Περισσότερες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Απριλίου / Μαΐου 2022

19 Μαϊου 2022, 15:04 | Χ&Α - 240

Τεύχος 240 - Μάιος 2022

Ελληνική Οικονομία

Απριλίου - Μαΐου 2022

 

 

 

 

11/5/2022

 

Στο λιανεμπόριο νέα ονόματα βολιδοσκοπούν την αγορά λόγω των νέων projects με επίκεντρο τους εμπορικούς χώρους στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, την ίδια στιγμή που στα γραφεία η «ψαλίδα» στα ενοίκια μεταξύ των χώρων υψηλών προδιαγραφών, με πράσινα χαρακτηριστικά και των παλιότερων χώρων στις δευτερεύουσες περιοχές μεγαλώνει. Στα logistics  ως προς τις τιμές και τους διαθέσιμους δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα, ούτε φυσικά και το κατασκευαστικό κόστος, ενώ στα ξενοδοχεία το ‘’θερμό’’ καλοκαίρι δημιουργεί αισιοδοξία στον κλάδο, ο οποίος συνεχίζει να αναβαθμίζεται και να ανεβαίνει κατηγορία.(εδώ)

Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της. Αυτό τονίζει σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας με αφορμή τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση των κερδών των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.(εδώ)

Το 50% προσεγγίζει ήδη η μέση πληρότητα στα ανοικτά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το ποσοστό των οποίων φτάνει το 90%) για τον Απρίλιο, ενώ η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον ίδιο μήνα ανέβηκε στα 62 ευρώ από 53 ευρώ που ήταν το Μάρτιο. Πρόκειται για τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο διενεργεί έρευνα αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας σε αυτό το τμήμα του ξενοδοχειακού κλάδου.(εδώ)

10/5/2022

Εντείνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων ομίλων για τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν τομέα ο οποίος προσφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις και λειτουργική κερδοφορία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στους θεσμικούς επενδυτές την αναγκαία τοποθέτηση κεφαλαίων στους κλάδους της πράσινης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εγχώριοι όμιλοι που διαθέτουν σημαντικό χαρτοφυλάκιο τέτοιων έργων διαπιστώνουν ότι εκτός από τη συνεισφορά στα κέρδη τους, ο τομέας των ΑΠΕ μπορεί να προσφέρει και πολύ υψηλά έσοδα από μια ενδεχόμενη πώληση.(εδώ)

Στα 577 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων αυξημένη κατά 94 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2021. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες προσέγγισαν τις εμπορικές τιμές πώλησης, οδήγησαν στην αύξηση της περιουσίας των Ελλήνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η αντικειμενική αξία των ακινήτων που διαθέτουν τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 577 δισ. ευρώ και άλλα 175 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε ακίνητη περιουσία νομικών προσώπων.(εδώ)

9/5/2022

Σημαντικές επενδύσεις συνεχίζει να προσελκύει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων το οποίο το 2021 άντλησε κεφάλαια μισού δισ. ευρώ ενώ πλέον φαίνεται ότι οι ελληνικές startups ωρίμασαν και προχωρούν και οι ίδιες σε εξαγορές. Οι ελληνικές startups, αποκτούν άλλες εταιρίες είτε για να μπουν σε νέες αγορές, είτε για να προσθέσουν νέα προϊόντα ή τεχνογνωσία, αλλά και νέους πελάτες. Και μπορεί το 2021 να αποδείχτηκε χρονιά-ορόσημο, ωστόσο το 2022 προοιωνίζεται ακόμη καλύτερο για την ελληνική startup σκηνή, που «επωάζει» τους πρώτους μονόκερους με τουλάχιστον τέσσερις εταιρίες, PeopleCert, Blueground, Viva Wallet, Persado, να βρίσκονται στο νήμα ή να το έχουν ξεπεράσει.(εδώ)

Στις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, προαναγγέλλοντας επενδύσεις. Όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το Υπουργείο Τουρισμού αξιοποιεί πλήρως τους πόρους οι οποίοι συνολικά (ελληνικό δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες) φτάνουν το 1 δις ευρώ.Με το ποσό αυτό θα γίνουν επενδύσεις σε υποδομές τουρισμού (αναβάθμιση μαρίνων και λιμένων, αγροτουρισμός, χιονοδρομικά κέντρα κ.α.), ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και ο κατασκευαστικός τομέας ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 80 επαγγέλματα.(εδώ)

6/5/2022

Την εκτίμηση πως φέτος ο τουρισμός όχι μόνον θα ανακτήσει τουλάχιστον το 80% των μεγεθών του 2019, αλλά μπορεί να αγγίξει και το 100%, επιβεβαιώνει εσωτερική ενημέρωση του διευθύνοντος συμβούλου της TUI AG, Fritz Joussen. Ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος έχει ήδη για φέτος κρατήσεις που αντιστοιχούν στο 80% εκείνων του 2019 και αναμένει περαιτέρω ενίσχυσή τους, καθώς ο πόλεμος δεν δείχνει να επηρεάζει πλέον το συνολικό κλίμα για ταξίδια. Η σχετική εσωτερική αλληλογραφία της TUI αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων της, ωστόσο η Ελλάδα και η Ισπανία αποτελούν τους δύο πρώτους βασικούς προορισμούς των πελατών του ομίλου, με την Ελλάδα μάλιστα ανά περιόδους να ξεπερνά σε κρατήσεις αυτές για την Ισπανία.(εδώ)

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να κάνουν πιο «ανοικτό» το διαγωνισμό και προωθούν το staple financing, ή αλλιώς βασική χρηματοδότηση για όλα τα σχήματα. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει να εξασφαλιστεί τραπεζικός δανεισμός με τους ίδιους όρους για όλες τις κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν τη νέα 25ετη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Δηλαδή, για παράδειγμα, να υπάρχει πρόσβαση από όλα τα σχήματα  σε ένα δανεισμό της τάξης των 2 δισ. ευρώ με τους ίδιους όρους και η διαφορά μέχρι το τελικό τίμημα να γίνει από τα ίδια κεφάλαια που θα καταβάλουν οι κοινοπραξίες.(εδώ)

Μπορεί η πανδημία να στέρησε τα δύο προηγούμενα χρόνια από την ελληνική ξενοδοχεία μεγάλο μέρος του τζίρου της, το brand Ελλάδα ωστόσο διατήρησε την ανθεκτικότητά του, ενισχύοντας παράλληλα και την επενδυτική δυναμική του κλάδου. Το παραπάνω επισφραγίζουν οι επενδύσεις διεθνών κι εγχώριων ομίλων, οι οποίες συνεχίστηκαν εν μέσω υγειονομική κρίσης, αυξάνοντας την διετία 2020 και 2021 το δυναμικό της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας κατά 32 μονάδες και κατά 1.600 δωμάτια.(εδώ)

5/5/2022

Πιο δύσκολο απ ότι είχε αρχικά διαφανεί θα είναι να περάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων της Κομισιόν κατά της Ρωσίας, καθώς εκτός από την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Σλοβακία αντιδράσεις εκφράζουν Ελλάδα και Κύπρος, ενώ φαίνεται ότι διαφορετική προσέγγιση επιδιώκει η Ιταλία. Ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε με “τυμπανοκρουσίες” το νέο πακέτο κυρώσεων, με τη Γερμανία -που είχε αρχικά στοχοποιηθεί- να συναινεί σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι αντιδράσεις έρχονται τελικά από την Ελλάδα, που μέχρι τώρα πρωτοστατούσε στην αντιρωσική ρητορική και τις κυρώσεις.(εδώ)

Οι στενοί οικονομικοί δεσμοί και η προνομιακή εμπορική σχέση Ελλάδας-Γερμανίας επιβεβαιώθηκαν και το 2020 παρά τις μεγάλες προκλήσεις και την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία, ενώ το 2021 καταγράφονται ανοδικές τάσεις στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών-ΙΟΒΕ με τίτλο «Το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία», που εκπονήθηκε για λογαριασμό τού Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και παρουσιάστηκε, σήμερα, σε κοινή διαδικτυακή εκδήλωση.(εδώ)

Ισχυρό αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος να έχει προγραμματιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, για τις 5 Μαϊου. Σχήματα όπως η ΓΕΚ  First Sentier, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ABAΞ  Ardian, Μυτιληναίος - Vinci και Κοπελούζος  Macquarie (σ.σ οι πληροφορίες ότι στο σχήμα δεν θα συμμετάσχει τελικά η Intrakat δεν επιβεβαιωνόταν μέχρι χθες αργά) είναι αυτά που αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την Αττική Οδό που η υφιστάμενη σύμβαση της λήγει τον Οκτώβριο του 2024.(εδώ)

4/5/2022

Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης τους έχει αναζωπυρώσει την συζήτηση αναφορικά με την ανάγκη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών. Σε επίπεδο Ευρωζώνης οι αγορές ήδη προεξοφλούν ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον και αύξηση κατά τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας Πειραιώς.(εδώ)

Συνεχίζεται η τάση της σταδιακής σύγκλισης της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με το 2019 που υπήρξε χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια του Απριλίου ανήλθε σε 1,68 εκατ. και εμφανίστηκε μειωμένη κατά 15,5% σε σχέση με την κίνηση του Απριλίου 2019. Αυτό όταν τον Μάρτιο η επιβατική κίνηση αντιστοιχούσε στο 72% της επιβατικής κίνησης του αντίστοιχου μήνα του 2019.(εδώ)

Ουδέτερη στάση διατηρεί για τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan στο περιβάλλον των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, αναμένοντας ωστόσο εκτίναξη κατά 30% στα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων φέτος, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη μετά το 38% της Πορτογαλίας. Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, από την περιοχή της CEEMEA, οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τους κλάδους "αξίας", δηλαδή τις τράπεζες, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, να είναι underweight στις μετοχές και τους κλάδους ανάπτυξης.(εδώ)

3/5/2022

Μέτρα συνολικού ύψους 4,336 δισ. ευρώ αναμένεται να ληφθούν εφέτος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, έναντι 991 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αυτό προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την κατανομή των κονδυλίων, προκύπτει ότι ποσό ύψους 3,614 δισ. ευρώ αφορά στις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, ποσό 324 εκατ. ευρώ αφορά στις ενισχύσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά, ποσό 130 εκατ. ευρώ θα δοθεί για τις επιδοτήσεις για την αγορά καυσίμων, ενώ ποσό 90 εκατ. ευρώ είναι για την επιδότηση θέρμανσης.(εδώ)

«Ψηλά» έχει θέσει η κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, το οποίο κατέθεσε στην Κομισιόν το υπουργείο Οικονομικών. Στο κείμενο αυτό προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 3,1% για τη φετινή χρονιά από 4,5% προηγουμένως. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική εκτίμηση, η οποία συνάδει και με τα όσα προβλέπουν διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί, αλλά και οίκοι αξιολόγησης.(εδώ)

Το 2021 η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ από κάθε άλλη τεχνολογία, απόρροια του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχίζεται αμείωτο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Από τα 838 MWp φωτοβολταϊκών που διασυνδέθηκαν το 2021, τα 454 MWp είχαν κάνει δήλωση ετοιμότητας ήδη από το 2020 αλλά ηλεκτρίστηκαν το 2021. Ομοίως, επιπλέον 370 MWp περίπου έκαναν δήλωση ετοιμότητας το 2021 αλλά θα ηλεκτριστούν το 2022. (εδώ)

29/4/2022

Ανοιχτά παραμένουν μέχρι αυτήν τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα γύρω από το θέμα της πληρωμής του ρωσικού φυσικού από την Ελλάδα, ενόψει και της συνόδου των υπουργών Ενέργειας που έχει συγκληθεί από τη γαλλική προεδρία για την ερχόμενη Δευτέρα. Η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα, αναμένεται να ζητήσει να υπάρξει η διατύπωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης για το θέμα, βάσει της οποίας θα κινηθούν και όλα τα κράτη μέλη.(εδώ)

Μικρό παράθυρο για «λελογισμένα» μέτρα στήριξης κατά της κρίσης ακρίβειας, ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς  αναθεωρεί την πρόβλεψή του για το έλλειμμα του 2022: αντί 1,4% που προβλεπόταν στον πριν το πόλεμο στον κρατικό προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο την νέα εκτίμηση, για έλλειμμα της τάξης του 2%.(εδώ)

28/4/2022

Ακόμη και 2ψήφιος ενδέχεται να καταστεί ο πληθωρισμός Απριλίου, δείγμα του ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση. Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 8,9%, ενώ όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέα ανοδική τάση για τον τρέχοντα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή  του ρεύματος, συνέχισε την αυξητική της πορεία και τον Απρίλιο μαζί με την τιμή  του φυσικού αερίου.(εδώ)

Η εξασθένιση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση σχετίζεται και με την εμφάνιση νέων κινδύνων διεθνώς, οι οποίοι μπορούν να κωδικοποιηθούν ως ακολούθως: Πρώτον, ο κίνδυνος μιας σπειροειδούς ανέλιξης τιμών-μισθών. Στις ΗΠΑ, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις αντανακλώνται, στην ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 7,9% τον Μάρτιο του 2022 και στην αύξηση των ωριαίων αποδοχών κατά 5,6%.(εδώ)

«Χαμηλώνει» τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η UBS. Ειδικότερα, η πρόβλεψη του οίκου «πέφτει» στο 4% από 5,5% προηγουμένως, καθώς αναγνωρίζει, όπως επισημαίνει, τους αντίθετους ανέμους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η οικονομία λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, με την τράπεζα πάντως να διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις προοπτικές της χώρας λόγω τεσσάρων παραγόντων.(εδώ)

27/4/2022

Σε λιγότερο από 30 μέρες λήγει η προθεσμία πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού,  της Ελλάδας, της προγραμματισμένης δόσης για την παραλαβή ποσοτήτων του καυσίμου από τη Gazprom.Όπως συμπληρώνουν ως προς τον τρόπο πληρωμής που απαιτούν η Μόσχα και η Gazprom «υπάρχει χρονικό περιθώριο σχετικά με τον καθορισμό της τελικής στάσης που θα τηρήσει η δημόσια επιχείρηση».(εδώ)

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει φέτος η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής για τις γιορτές του Πάσχα (από 15/4 έως 25/4) σε σχέση με το 2021, οπότε υπήρχαν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τον Αργοσαρωνικό, υπήρξε άνοδος της εξόδου των επιβατών 150% σε σχέση με πέρυσι.(εδώ)

26/4/2022

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ύφεση κατά 9% το 2020, ήταν η βασική αιτία, για την οποία η Ελλάδα πήρε δύο αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από την αρχή του χρόνου, παρά την νέα κρίση του υψηλού πληθωρισμού και τον πόλεμο στην Ουκρανίας. Η Ελλάδα είχε την τέταρτη υψηλότερη ύφεση εντός Ευρωζώνης το 2020, λόγω του κορονοϊού και της μεγάλη ζημιάς που προκάλεσε άμεσα και έμμεσα στη "βαριά βιομηχανία" της οικονομίας, του τουρισμού.Παρόλα αυτά, σε ένα χρόνο, στο τέλος του 2021 η Ελλάδα πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 8,3%, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020, με προοπτική να μπεί σε καθαρή τροχιά ανάπτυξης, μέσα στο 2022. (εδώ)

Οι ημέρες του Πάσχα και οι πληρότητες που κατέγραψαν οι δημοφιλείς προορισμοί έδωσαν το εφαλτήριο για την έναρξη της φετινής σεζόν. Μεγάλη η ικανοποίηση στους επιχειρηματίες του τουρισμού από την κίνηση των ημερών, υψηλές και οι προσδοκίες για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, όπως και για όλο το Μάιο. Σε προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, το Γύθειο, το Ναύπλιο, η Κέρκυρα, η Κρήτη, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι πληρότητες ξεπέρασαν ακόμη και το 90%, με μεγάλο ποσοστό και ξένων τουριστών. Η Αθήνα επίσης υποδέχθηκε μεγάλο όγκο επισκεπτών από το εξωτερικό και οι ξενοδόχοι περιμένουν, με βάση και τις προκρατήσεις, πως όλο το Μάιο η κίνηση θα είναι εξίσου υψηλή. (εδώ)

21/4/2022

"Καθαρή” αύξηση ακόμα και κατά 56 ευρώ/μήνα προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης για την 1η Μαΐου 2022. Η αύξηση αυτή θα αφορά στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και έχουν κατοχυρώσει το Φεβρουάριο του 2012 επίδομα τριετιών με πάνω από εννέα έτη προϋπηρεσίας. Συγκεκριμένα, ο μεικτός μισθός αυτής της κατηγορίας αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό θα ανέλθει στα 926 ευρώ. Αφαιρώντας, όμως, τις εισφορές των ασφαλισμένων (14,2% επί των μικτών αποδοχών), προκύπτει ένα καθαρό ποσό, το οποίο πάει στην "τσέπη” τους ύψους 794 ευρώ. Το μισθό αυτό θα λάβουν οι εργαζόμενοι αυτοί για το Μάιο του 2022 (δηλαδή θα τον πληρωθούν στην τελευταία εργάσιμη του Μαΐου 2022). (εδώ)

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έξι διαγωνισμών για σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η ΕΡΓΟΣΕ. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, ενέκρινε τα Πρακτικά των έξι έργων, όπου επικυρώνεται ο κατάλογος συμμετεχόντων στον Ανταγωνιστικό Διάλογο και η διαγωνιστική διαδικασία εισέρχεται στο επόμενο στάδιο, τον διάλογο με τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς. (εδώ)

Καλή η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά δεν αρκεί μπροστά στις προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουν, λένε στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων απ' όλο το φάσμα της αγοράς, που συγκλίνουν σε γενικές γραμμές στο ότι απαιτείται επιπλέον μείωση του μη μισθολογικού κόστους και στήριξη για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους. Έτσι εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητά τους και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος εκτίναξης της αδήλωτης εργασίας ενώ θα ωφεληθούν τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις. (εδώ)

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 4.481 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6.840 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 11.842 εκατ. ευρώ, από 10.179 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 14.976 εκατ. ευρώ, από 16.057 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. (εδώ)

 

20/4/2022

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην αγορά ακινήτων και την οικοδομή ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, με τα μεγάλα ερωτήματα να είναι το αν η ανάκαμψη που καταγράφεται από το 2018 και έπειτα θα συνεχιστεί. Όπως κι αν το real estate θα επιβεβαιώσει το ρόλο του ως επενδυτικού καταφυγίου σε εποχές μεγάλων κρίσεων και υψηλού πληθωρισμού. «Στη νέα κανονικότητα, που με αγωνία αναμένουμε να έλθει θα έχουμε, μεταξύ άλλων,  δυνάμεις που ωθούν την αγορά ανοδικά αλλά και άλλες σοβαρές δυνάμεις που δρουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Άρα είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο με δύο τάσεις», σχολιάζει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τ. πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions. (εδώ)

Η  ελληνική οικονομία, μετά από μια ταχεία ανάκαμψη το 2021, που της επέτρεψε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που προκλήθηκαν από την πανδημία, είχε εισέλθει στο 2022 με τους πρόδρομους δείκτες να σηματοδοτούν προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης. Η ουκρανική κρίση, όπως και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία, μπορεί προσωρινά να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, αλλά δεν θα ανατρέψει την πραγμάτωση του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας. Το μέγεθος του αντίκτυπου της κρίσης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια του πολέμου, η φύση και η διάρκεια των κυρώσεων της ΕΕ και τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, καθώς οι εμπορικοί, τουριστικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σχετικά μικροί. (εδώ)

19/4/2022

Αισιόδοξο βραχυπρόθεσμα και απαισιόδοξο μεσοπρόθεσμα, τόσο για το χρέος όσο και για τον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να εμφανιστεί το ΔΝΤ στα στοιχεία που θα αρχίσει να δημοσιοποιεί στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας Το Ταμείο έχει ήδη δώσει την αξιολόγηση του για την ελληνική οικονομία μέσα από την τακτική έκθεση του (με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του) για την ελληνική οικονομία, στο τέλος Μαρτίου.(εδώ)

Η ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε. συμπράττει με την 547 Energy, με έδρα το Χιούστον, για την κατασκευή αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 400 MW στο Βέρμιο της Ημαθίας, καθώς και την Πελοπόννησο.Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι ξεκινά η κατασκευή των 300 MW στο Βέρμιο, που έχει και τη «μερίδα του λέοντος» του συνολικού σχεδιασμού. Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί joint venture, η «Αιολική Βερμίου», στην οποία πλειοψηφικό ποσοστό έχει η 547 Energy και ένα μικρό ποσοστό η ΕΝΤΕΚΑ.(εδώ)

18/4/2022

Επαφές με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για έρευνες οι περιοχές του Ιονίου και δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) σε συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ερευνών.(εδώ)

Τη Μ. Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση της Ελλάδας και αμέσως μετά θα ληφθούν αποφάσεις για έξοδο με νέα έκδοση πενταετούς ή επταετούς ομολόγου. Επαφές Σταϊκούρα και Τσάκωνα στη Νέα Υόρκη.Με το βλέμμα στραμμένο σε νέα έξοδο στις αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό την πίεση και των αυξημένων δαπανών χρηματοδότησης των πρόσθετων παρεμβάσεων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πληθωριστική καταιγίδα που μειώνουν τη στάθμη της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου.(εδώ)

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική και θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Πλησιάζοντας προς την 1 Μαΐου θα έχουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού.. Θα συνεχιστεί η πολιτική μας που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.(εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ