Τράπεζες: Φρέναραν την πιστωτική επέκταση οι υψηλές αποπληρωμές

01 Ιουνίου 2022, 11:03 | Τράπεζες

Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο οι υψηλές αποπληρωμές δανείων «φρέναραν» τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης των εγχώριων συστημικών τραπεζών, με τις επιδόσεις, πάντως, να παραμένουν εντός των στόχων που έχουν τεθεί για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Κατά τη διάρκεια του Α' τριμήνου, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική εκταμίευσαν νέα δάνεια άνω των 7,5 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, λόγω, όμως, των υψηλών αποπληρωμών, οι καθαρές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, τα νούμερα είναι χαμηλότερα καθώς οι καθαρές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ και η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,6 δισ. ευρώ. Αν, μάλιστα, εξαιρεθεί η επίδοση της Alpha (πιστωτική επέκταση 1 δισ. σε Ελλάδα και 1,1 δισ. σε όμιλο), οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες εμφανίζουν αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων ως 300 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για επίδοση αντίστοιχη με τους στόχους πιστωτικής επέκτασης, που έχουν θέσει για φέτος οι εγχώριες τράπεζες. Ως εκ τούτου δεν πρόκυψε αναθεώρηση καθοδήγησης. Αντίθετα, όλες σχεδόν οι διοικήσεις επισήμαναν ότι παραμένει ισχυρή η ζήτηση για δάνεια και κεφάλαιο κίνησης από πλευράς επιχειρήσεων στο τρέχον Β' τρίμηνο.

Η Alpha εμφάνισε στο Α' τρίμηνο εκταμιεύσεις νέων δανείων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. σε επιχειρήσεις), με τις αποπληρωμές δανείων να διαμορφώνονται σε 1,4 δισ. ευρώ. Η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 29,7 δισ. ευρώ στον όμιλο από 28,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και στην Ελλάδα σε 25,8 δισ. ευρώ από 24,8 δισ. ευρώ.

Η αύξηση προήλθε αποκλειστικά από τις εκταμιεύσεις νέων δανείων σε επιχειρήσεις, που μετά τις αποπληρωμές αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ τα δάνεια λιανικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντυπωσιακή, συγκριτικά, επίδοση της Alpha οφείλεται σε μια μεγάλη συμφωνία, η οποία «ψήλωσε» τις εκταμιεύσεις κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα στοχεύει φέτος σε πιστωτική επέκταση 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 2,6 δισ. ευρώ στον όμιλο. Η επίδοση Α' τριμήνου δημιουργεί «μαξιλάρι» ασφαλείας για την επίτευξή του. Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, η Alpha ετοιμάζεται να εκταμιεύσει νέα επιχειρηματικά δάνεια 1,4 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχες επιδόσεις χορηγήσεων εμφάνισε και η Eurobank. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, αλλά λόγω των υψηλών αποπληρωμών, τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά της 31/12/2021. Διατηρείται, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, ισχυρή ζήτηση από επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης και αναμένεται επιτάχυνση εκταμιεύσεων από το τρέχον τρίμηνο.

Η Εθνική χορήγησε νέα δάνεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση χορηγήσεων λιανικής (+0,3 δισ. ευρώ). Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν, όμως, κατά 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (25,5 στις 30/3/2022 από 25,2 δισ. ευρώ στις 31/12/2021), λόγω των αποπληρωμών. Η Εθνική στοχεύει σε πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά.

Κατά 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς, η οποία έκλεισε το Α' τρίμηνο με εκταμιεύσεις νέων δανείων 1,7 δισ. ευρώ και αποπληρωμές 1,5 δισ. ευρώ. Στα 200 εκατ. ευρώ πιστωτικής επέκτασης προστέθηκαν και 100 εκατ. ευρώ από «αποθεραπεία» ρυθμισμένων δανείων. Η επίδοση τριμήνου είναι εντός του στόχου έτους (πιστωτική επέκταση 1,2 δισ. ευρώ).

Χρήστος Κίτσιος

 

Πηγή:euro2day.gr