ΣΙΔΜΑ: Προσωρινή χαρακτηρίζει, η Διοίκηση, την κάμψη του όγκου πωλήσεων στο β' τρίμηνο

10 Ιουνίου 2022, 07:20 | Χ&Α - 241

ΣΙΔΜΑ: Προσωρινή χαρακτηρίζει, η Διοίκηση, την κάμψη του όγκου πωλήσεων στο β' τρίμηνο

 

 

 

 

 

 

 

ΣΙΔΜΑ

Προσωρινή χαρακτηρίζει, η Διοίκηση, την κάμψη του όγκου πωλήσεων στο β΄τρίμηνο

Τι θετικές προσδοκίες για ένα πολύ καλό πρώτο εξάμηνο εξέφρασε, η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ, κατά την Γενική Συνέλευση. Το α΄ τρίμηνο του 2022 -για το οποίο δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία- η διοίκηση επισήμανε ότι ξεκίνησε με μια πολύ σημαντική άνοδο των εργασιών σε όγκο, ωστόσο, στην συνέχεια σημειώθηκε κάμψη, λόγω των πολύ υψηλών τιμών χάλυβα και του πολέμου στην Ουκρανία. Η διοίκηση εκτιμά ότι αυτή τη πτώση θα είναι προσωρινή, καθώς οφείλεται κυρίως στην πολιτική μείωση των αποθεμάτων των πελατών της εταιρίας, σε ένα περιβάλλον με πολύ υψηλές τιμές, με την προσδοκία, της πτώσης τους στο προσεχές μέλλον (εδώ).

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι το 2021, ήταν ένα έτος σημαντικών μεταβολών για την ΣΙΜΔΑ, και λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος, που δραστηριοποιήθηκε (υψηλή ζήτηση, υψηλές τιμές χάλυβα) αλλά και λόγω της επενδυτικής κίνησης που ολοκλήρωσε με την απορρόφηση της εταιρίας, Μπήτρος Μεταλλουργική. Τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα, τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρίας να γίνουν θετικά και κατ΄επέκταση να εξέλθει από την κατάσταση της “Επιτήρησης”, να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να διαμορφώσει νέα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας και πωλήσεων.

Όλα αυτά, βέβαια αποτυπώθηκαν και στην μετοχή, καθώς η έξοδος της εταιρίας από την κατάσταση επιτήρησης και η ευνοημένη δραστηριότητα της εταιρίας, λόγω των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων, προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνοντας την τιμή της μετοχής.

Ωστόσο, κάθε επενδυτής, που επενδύει σε εταιρίες τέτοιου είδους, πρέπει να γνωρίζει ότι η δραστηριότητα τους, συνδέεται άμεσα με την κυκλικότητα, που ακολουθούν οι τιμές των μεταλλων.

Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε ότι σύμφωνα, με την τιμή χάλυβα (εδώ), της 5/6/2022, η μεταβολή από την αρχή του έτους, διαμορφώνεται στο -19,5%, ενώ σε σχέση με την τιμή του χάλυβα την 5/6/2021, η πτώση διαμορφώνεται στο 23,4%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Χάλυβα, η παραγωγή χάλυβα -στοιχεία από 64 χώρες- τον Απρίλιο του 2022, υποχώρησε κατά 5,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, (εδώ). Παράλληλα, ο Οργανισμός, προβλέπει ότι η ετήσια παραγωγή χάλυβα, θα σημειώσει ετήσια αύξηση 0,4% το 2022 και 2,2% το 2023. Δείτε εδώ. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η πρόβλεψη του Οργανισμού Χάλυβα για το 2022, στα τέλη του 2021, ήταν 2,2%.

Συνεπώς, φαίνεται ότι “έξαρση” της παραγωγής, που υπήρξε, αρχίζει να ισορροπεί και να κινείται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που περιμένουμε να δούμε και στις τιμές εμπορευμάτων.

Με βάση τις προβλέψεις του Οργανισμού, από την πλευρά μας, εκτιμούμε ότι η κάμψη στην παραγωγή -δηλαδή και η αντίστοιχη κάμψη της ζήτησης- ίσως να μην είναι τόσο προσωρινή, όσο περιμένει η διοίκηση και οφείλεται περισσότερο στην εξισορρόπηση των πραγμάτων. Θα περιμένουμε τα στοιχεία του εξαμήνου, για να διαπιστώσουμε, περισσότερα για την εξέλιξη της ζήτησης.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ