Αλλαγές στα δ.σ. των τραπεζών - Αλλάζει και ο χάρτης των αμοιβών

23 Μαϊου 2022, 09:47 | Τράπεζες

Αλλαγές στα δ.σ. των τραπεζών - Αλλάζει και ο χάρτης των αμοιβών

Αλλαγές θα υπάρξουν στα δ.σ. των τραπεζών οι οποίες θα ξεκινήσουν από φέτος ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν την προσεχή χρονιά. Ήδη έχουν δοθεί εντολές σε αρμόδιες εταιρίες για την ανεύρεση στελεχών τα οποία μάλιστα να μην προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα. Ολα αυτά στο πλαίσιο των αλλαγών που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αλλαγές και στις τραπεζικές αμοιβές με αυξήσεις και bonus

Νωρίτερα από τη στελέχωση με φρέσκο αίμα των διοικητικών συμβουλίων των τρπαεζών από θέσεις οι οποίες θα χηρέψουν με τη λήξη της θητείας τουςέρχονται οι αλλαγές στις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών που θα κάνει ακόμη πιο ελκυστική την κάλυψη των παραπάνω θέσεων.

Οι διατάξεις με τα δικαιώματα για την αξιολόγηση των διοικήσεων, τις αποδοχές, τα μπόνους, που ίσχυαν μέχρι πρότινος αλλάζουν.

Το Ταμείο Χρημαστοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να παρεμβαίνει μόνο και για όσο διάστημα το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο συμμετέχει έχει δείκτη κόκκινων δανείων άνω του 10%. Διαφορετικά δεν προβλέπεται κάποιο δικαίωμα παρέμβασης . Υπενθυμίζεται πως όλες οι συστημικές τράπεζες ακόμη και αυτές που δεν το έχουν ακόμη πράξει θα οδηγήσουν τον αντίστοιχο δείκτη τους κάτω από το επίπεδο αυτό φέτος

Το νέο άρθρο προβλέπει ότι για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και χρεωστικών τίτλων υπερβαίνει το 10%, οι σταθερές αποδοχές του πρόεδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως η πολιτική των bonus θα συνδεθεί μοιραία και με την κερδοφορία στην οποία προχωρούν και θα απόκτήσουν οι τράπεζες εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος.

Ποιο θα είναι το προφίλ των στελεχών

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, όπως  παρατηρούν κάποια τραπεζικά στελέχη όλες οι τράπεζες αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν σε ένα lifting του διοικητικού τους συμβουλίου. Κάποιες από αυτές πάντως έχουν σε πρώτη φάση  το τεχνικό εμπόδιο της διάρκειας  της θητείας του διοικητικού τους συμβουλίου που δεν λήγει άμεσα. Επομένως κάποιες λίγες θα το πράξουν γρήγορα κάποιες άλλες σε έναν δεύτερο χρόνο.

Είναι φανερό πως πλέον οι αιτιάσεις για το αν κάποιος μπορεί ή όχι να είναι μέλος της διοίκησης μιας τράπεζας σχετίζεται με τις εξαρτήσεις που έχει από αυτήν την τράπεζα (δάνεια κλπ) και με το αν είχε διατελέσει δημόσιο πρόσωπο στο παρελθόν. Φυσικά ισχύουν και όλα όσα προβλέπονται για την απόκτηση fit and proper (προσόντα, καθαρό ποινικό μητρώο κλπ).

Ολα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν στην αναμόρφωση των δ.σ. των τραπεζών τα οποία καταρτίσθηκαν με τις τρομερές δεσμεύσεις του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου με αποτέλεσμα ένα σημαντικό πλήθος ξένων τραπεζικών στελεχών σε ορισμένες περιπτώσεις  μη σχετικών με την ελληνική πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων να αναλάβουν σημαντικές και κρίσιμες θέσεις στα δ.σ. των ελληνικών τραπεζών,των οποίων τα καθήκοντα εκτελούσαν και από απόσταση.

Με το νέο πλαίσιο καταργούνται τα κριτήρια για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών που προέβλεπαν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Καταργείται επίσης  η αξιολόγηση της δομής και της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων που προέβλεπε :  Το Διοικητικό Συμβούλιο του πιστωτικού ιδρύματος περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα δέκα 10 χρόνια.

Καταργούνται ακόμη τα κριτήρια για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις οδηγούσαν σε μεγάλες δυσκολίες στην ανεύρεση στελεχών για τη διοίκηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι έρευνες για την ανεύρεση νέων στελεχών πραγματοποιούνται μέσα από μια μεγάλη δεξαμενή υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε εταιρίες με περγαμηνές επιχειρηματικής δραστηριότητας και οι έρευνες αυτές προσανατολίζονται στο να καλύψουν και άλλες απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου που είναι η επίτευξη της σωστής γυναικείας ποσόστοσης.

Ειρήνη Σακελλάρη

 

Πηγή:naftemporiki.gr