Σύγκριση συγκεντρωτικών μεγεθών του α’ και του β’ εξαμήνου του 2021

19 Μαϊου 2022, 13:30 | Χ&Α - 240

Σύγκριση συγκεντρωτικών μεγεθών του α’ και του β’ εξαμήνου του 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύγκριση συγκεντρωτικών μεγεθών του α’ και του β’ εξαμήνου του 2021

 

Πέραν από την εξέταση των επί μέρους εταιριών, ή των συγκεντρωτικών στοιχείων, έχει σημασία να εξετάζουμε την εξέλιξη των μεγεθών ανά εξάμηνο. Αυτό, μπορεί να μας δείξει τη γενικότερη οικονομική πορεία των εισηγμένων εταιριών, αλλά και του ευρύτερου  επιχειρηματικού τομέα της χώρας.

Μπορείτε να δείτε το συγκεντρωτικό πίνακα των αποτελεσμάτων α’ και β’ εξαμήνου (περιέχει το σύνολο των εισηγμένων εταιριών, πλην τραπεζών και εταιριών πετρελαιοειδών), για την περίοδο 2015 - 2021, εδώ. Επίσης, μπορείτε να δείτε το σύνολο των εταιριών, συμπεριλαμβανομένων και των εταιριών πετρελαιοειδών, εδώ. Σημειώνουμε ότι, η συγκεντρωτική αυτή απεικόνιση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών, με συγκριτικά στοιχεία 6ετίας, είναι η μόνη που δημοσιεύεται σε ελληνικά ΜΜΕ ή ακόμη και σε “εξειδικευμένα” δελτία ανάλυσης άλλων φορέων.

 

Στο “φύλλο εργασίας” που ανοίγει από τους συνδέσμους, κάτω από την παράθεση των στοιχείων των ισολογισμών, μπορείτε να δείτε τον υπολογισμό μερικών βασικών χρηματοοικονομικών σχέσεων, αλλά και τον υπολογισμό των μεγεθών των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου κάθε έτους, ως ποσοστό των συνολικών αποτελεσμάτων κάθε έτους.

 

Ξεκινάμε με μία βασική παρατήρηση. Οι πωλήσεις του α’ εξαμήνου του 2021, υπολογίζονται σε 44,2% του συνολικών πωλήσεων του έτους. Αυτό έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το αντίστοιχο στατιστικό του παρελθόντος, αφού στην προηγούμενη 5ετία, οι πωλήσεις του α’ εξαμήνου, κυμαίνονται από το 49,1%, έως το 50,5% των συνολικών πωλήσεων του έτους.

Η δυσανάλογα αυξημένη εμφάνιση πωλήσεων κατά το β’ εξάμηνο του έτους, μπορεί να σημαίνει: α) ένταση της αναπτυξιακής ορμής των επιχειρήσεων, β) επίδραση του πληθωρισμού στις ονομαστικές πωλήσεις, ή συνδυασμό των δύο. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία θετική εξέλιξη και μένει να αποδειχθεί αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο α’ εξάμηνο του 2022. Προς το παρόν, όπως βλέπουμε και (εδώ) τα στοιχεία αποτελεσμάτων από 16 εταιρίες που δημοσίευσαν αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022, δείχνουν ότι, οι πωλήσεις, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, εμφανίζονται αυξημένες κατά 32,6% (ή κατά 42,4% αν συμπεριλάβουμε και τις εταιρίες πετρελαιοειδών). Αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, σε μια χρονιά που, ξεκίνησε καλά, αλλά εξελίσσεται δύσκολα.

 

Κατά το β’ εξάμηνο, ο συνολικός “καθαρός δανεισμός” (σύνολο δανεισμού μείον συνολικά διαθέσιμα), εμφανίζεται μειωμένος έναντι του α’ εξαμήνου (€ 16.357 εκατομμύρια, έναντι € 18.052 κατά το α’ εξάμηνο), αλλά και μειωμένος σε σχέση με το 2021 (-4,2%). Παράλληλα, ο “καθαρός δανεισμός” βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τέλους έτους, της τελευταίας εξαετίας (διάστημα για το οποίο έχουμε συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία επί ιδίων εταιριών). Και αυτό είναι θετικό στοιχείο, δεδομένου μάλιστα ότι, από το α’ εξάμηνο του 2022, έχει υπάρξει ανοδική τάση των επιτοκίων.

 

Αν κάποιος εξετάσει την εξέλιξη των μεγεθών των πωλήσεων, του περιθωρίου μικτού κέρδους, των δαπανών λειτουργίας και των χρηματοοικονομικών εξόδων, αντιλαμβάνεται ότι, λογικά, το περιθώριο καθαρού κέρδους, κατά το β’ εξάμηνο, θα έπρεπε να εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με αυτό του α’ εξαμήνου. Όμως, ενώ κατά το α’ εξάμηνο αυτό ήταν 5,91% (επί των πωλήσεων), στο β’ εξάμηνο κατέληξε στο 6,92%, δηλαδή, υπάρχει μία σοβαρή αναντιστοιχία, η οποία μπορεί να δικαιολογείται μόνον από την ύπαρξη αυξημένων έκτακτων κερδών, ή/και από τη διενέργεια μειωμένων αποσβέσεων. Αυτό, είναι αρνητικό, αφού μας προϊδεάζει για μείωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους κατά το 2022. Αυτό, επιβεβαιώνεται και από τα μεγέθη των (έστω λίγων) εταιριών που δημοσίευσαν αποτελέσματα α’ τριμήνου. Σ’ αυτές, το περιθώριο καθαρού κέρδους υποχώρησε σε 4,64%, από 6,31% κατά το α’ τρίμηνο του 2021 (και 3,63% στο α’ τρίμηνο του 2020). Αν συμπεριλάβουμε και τις εταιρίες πετρελαιοειδών, τότε το συνολικό καθαρό περιθώριο κέρδους αυξάνεται σε 7,56%, από 5,96% κατά το α’ τρίμηνο του 2021 και -4,06% κατά το α’ τρίμηνο του 2020 (μπορούμε να δούμε πόσο σημαντικά επηρεάζουν τα γενικότερα μεγέθη και περιθώρια τα αποτελέσματα των δύο πετρελαϊκών εταιρειών).

Το 2022, φαινόταν ότι θα ήταν μια “εύκολη” χρονιά, που θα συνέχιζε τις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις του 2021. Όμως, καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται, η κατάσταση είναι αβέβαιη και θα υπάρξει σοβαρή διαφοροποίηση μεταξύ των κλάδων. Ο τραπεζικός κλάδος, θα βοηθήσει -επιτέλους- στη γενικότερη κερδοφορία. Όμως, οι εταιρίες θα πάψουν να κινούνται “μαζικά” προς την ίδια κατεύθυνση βελτίωσης. Τα σημεία στα οποία θα πρέπει -κυρίως- να δώσουμε προσοχή κατά το 2022, είναι η εξέλιξη των πωλήσεων, η διακύμανση του μικτού περιθωρίου κέρδους (κατά την άποψή μας, το πιο βασικό κατά την τρέχουσα χρήση και η εξέλιξη του δανεισμού, αφού, η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων, έχει παρέλθει οριστικά. Είναι σαφές ότι θα υπάρξει μείωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους, όμως είναι ακόμη αβέβαιο το αν η συνολική κερδοφορία θα είναι χαμηλότερη, και αν είναι, ποιό θα είναι το ποσοστό της πτώσης. Εκτιμούμε ότι, τουλάχιστον κατά το 2022, δε θα δούμε σημαντική διαφοροποίηση στο μέγεθος των καθαρών κερδών. Όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και η τάση θα είναι πιο σαφής, μετά τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ