ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS - Ζημιές στο α’ τρίμηνο 2022 - Η μετοχή στα επίπεδα Μαρτίου 2020

19 Μαϊου 2022, 10:40 | Χ&Α - 240

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS - Ζημιές στο α’ τρίμηνο 2022 - Η μετοχή στα επίπεδα Μαρτίου 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS


Ζημιές στο α’ τρίμηνο 2022 - Η μετοχή στα επίπεδα Μαρτίου 2020

 

Κατώτερα των προσδοκιών της διοίκησης, αλλά και των επενδυτών, ήταν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2022, του Ομίλου Fourlis. Οι συνολικές πωλήσεις, διαμορφώθηκαν στα € 96,3 εκατομμύρια από € 75,6 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021, κινούμενες περίπου στα ίδια επίπεδα με τις πωλήσεις του α’ τριμήνου του 2019. Ωστόσο, ο Όμιλος κατέγραψε καθαρές ζημιές ύψους € 5,7 εκατομμύρια, από € 2,7 εκατ. το α΄τρίμηνο του 2021. Η εμφάνιση ζημιών, δεν εξηγήθηκε επαρκώς από την εταιρία, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών.


Όπως σημειώνει η διοίκηση, στο δελτίο τύπου, το α΄ τρίμηνο δεν είναι αντιπροσωπευτικό της ικανότητας του Ομίλου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επιδόσεων του Ομίλου, προέρχεται κυρίως από το β’ εξάμηνο του έτους, λόγω εποχικότητας.


Αυτή τη στιγμή, ο Όμιλος Fourlis, βρίσκεται σε μια φάση, όπου πρέπει να διαχειριστεί ένα πληθωριστικό περιβάλλον, τις αυξημένες τιμές ενέργειας και μεταφοράς, τις ελλείψεις προϊόντων ενώ ταυτόχρονα πρέπει να φέρει εις πέρας ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους € 18 εκατομμυρίων.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, οι διοίκηση επισήμανε ότι από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υπάρχει πτώση στην επισκεψιμότητα των πολιτών στα καταστήματα του Ομίλου, καθώς οι αυξημένες τιμές προϊόντων και ενέργειας, περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Παράλληλα, αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων στα καταστήματα ΙΚΕΑ. Περίπου το 12% με 15% των προϊόντων, δεν υπάρχουν σε απόθεμα. Αντίθετα, στα καταστήματα των Αθλητικών ειδών, δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα.


Από την άλλη, η διοίκηση συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο αφορά στο κέντρο Logistics στα Οινοφυτα, που θα εξυπηρετεί την διανομή των προϊόντων, της Athlete’s Foot, της Intersport και το δίκτυο καταστημάτων της Holland & Barrett και στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής της IKEA. Σημειώνεται ότι, ο στόχος για τα καταστήματα της Holland & Barrett, είναι η ανάπτυξη 100 με 120 καταστημάτων, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, με το πρώτο κατάστημα να έχει προγραμματιστεί για το φετινό φθινόπωρο.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίας για την είσοδο της Trade Estate ΑΕΕΑΠ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Διαβάστε περισσότερα σε προηγούμενο μας άρθρο, εδώ.

Η διοίκηση του Ομίλου, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον περιορισμό του κόστους και στην αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας. Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση των αναλυτών, αναφέρει πως με την χρήση μηχανημάτων και αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών διαδικασιών, το μέγεθος των παραγγελιών των αθλητικών ειδών, που ετοιμάζεται για αποστολή καθημερινά, είναι σημαντικά αυξημένο και ενέχει επιπλέον περιθώρια βελτίωσης.

Αντίστοιχος μηχανισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και στα καταστήματα ΙΚΕΑ.


Χρηματιστηριακά, φαίνεται ότι οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στα αρνητικά γεγονότα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ο Όμιλος και στο ζημιογόνο πρώτο τρίμηνο, έναντι των θετικών (επενδυτικό πρόγραμμα, η Trade Estate, νέος κλάδος συνεργασίας, μέρισμα € 0,11 ανά μετοχή). Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (18/5/2022), η μετοχή σημειώνει απώλειες 12,6%, ενώ παράλληλα κινείται κοντά στα χαμηλά του Μαρτίου 2020, αλλά και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών, κάτι που θα πρέπει να εξηγήσει η Διοίκηση.


Σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια των θεσμικών, την 31/3/2022, κατείχαν την μετοχή 31 Αμοιβαία Κεφάλαια, από 30 το 2021, 34 το 2020 και 40 το 2019.


Ύστερα από τα αποτελέσματα, του α’ τριμήνου, θα αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας για την κερδοφορία, πτωτικά, αναμένοντας ότι, τα κέρδη θα κυμανθούν περί τα € 13 εκατομμύρια (από € 17,5 της αρχικής εκτίμησης), ενώ διατηρούμε την εκτίμηση για τις πωλήσεις, σταθερή στα € 475 εκατομμύρια. Θα πρέπει βέβαια να έχουμε υπόψη μας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κέρδη από τη “μεταβίβαση” μιας σειράς ακινήτων της εταιρίας προς την Trade Estate, τα οποία σήμερα κατατάσσονται στην κατηγορία “Περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται για πώληση” (στον ισολογισμό εμφανίζονται ότι έχουν αξία € 228,6 εκατομμύρια - δείτε σχετικά, στις σελίδες 165 και 239-243 του ετήσιου δελτίου, εδώ).

 

Δείτε το δελτίο τύπου αποτελεσμάτων α’ τριμήνου (εδώ), την οικονομική παρουσίαση του α’ τριμήνου εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ