Τράπεζες: Αυξημένα έσοδα από τόκους κατά 20% μέσω… ΕΚΤ

25 Μαϊου 2022, 15:36 | Τράπεζες

Τράπεζες: Αυξημένα έσοδα από τόκους κατά 20% μέσω… ΕΚΤ

Τις πρώτες εσωτερικές ασκήσεις προσομοίωσης για την εκτίμηση της επίδρασης που θα έχει στα αποτελέσματά τους η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα, η πιθανή αναπροσαρμογή του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της Ευρωτράπεζας από το -0,50% στο 0% εφέτος, στο 0,50% το 2023 και στο 1,25% το 2024, θα έχει θετική επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Εκτιμάται ότι σε σχέση με τα επιχειρησιακά πλάνα που έδωσαν στη δημοσιότητα λίγους μήνες πριν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, το επιτοκιακό εισόδημα θα είναι υψηλότερο κατά 15% – 20% έως της μεθεπόμενη χρήση.

Δηλαδή, του χρόνου τα καθαρά έσοδα τόκων εκτιμώνται, με τα σημερινά δεδομένα, αυξημένα κατά 7% – 8% έναντι των αντίστοιχων μεγεθών που περιλαμβάνονται στα τελευταία business plans. Για το 2024 το ποσοστό αυτό τοποθετείται στη ζώνη του κατά 15% – 20%.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό αυτό έχουν συνεκτιμηθεί και οι αυξήσεις στα καταθετικά επιτόκια στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες την επόμενη διετία. Πρόκειται πάντως για αναπροσαρμογές που θα είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλότερες από αυτές που θα εφαρμοστούν στα δάνεια.

Όπως λένε αναλυτές που παρακολουθούν το κλάδο, εφόσον επαληθευτούν οι εν λόγω προβλέψεις, «η ενίσχυση αυτή μπορεί να είναι καθοριστική για τη μερισματική πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν οι τραπεζικές διοικήσεις, καθώς ο τομέας εξέρχεται από την δεκαετή κρίση των κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άνοδος των εσόδων τόσο από τόκους, όσο και από προμήθειες, θα δώσουν ώθηση στην οργανική κερδοφορία, διευκολύνοντας την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.

Σημειώνουν ωστόσο ότι υπάρχουν και κίνδυνοι. Κατ΄ αρχάς η άνοδος του κόστους δανεισμού μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, είναι πιθανό να επηρεάσει τη ζήτηση για νέο δανεισμό, κάτι που επίσης θα έχει επίπτωση στα επιτοκιακά έσοδα, σε μία περίοδο που οι τράπεζες έχουν ποντάρει πολλά στην πιστωτική επέκταση.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου

Το ερχόμενο τριήμερο (25-27/5) θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2022 οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank.

Τα μεγέθη τους αναμένεται να είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους που έχουν τεθεί για την εφετινή χρήση, όπως διαφάνηκε στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς που προηγήθηκε.

Ειδικότερα, η μείωση των δεικτών καθυστερήσεων σε μονοψήφια επίπεδα ή κοντά στο 10%, ανοίγει το δρόμο για υψηλή κερδοφορία. Μπορεί τα καθαρά έσοδα από τόκους να είναι πιεσμένα λόγω της ταχείας εξυγίανσης, ωστόσο η χασούρα καλύπτεται πλήρως από την μείωση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου, παρ΄ότι αύξησαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 16 δισ. ευρώ το 2021, το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο πιέστηκε από τη μείωση των κόκκινων απαιτήσεων κατά 29 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα υποχώρησε κατά 13 δισ. ευρώ ή 8%, γεγονός που επιδρά άμεσα στα έσοδά τους, μιας και οι προβληματικές χορηγήσεις συμμετέχουν και αυτές σε αξιόλογο βαθμό στα σχετικά μεγέθη.

Ωστόσο, το χαμηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αυτόματα συμπιέζει τις προβλέψεις και δίνει ώθηση στα καθαρά κέρδη.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τα καθαρά έσοδα από τόκους την υπό εξέταση περίοδο μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 22%. Η επίδοση θα ήταν ακόμη χειρότερη εάν ο όμιλος δεν κέρδιζε εκτάκτως από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Παρ΄ όλα αυτά, το προ φόρων αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά υψηλό, διαμορφούμενο σε 502 εκατ. ευρώ, επίπεδα σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Κλειδί ήταν η μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο κατά 745 εκατ. ευρώ ή 76%. Ακολούθησαν σε συνεισφορά τα καθαρά έσοδα από προμήθειες (+25 εκατ. ευρώ  ή +32%), τα χρηματοοικονομικά κέρδη (+172 εκατ. ευρώ ή +42%) και τα λειτουργικά έξοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (-14 εκατ. ευρώ ή -6%).

Αγης Μάρκου

 

Πηγή:ot.gr