Μπλε Κέδρος: Επενδυτικό σχέδιο 30 εκατ. ευρώ σε τουριστικές αναπτύξεις

31 Μαϊου 2022, 09:55 | Ελληνικές Εταιρίες

Μπλε Κέδρος: Επενδυτικό σχέδιο 30 εκατ. ευρώ σε τουριστικές αναπτύξεις

Νέες επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ σε τουριστικού χαρακτήρα projects προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα η Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η οποία προχωρά από τις 6 Ιουνίου σε δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ.

Σύμφωνα με το βασικό μέτοχο της εταιρείας, Μ. Ευμορφίδη οι νέες επενδύσεις αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια που θα αντληθούν (ύψους περίπου 17 εκατ. ευρώ) και από τις ταμειακές ροές της εταιρείας. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης πως έως και σήμερα η εταιρεία εμφανίζει σχεδόν μηδενική μόχλευση δανειακών κεφαλαίων, διαθέτοντας μόλις 300 χιλ. ευρώ καθαρό δανεισμό στο τέλος του 2021.

Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε νέο ξενοδοχείο στην Αθήνα, στην περιοχή της Ακρόπολης, δυναμικότητας 117 δωματίων, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ αλλά και σε resort στη Μονεμβασιά. Το δεύτερο project βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης και αφορά στη δημιουργία 59 κατοικιών και ενός 5αστερου ξενοδοχείου σε έκταση που διαθέτει η εταιρεία στη Μονεμβασιά, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι σήμερα η ΑΕΕΑΠ διαθέτει χαρτοφυλάκιο 34 ακινήτων, αξίας 101 εκατ. ευρώ και ετησιοποιημένα έσοδα 6,1 εκατ. ευρώ με τη μέση ετησιοποιημένη απόδοση των μισθωμένων ακινήτων στο 7,4%.

Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο της Μπλέ Κέδρος περιλαμβάνονται δέκα καταστήματα με μισθωτή την COCO-MAT (εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη), δύο γραφεία, δύο βιομηχανικά κτίρια, δύο μικρά οικιστικά ακίνητα, 100 στρέμματα προς ανάπτυξη και έξι ξενοδοχειακά ακίνητα. Τα τελευταία αντιστοιχούν στο 57% της αξίας του χαρτοφυλακίου, αποφέροντας το 67% των εσόδων.

Σημειώνεται ωστόσο ότι διατηρείται η νομική αβεβαιότητα ως προς τις άδειες δόμησης και το καθεστώς των όρων δόμησης του ξενοδοχείου της εταιρείας επί της οδού Φαλήρου 5, στο Κουκάκι, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται σε εξέλιξη εκκρεμείς δικαστικές και διοικητικές ενέργειες. Κατά τον κ. Ευμορφίδη πάντως το κτίριο που ολοκληρώθηκε το 2019, συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα από τότε καθόλη την τριετία.

Η διοίκηση της εταιρείας, απαντώντας επίσης σε ερώτηση όσον αφορά την εξάρτηση του χαρτοφυλακίου της από μισθωτές που σχετίζονται τόσο με την COCO MAT όσο και με συγγενείς εταιρείες της οικογένειας Ευμορφίδη, εκτίμησε πως ωριμάζοντας τις επενδύσεις θα προσθέσει νέα ακίνητα και μισθωτές, ακολουθώντας εν πολλοίς το μοντέλο και άλλων εγχώριων ΑΕΕΑΠ. Σημειώνεται δε πως στο περιθώριο της δημοσιογραφικής εκδήλωσης ενόψει της δημόσιας εγγραφής, η διοίκηση της εταιρείας ανάφερε πως διατηρεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα κυρίως στην Αττική.

Υπενθυμίζεται πως της δημόσιας εγγραφής για το 16,7% των μετοχών της εταιρείας, η οποία θα διενεργηθεί στο διάστημα 6-8 Ιουνίου 2022, είχε προηγηθεί η διάθεση του 8,3% του μετοχικού της κεφαλαίου σε τρεις ιδιώτες επενδυτές, γεγονός που της εξασφαλίζει (μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής) την απαραίτητη διασπορά του 25% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μ. Ευμορφίδη, η εταιρεία πέραν της υποχρέωσης διανομής του 50% των κερδών της, δεσμεύεται να διανέμει το 65% αυτών για την προσεχή πενταετία.

Πέννυ Κούτρα

 

Πηγή:euro2day.gr