Εθνική Τράπεζα: Συστήθηκε το joint venture με την EVO – Οι επόμενες κινήσεις της κοινοπραξίας

31 Μαϊου 2022, 09:57 | Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Συστήθηκε το joint venture με την EVO – Οι επόμενες κινήσεις της κοινοπραξίας

Στη σύσταση της εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί η δραστηριότητα της αποδοχής καρτών, για να πουληθεί εν συνεχεία, το 51% αυτής στην EVO Payments, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ, στις 23 Μαΐου συστήθηκε η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «NBG Pay», με σκοπό την παροχή υπηρεσιών πληρωμών. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των 125.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 12.500 κοινές, ονομαστικές, με ψήφο μετοχές, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η καθεμία. Όσον αφορά στο διοικητικό συμβούλιο, αυτό αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος η κυρία Χριστίνα Θεοφιλίδη

Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Πλέσσας

Και μέλη οι Κωνσταντίνος – Βασίλειος Αδαμόπουλος, Ελευθερία Βολιώτη και Φίλιππος – Άγγελος Αλεξόπουλος.

«Πρόκειται για το joint venture με την EVO», τονίζει στο newmoney πηγή με γνώση, αλλά και συμμετοχή, στη σχετική διαδικασία, περιγράφοντας τις κινήσεις, οι οποίες ακολουθούν τη σύσταση της επίμαχης εταιρείας, ήτοι:

1) Αίτηση στην ΤτΕ για τη χορήγηση άδειας ιδρύματος πληρωμών. «Αυτή δεν αναμένεται νωρίτερα από τον προσεχή Οκτώβριο – Νοέμβριο», σχολιάζει η ίδια πηγή.

2) Μεταβίβαση όλου του κομματιού του business των καρτών. Υπενθυμίζεται πως το 100% της συγκεκριμένης δραστηριότητας έχει αποτιμηθεί στα 310 εκατ. ευρώ.

3) Πώληση στην EVO του 51% έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ.

4) Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το υπόλοιπο 49%, προσδοκώντας σημαντική αξία από τις συνέργειες που θα προκύψουν.

«Το deal θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κατά περίπου 65 μ.β.», καταλήγει. Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2022 η ΕΤΕ εμφάνισε δείκτη CET1 FL σε 15,1%, ενισχυμένος κατά 20 μ.β. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD FL) να αυξάνεται κατά περίπου 70 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε 16,2%, αποτυπώνοντας την οργανική κερδοφορία της τράπεζας και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αγγελική Βελεσιώτη

 

Πηγή:newmoney.gr