Περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας - Απρίλιος 2022 / Μάιος 2022

19 Μαϊου 2022, 14:30 | Χ&Α - 240

Τεύχος 240 - Μάιος 2022

Ευρωπαϊκή Οικονομία

Απριλίου - Μαΐου 2022

 

10/5/2022

 

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της ΕΕ βρίσκεται η ενέργεια και η από κοινού ανεύρεση «ενεργειακής» διεξόδου για τα ευρωπαϊκά κράτη, τώρα που η Ρωσία είναι πλέον απέναντί τους.Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη διέρχεται μια σημαντική ενεργειακή κρίση, τη στιγμή που δεν έχει υπολογίσιμα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου και είναι άμεσα εξαρτώμενη από τρίτα κράτη, με κυριότερο, το ρωσικό.Η πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι συγκεντρωμένη στην Ασία, συγκεκριμένα στη Ρωσία (24,3%) και το Ιράν (17,3%), ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν μόνο το 5,3% του παγκόσμιου φυσικού αερίου και καταναλώνουν περίπου το 21% της παγκόσμιας παραγωγής.(εδώ)

Τουλάχιστον δέκα χώρες της ΕΕ αντιτίθενται στην αλλαγή των Συνθηκών και στην κατάργηση της ομοφωνίας όπως πρόταξε χθες ο γαλλογερμανικός άξονας και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας στην Ευρωβουλή, η πρόεδρος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, εάν χρειαστεί να εφαρμοστούν οι συστάσεις των ομάδων πολιτών της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης (CoFoE).(εδώ)

Η ΕΚΤ σύντομα θα αποσύρει τα νομισματικά μέτρα τόνωσης τα αρνητικά επιτόκια και τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων που επικρατούσαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αυτό, κατά την Citigroup, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, μεταξύ άλλων και στη συμπεριφορά των κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης. Όπως τονίζει, η στροφή της πολιτικής της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των κυβερνήσεων από ό,τι υποδηλώνει η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, σε σημαντική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του υφιστάμενου χρέους και σε διάβρωση του δημοσιονομικού χώρου.(εδώ)

9/5/2022

Η Γερμανία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ως αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ, ενδεχομένως αλλάζοντας τις συνθήκες και να καταργήσει τη λήψη αποφάσεων με ομοφωνία για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας όπως δήλωσε στη EURACTIV η υφυπουργός Ευρώπης και Κλίματος της Γερμανίας Άννα Λούρμαν σε συνέντευξή της. «Το όραμά μας είναι να συνεργαστούμε ακόμη πιο έντονα και ακόμη πιο βαθιά στην Ευρώπη», τόνισε η Λούρμαν.(εδώ)

5/5/2022

Ανησυχίες για νέα εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και περαιτέρω άνοδο των τιμών σε μία συνθήκη που θα συντηρεί για καιρό την ακρίβεια στην Ευρώπη, εγείρει η πρόταση της Κομισιόν για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Κομισιόν επεξεργάζεται εδώ και καιρό την πρόταση, μέσω της οποίας οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθούν κατά περίπου 20% φέτος.(εδώ)

3/5/2022

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σήμερα πάνω από το 1%, για πρώτη φορά από το 2015, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυξήσεις των αμερικανικών και βρετανικών επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, με τις κεντρικές τράπεζες να εντείνουν τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της απρόσμενα κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,35%, προχωρώντας στην πρώτη τέτοια κίνηση εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ενώ διαμήνυσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.(εδώ)

29/4/2022

Συνήθη εμπορική πρακτική χαρακτηρίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την παροχή από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κυμαινόμενων τιμολογίων, δηλαδή τιμολογίων όπου η χρέωση προμήθειας διαμορφώνεται βάσει ρήτρας αναπροσαρμογής. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, 22 ευρωπαϊκές χώρες έχουν τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση.(εδώ)

Ποσό ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων διανεμήθηκε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσό προορίζεται για την προσφορά τροφής, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών εκπαίδευσης στους πρόσφυγες, εξήγησε ο επίτροπος Νικολά Σμιτ κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στις Βρυξέλλες.(εδώ)

28/4/2022

«Η αποστολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών», υπενθύμισε χθες η κυρία Λαγκάρντ από το Αμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πέτερ Τσέντσερ. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε τον Μάρτιο το 7,5% σε ετήσια βάση, επίπεδο-ρεκόρ, πολύ πάνω από τον στόχο 2% που είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας, γεγονός που θέτει υπό πίεση τον θεσμό για να λάβει μέτρα αποκλιμάκωσης της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης έπειτα από χρόνια.(εδώ)

Το μπλόκο της Ρωσίας σε Πολωνία και Βουλγαρία έχει θορυβήσει τα ευρωπαϊκά κράτη. Γκρίνιες και ενστάσεις, με αποδέκτη την Κομισιόν, φαίνεται ότι διατυπώνει μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, οι οποίες ζητούν πιο σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλι (και όχι σε ευρώ).(εδώ)

27/4/2022

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να επιδεινωθεί κατακόρυφα τον Μάιο και να διαμορφωθεί σε ιστορικό χαμηλό, καθώς ο πληθωρισμός και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομία και τα προσωπικά οικονομικά. Ο μακροπρόθεσμος δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK, εμφάνισε πτώση στις -26,5 μονάδες τον Μάιο από τις -15,7 μονάδες τον Απρίλιο. Η πτώση είναι μεγαλύτερη από το -16,3 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.(εδώ)

21/4/2022

Βελτιώθηκε ελαφρώς το κλίμα στον γαλλικό μεταποιητικό τομέα τον Απρίλιο, παρά τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την αβεβαιότητα που προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κλίμα στη γαλλική μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 108 μονάδες σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από την αναθεωρημένη μέτρηση των 107 μονάδων τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 104 μονάδες. (εδώ)

20/4/2022

Η επαναφορά της μεταποίησης στην Ευρώπη - εκείνο που αποκαλείται "reshoring" ή "onshoring" - είναι μια λογική, αν όχι ζωτικής σημασίας επιχειρηματική στρατηγική. Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, οι κατασκευαστές μετατόπισαν την παραγωγή των πάντων, από αυτοκίνητα έως καλλυντικά, κυρίως προς τα ανατολικά και πιο ειδικά προς την Κίνα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος εργασίας και να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Οι διαταραχές και "διακοπές" στην εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίες προκλήθηκαν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πανδημία της Covid-19 οδηγούν πλέον σε μια αναγκαστική επανεξέταση του ζητήματος. (εδώ)

19/4/2022

Το ευρωπαϊκό σύστημα βρίσκεται σε μια στάση αναμονής μέχρι περίπου τον Μάιο, όταν θεωρητικά θα έχει διαμορφωθεί η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν 0,3%. Επίσης η εκτίμηση για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2022 είναι ότι θα είναι εξαιρετικά ασθενής. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι 7,5% τον Μάρτιο από 5,9% τον Φεβρουάριο. Αυτή είναι, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, μια τυπική εικόνα στασιμοπληθωρισμού.(εδώ)

18/4/2022

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του Ευρω-αμερικανικού σχεδίου για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι η σημαντική αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα έρχονται σε υγροποιημένη μορφή από τις ΗΠΑ προς την ήπειρό μας. Στην κοινή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου και της ευρωπαϊκής ηγεσίας, την 25η Μαρτίου, η αμερικανική πλευρά δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει την αποστολή τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG πάνω από τις περσινές ποσότητες μέσα στο υπόλοιπο της χρονιάς, και ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες τα επόμενα χρόνια.(εδώ)

Το νέο βασικό σενάριο της ING είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν πάνω από τα $100/βαρέλι καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες καθώς η ΕΕ ανταγωνίζεται την Ασία για την προμήθεια LNG. Αυτό είναι πιθανό να δει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να φλερτάρουν με την ύφεση αυτό το καλοκαίρι. Τα δύο εναλλακτικά σενάρια δείχνουν πώς το μακροοικονομικό τοπίο θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν ή πέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.(εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ