Η αγορά παραμένει χωρίς τάση και ενδιαφέρον

24 Μαϊου 2022, 20:18 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Οι χρηματιστηριακές αγορές, δείχνουν να μην έχουν δεχθεί ότι, οι συνθήκες της οικονομίας έχουν μεταβληθεί. Αυτό προκαλεί εντύπωση, αν λάβουμε υπόψη τους τίτλους που επικρατούν στα περισσότερα ΜΜΕ, αλλά ακόμη και στα μηνύματα που αναδύουν, οι ίδιοι οι δείκτες τους. Η συμπεριφορά αυτή, σε πολλούς, φαντάζει ως απόλυτα φυσιολογική, κατά τη διάρκεια μιας έντονα και τόσο μακροχρόνιας ανοδικής αγοράς (bull market).

 

Προς το παρόν, ο Γενικός Δείκτης της αγοράς της Αθήνας, δείχνει να αντέχει τις πιέσεις και γενικά, η πορεία του, είναι σημαντικά καλύτερη από την πορεία άλλων αγορών (δείτε εδώ). Βεβαίως, ο προβληματισμός μας έχει να κάνει με το πόσο θα αντέξει και ποιά θα είναι τα επίπεδα στα οποία θα σταθεροποιηθεί.

Κατά το επόμενο εξάμηνο, ο στόχος μας θα κινηθεί σε δύο επίπεδα:

α) Να πετύχουμε το “χαμηλό” σημείο της ελληνικής αγοράς, κάτι που, κατά την άποψή μας, με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα, θα καταγραφεί στο διάστημα αυτό. Εκτιμούμε ότι, θα εντοπίσουμε το σημείο αυτό, με τη βοήθεια της κίνησης των διεθνών αγορών.

β) Να “στοχεύσουμε” σε ορισμένες μετοχές των δεικτών Nasdaq και S&P (ιδίως του πρώτου). Στο βασικό θέμα του τρέχοντος τεύχους (εδώ), είδαμε και επισημάναμε τα χαρακτηριστικά της επιθετικότητάς του, από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε. Εκτιμούμε ότι, αυτά δε θα μεταβληθούν και ότι ο δείκτης αυτός θα εξακολουθεί να είναι επιθετικός, συγχρονιζόμενος βέβαια με τη κίνηση της ευρύτερης αμερικανικής αγοράς. Εντός της επόμενης εβδομάδας, θα δημιουργήσουμε ειδική εφαρμογή, με τη βοήθεια του “απόλυτου συστήματος”, για να τον “παρακολουθούμε”, ενώ θα επικεντρωθούμε σε έναν αριθμό 15 έως 20 περίπου μετοχών (δε νομίζουμε ότι θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε περισσότερες, με τον τρόπο που θα θέλαμε).

 

Η αξία των συναλλαγών σήμερα στην αγορά (€ 65,9 εκατομμύρια, ή € 64,1 εκατομμύρια, χωρίς τα πακέτα), ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος των τελευταίων 21 ημερών. Ο μέσος όρος των συνεδριάσεων αυτών είναι € 98 εκατομμύρια. Ο χαμηλός τζίρος, σ’ αυτή τη φάση, δεν είναι θετικό στοιχείο και ακυρώνει τη σημασία της ανόδου του Γενικού Δείκτη, ο οποίος, κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά έκλεισε στο μέσον της αποστασης μεταξύ του “υψηλού” και το “χαμηλού” της ημέρας.

 

Η αναπροσαρμογή του δείκτη Standard της MSCI, θα μπορούσε, λόγω ΕΤΕ, να ενισχύσει τη θέση του τραπεζικού κλάδου, όμως, δε θα είναι κάτι που θα αλλάξει σημαντικά την πορεία του. Σημειώνουμε  επίσης ότι, στις επόμενες μέρες (25, 26 και 27 Μαΐου) αναμένεται δημοσιοποιούν οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου οι Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα. Η πορεία των μεγεθών αναμένεται θετική. Η θετικότητα αυτή, θα αποτελέσει μια “παρακαταθήκη” για τον κλάδο, όμως, κατά την άποψή μας, αυτή θα “ξεπληρωθεί” αργότερα, όταν οι γενικότερες συνθήκες βελτιωθούν.

 

Αύριο το πρωί, θα δημοσιεύσουμε άρθρο για την ΕΛΧΑ, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, αλλά και της ενημέρωσης προς τους αναλυτές που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Γενικά, η πορεία της εταιρίας επιβεβαιώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις μας (οι οποίες δεν εξαντλούνται στο α’ τρίμηνο του 2022), όμως, η μετοχή κινείται με ένα δικό της ρυθμό.

 

Καλό σα βράδυ.

 

Διαβάστε άρθρο μας, με τίτλο: "Η θέση μας για την πορεία των αγορών, μέσα από την οπτική των διαρκώς επιδεινούμενων συνθηκών" (εδώ)