότητα "1971 - 2022: Η επίδραση του πληθωρισμού στους χρηματιστηριακούς δείκτες" του παρόντος τεύχους.
Το σύνολο των άρθρων της ενότητας, είναι τα παρακάτω:

 

 

 

Γιατί μας ενδιαφέρει η δεκαετία του 1970; (εδώ)

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες (εδώ)

Το χρηματιστήριο της Μεγάλης Βρετανίας

Η περίπτωση της Ελλάδας (εδώ)

Συμπεράσματα (εδώ)

 

 

Το χρηματιστήριο της Μεγάλης Βρετανίας

 

Η συσχέτιση μεταξύ των χρηματιστηριακών αγορών της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, κατά τις δεκαετίες από το 1950 έως το 1990, ήταν μεγαλύτερη, σε σχέση με τις δεκαετίες που ακολούθησαν και σε σχέση με σήμερα.

Εξετάζουμε την πορεία των τιμών των μετοχών στη Μεγάλη Βρετανία, μέσα από τον δείκτη “Total Share Prices for the UK”, που λαμβάνουμε από τη βάση δεδομένων του Federal Reseve Bank of Saint Louis (εδώ).

Ο διαδεδομένος σήμερα δείκτης FTSE-100, ξεκίνησε τη λειτουργία του, από την 3/1/1984 και για το λόγο αυτό, δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα μελέτη.


Από την εξέταση των τιμών, παρατηρούμε ότι, κατά το διάστημα από την διετία 1971-1973, η άνοδος των τιμών των μετοχών στη Μ. Βρετανία, έφτασε στο 55%. Οι τιμές των μετοχών, είχαν “κορυφώσει” τον Αύγουστο του 1972, ενώ παράμεναν στα ίδια υψηλά επίπεδα μέχρι και τον Ιανουάριο του 1973.

 

Η πτώση των τιμών επιταχύνθηκε μετά τον Οκτώβριο του 1973 και έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους, το Δεκέμβριο του 1974. Οι απώλειες μεταξύ του “υψηλού” επιπέδου του Αυγούστου του 1972 και του Δεκεμβρίου του 1974, ήταν -70,2%. Μεταξύ του Οκτωβρίου του 1973 και του Δεκεμβρίου του 1974, ήταν -63,4%. Υπήρξαν οι υψηλότερες από ένα σύνολο χρηματιστηριακών αγορών που εξετάσαμε, στα πλαίσια αυτής της μελέτης. Δείτε το παρακάτω (λογαριθμικό) διάγραμμα:

Δείτε διαδραστικά το λογαριθμικό διάγραμμα εδώ

 

Δείτε το ίδιο διάγραμμα σε κανονική μορφή, ώστε να μπορείτε να διακρίνετε τα “υψηλά” και τα “χαμηλά” της συνολικής περιόδου:

Δείτε διαδραστικά το απλό διάγραμμα εδώ


Δείτε τα διαγράμματα της πορείας των βρετανικών μετοχών, σε άλλες χρονικές περιόδους, από τους συνδέσμους του πίνακα:

 


Σύγκριση χρηματιστηριακών δεικτών και πληθωρισμού

Χώρα - Χρηματιστηριακός Δείκτης Απλό διάγραμμα Λογαριθμικό διάγραμμα

Μεγ. Βρετανία (FTSE-100)


1) Total Share Index: 1971 - σήμερα link link

2) Total Share Index: Φεβ. 1971 - Οκτ. 1987 link

3) Total Share Index: Οκτ. 1987 - Μαρ. 2000 link link

4) Total Share Index: Μαρ. 2000 - Μαρ. 2009 link

5) Total Share Index: Μαρ. 2009 - σήμερα link

6) FTSE-100: Μαρ. 1984 - σήμερα link

 

Η κάμψη των ρυθμών ανόδου -και γενικότερα των διακυμάνσεων- των βρετανικών μετοχών, μετά τη δεκαετία του 2000, είναι εμφανής -σε καμία περίπτωση δε μπόρεσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς των αμερικανικών δεικτών, αλλά ούτε και του δείκτη DAX της Γερμανίας. Δείτε εδώ.


Σήμερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινείται στο 7,0, ενώ η τάση είναι “επιθετικά αυξητική”. Ο βρετανικός δείκτης μετοχών, είτε εξετάζουμε τον Total Share Index, είτε τον FTSE-100, δείχνει μία αξιοσημείωτα ικανοποιητική συμπεριφορά (δείτε εδώ) και είναι, μαζί με τον δείκτη της Πορτογαλίας, οι μόνοι δείκτες που, από την αρχή του έτους, διατηρούν θετικό πρόσημο (στοιχεία της 17/5/2022). Αυτό σημαίνει ότι, στην παρούσα φάση, το βρετανικό Χρηματιστήριο, δεν ακολουθεί την πτωτική τάση των άλλων αγορών, κάτι που εξηγείται και από το γεγονός ότι, η άνοδός του κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν πολύ χαμηλή, σε σχέση με τις άλλες αγορές. (Δείτε, στον παρακάτω πίνακα, τις αποδόσεις των βρετανικών δεικτών, από κάθε δεκαετία).

 

Αν η “πληθωριστική περιπέτεια” της διεθνούς οικονομίας συνεχιστεί, ενδεχομένως, το βρετανικό Χρηματιστήριο, να έχει καλύτερη απόδοση, σε σχέση με τις άλλες αγορές. Όμως, το πλέον πιθανό είναι ότι, ούτε αυτό θα αποφύγει την πτώση.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ