ELVALHALCOR - α’ τρίμηνο: Μεγάλη ζήτηση, υψηλές τιμές, εξαιρετικά αποτελέσματα

10 Ιουνίου 2022, 08:15 | Χ&Α - 241

ELVALHALCOR - α’ τρίμηνο: Μεγάλη ζήτηση, υψηλές τιμές, εξαιρετικά αποτελέσματα

ELVALHALCOR

Α’ τρίμηνο: Μεγάλη ζήτηση, υψηλές τιμές, εξαιρετικά αποτελέσματα

 

 

 

Τα καλύτερα επίπεδα κερδοφορίας και πωλήσεων από την έναρξη της (2017), κατέγραψε η Elvalhalcor, κατά το α΄ τρίμηνο του 2022. Στην ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτά, προήλθαν σε πρώτη φάση από την ιδιαίτερα έντονη ζήτηση, που υπήρξε στο α΄ τρίμηνο του 2022 και σε δεύτερη φάση από τις αυξημένες τιμές πρώτων υλών, οι οποίες “πέρασαν” στις τελικές τιμές πώλησης προϊόντων.

 

Ο συνολικός κύκλος εργασιών, ανήλθε στα € 923,6 εκατ. από € 647,3 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2022 και οι ενοποιημένοι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν αύξηση 8,7% σε σχέση με το περσινό τρίμηνο. Από την άλλη μεριά βέβαια, η μετακύλιση των αυξημένων τιμών μετάλλων και ενέργειας, στις τελικές τιμές, δεν κατάφεραν να αυξήσουν το μικτό περιθώριο κέρδους, καθώς διαμορφώθηκε στο 11,8% από 12,5% το α΄τρίμηνο του 2021.

Το προσαρμοσμένο EBITDA, το οποίο είναι απαλλαγμένο από τα αποτελέσματα των τιμών μετάλλου, κατέγραψε αύξηση 78,3% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 85,5%, με το καθαρό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 7,2% από 6,6% το περσινό τρίμηνο.

 

Εντός του πρώτου τριμήνου, η μέση τιμή χαλκού διαμορφώθηκε στα € 8.916 ανά τόνο, σημειώνοντας αύξηση 26,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022 και η μέση τιμή αλουμινίου, διαμορφώθηκε στα € 2.927 ευρώ ανά τόνο, αυξημένη κατά 68,1% σε σχέση με το περσινό τρίμηνο. Μέχρι και την 24/5/2022, η μέση τιμή χαλκού, διαμορφώνεται στα € 8.997,2 ανά τόνο και σημειώνει αύξηση 6,7% από την αρχή του έτους. Παράλληλα, η μέση τιμή αλουμινίου, διαμορφώνεται στα € 2.897,5 ανά τόνο και είναι αυξημένη κατά 28,3% από την αρχή του έτους. Δείτε σχετικό πίνακα (συμπεριλαμβάνει συνδέσμους με την εξέλιξη της τιμής του αλουμινίου, χαλκού και δολαρίου), εδώ.

 

Η διοίκηση, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για το υπόλοιπο της χρονιάς, ακόμα και αν παρατηρείται ομαλοποίηση της ζήτησης σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2022, καθώς βασιζει την ανάπτυξη της, σε δύο βασικούς παράγοντας. Πρώτων, η ανάπτυξη, επηρεάζεται από κατηγορίες προϊόντων (μεταλλικές συσκευασίας, εξαρτήματα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), οι οποίες,  λόγω της μετάβασης των οικονομιών σε μια κλιματική ουδετερότητα, εξακολουθούν να γνωρίζουν τεράστια ζήτηση. Δεύτερον, η Elvalhalcor, είναι καλά διαφοροποιημένη, στις κατηγορίες προϊόντων της, με αποτέλεσμα, όταν σημειώνει απώλειες από μια κατηγορία να αντισταθμίζει από μια άλλη.

 

Παρόλα αυτά, η διοίκηση, δεν παρέλειψε να αναφέρει, τις δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει στην εφοδιαστική αλυσίδα, πόσο μάλλον αυτήν την περίοδο, όπου εξελίσσεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Προκείμενου, να προφυλαχθεί, από οποιοδήποτε κακό σενάριο προκύψει στο μέλλον, προχωρά σε αύξηση του αποθέματος, γεγονός, που όπως επισήμανε απαιτεί και ένα υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης, από το σύνηθες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός (δανειακές υποχρεώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα) να φτάσει τα € 1.015 εκατομμύρια, στο α΄ τρίμηνο 2022, από € 771,9 εκατ. την 31/12/2021.

Ενόψει των αυξήσεων στα επιτόκια, η εταιρία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί εργαλεία αντιστάθμισης ταμειακών ροών επιτοκίου (interest rate swaps), για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο. Μέχρι στιγμής το 36% του δανεισμού της, είναι σε σταθερό επιτόκιο.

 

Για τις αυξημένες τιμές ενέργειας, ανέφερε ότι, προφανώς, υπάρχει επιβάρυνση στο κόστος, όμως η αυξημένη ζήτηση, της επιτρέπει να μετακυλύει και αυτό το κόστος στην τελική τιμή. Επίσης, για τις εγκαταστάσεις με υψηλή τάση, στην Ελλάδα, υπάρχουν σταθερά συμβόλαια τιμών ενέργειας, μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Τέλος, αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, στον  κλάδο του αλουμινίου, η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος, για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας βαίνει προς ολοκλήρωση και οι νέες επενδύσεις για πάγιο εξοπλισμό υπολογίζονται στα € 59,3 εκατομμύρια. Σε αυτές τις επενδύσεις περιλαμβάνεται και η απόκτηση ακινήτων που, μακροπρόθεσμα, θα αξιοποιηθούν ως logistics center για αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων της εταιρίας.

Στον κλάδο του χαλκού, κατά το α΄τρίμηνο δαπανήθηκαν €2,5 εκατομμύρια για επενδύσεις, από τα οποία τα € 1,3 εκατ. δαπανήθηκαν για την θυγατρική Sofia Med. Επίσης, η διοίκηση προετοιμαζει επιπλέον απόθεμα (4 χιλιάδες τόνους χαλκού), καθώς κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, προγραμματίζει το κλείσιμου του εργοστασίου στα Οινόφυτα, με σκοπό την  αναβάθμιση του.

 

Κατά την άποψή μας, πρόκειται για μία από τις καλύτερες εταιρίες της Ελλάδας -άλλωστε, στο διεθνή χώρο, κατηγοριοποιείται ως μία από τις καλύτερες εταιρίες στον τομέα της έλασης αλουμινίου και διέλασης χαλκού, στην Ευρώπη.

Η εταιρία, τόσο για λόγους συγκυρίας (άνοδος τιμών μετάλλων), αλλά και ορθής στρατηγικής (αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, καλύτερος έλεγχος ποιότητας και κόστους κλπ), διανύει μία από τις θετικότερες περιόδους της ιστορίας της, συμπεριλαμβανομένων και των περιόδων προ της συγχώνευσης των εταιριών που, κατά το 2017, τη συνέστησαν.

 

Σε προηγούμενο άρθρο μας, (εδώ), είχαμε εκφραστεί για την ανοδική τάση των μεγεθών κατά το 2022 και είχαμε εκτιμήσει ότι, για το σύνολο του έτους, οι πωλήσεις θα φτάσουν στα € 3.630 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη στα € 120 εκατομμύρια. Βεβαίως, είχαμε εξηγήσει το περίπλοκο του υπολογισμού, τόσο των πωλήσεων, όσο και των κερδών, λόγω της φύσης των προϊόντων και των έντονων διακυμάνσεων της τιμής των α’ υλών, στις αγορές εμπορευμάτων (δείτε τη σημείωση στον πίνακα των οικονομικών μεγεθών, εδώ). Κατά τα φαινόμενα, οι προβλέψεις μας θα ξεπεραστούν. Από την πλευρά μας, θα αναπροσαρμοστούν περί τα τέλη του Ιουνίου, όπως θα γίνει με τις προβλέψεις όλων των εταιριών.

 

Ωστόσο, θα περιμένουμε τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου -που θα περιέχουν μεγαλύτερη πληροφόρηση-, προκειμένου να εξετάσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το μικτό περιθώριο κέρδους, καθώς σε αυτό το τρίμηνο, τα λεγόμενα της διοίκησης για την μετακύλιση του κόστους στις τιμές, έρχεται σε αντίθεση με το μικτό περιθώριο κέρδους.

 

Δείτε το δελτίο τύπου του α΄τριμήνου, εδώ, την εταιρική παρουσίαση, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.


Δείτε άρθρο, με τίτλο:
Elvalhalcor: Η εταιρία ευημερεί, όμως η μετοχή προβληματίζει. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ