Τί σημαίνει η ανακοίνωση της Deutsche Telekom, για αύξηση συμμετοχής της, στον ΟΤΕ, σε 50%;

16 Μαϊου 2022, 18:39 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Ερώτηση:

Κύριε Σιάτρα, σε συνέχεια της ανακοίνωσης ότι η DEUTSCHE TELEKOM έφτασε το ποσοστό της στον ΟΤΕ στο 50%, θα ήθελα να ρωτήσω τι συνεπάγεται αυτό για τους μικρομετόχους, τι να αναμένουμε και ποιά στρατηγική να ακολουθήσουμε; Γενικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις πώς ενεργούμε;

 

Απάντηση:

Κατ’ αρχάς, υπενθυμίζω τη σημερινή ανακοίνωση σχετικά με την ΟΤΕ. Δείτε εδώ.

Με απλά λόγια, καθώς η ΟΤΕ συνεχίζει την πάγια τακτική αγοράς ιδίων μετοχών, με σκοπό την ακύρωσή τους, αυτό οδηγεί στην αύξηση της συμμετοχής των υπόλοιπων μετόχων στο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Κυρίως όμως, αυξάνεται η συμμετοχή της μητρικής Deutsche Telekom, επί των μετοχών που δικαιουνται ψήφου. Έτσι η συμμετοχή της εταιρίας, από την Παρασκευή 13/5/2022, ξεπέρασε το 50%. Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρίες να προβαίνουν σε σχετική αναφορά, όταν ξεπερνούν κάποια συγκεκριμένα ποσοστά στη συμμετοχή τους, σε θυγατρικές τους εταιρίες.

 

Η ανακοίνωση αυτή, προκάλεσε την πτώση της μετοχής του ΟΤΕ, κατά περίπου 3,00% σήμερα.

Η πτώση αυτή μπορεί να προήλθε από φόβους για ανακοίνωση Δημόσιας Πρότασης από την πλευρά της μητρικής Deutsche Telekom.

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Τυπικά, μπορεί.

Αν πρόκειται να γίνει δημόσια πρόταση, δε μπορούμε να γνωρίζουμε.

 

Αναζήτησα δύο παλαιότερα άρθρα που είχα διαβάσει σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό:

α) 5/3/2022: Reporter.gr - Από τον Νίκα και τον Καραμολέγκο… στον ΟΤΕ! (εδώ).

β) 7/3/2022: Reporter.gr - Φήμες για έξοδο από το ΧΑ 3 εισηγμένων! (εδώ)

 

Επίσης, σε πολλά δημοσιεύματα, γίνεται αναφορά για την αλλαγή της πολιτικής αμοιβής των μετόχων, από τον ΟΤΕ. Η αλλαγή ισχύει από το νέο έτος και προβλέπει ότι, τα προς διανομή κέρδη, θα κατευθύνονται κατά 50% για μέρισμα και κατά 50% για αγορά ιδίων μετοχών (μέχρι πέρυσι, η αναλογία ήταν 70% για μέρισμα και 30% για αγορά ιδίων μετοχών). Πολλοί υποψιάζονται ότι, αυτό γίνεται για να μπορέσει ο ΟΤΕ να αγοράσει περισσότερες ίδιες μετοχές και να “εξέλθει” του Χρηματιστηρίου μια ώρα γρηγορότερα.

 

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε.

 

Ανατρέχοντας όμως στα σχόλια του Προέδρου του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ (δείτε εδώ), και ιδιαίτερα στο σημείο “Αναθεωρημένη Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους”, διαβάζω ότι:

“...Η εφαρμογή της αναθεωρημένης πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους θα ξεκινήσει το 2022 και θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος, ήτοι το 2022, ως βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων. Με τον ίδιο τρόπο, θα εφαρμόζεται η πολιτική αμοιβών και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή η βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων το 2023 θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2023 κ.ο.κ.”

 

Εκτιμώ ότι, αν ο ΟΤΕ είχε πρόθεση άμεσης εξόδου από το Χρηματιστήριο, οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρίας (οι οποίοι είναι πολλοί και παχυλά αμειβόμενοι) θα απέτρεπαν τον κ. Τσαμάζ, να κάνει μια παρόμοια αναφορά, αφού, σε περίπτωση που όντως υπάρχει κίνηση για διατύπωση “δημόσιας πρότασης”, αυτή την φράση, ο κ. Τζαμάζ, θα τη βρει μπροστά του, αφού, στην περίπτωση αυτή, όντως θα θεωρηθεί ως “παραπλανητική”.

 

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς γνωρίζει τί θα μπορούσε να γίνει. Αν όλα βαίνουν ομαλά με την παραμονή του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει να λάβουμε την ανακοίνωση ως μία απλή εκπλήρωση μιας νομικής υποχρέωσης της εταιρίας.

Από την άλλη πλευρά, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν σχόλια από τα διάφορα sites. Θα τα διαβάσουμε και θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε πληρέστερη άποψη.

 

Σχόλιο για την αγορά και τις κινήσεις μας, θα υπάρξει αύριο (17/5/2022) το πρωί. Θα σας σταλεί και με email.

 

Καλό σας βράδυ.