Ο παράγοντας της “προβληματικής” Τουρκίας

10 Ιουνίου 2022, 10:10 | Χ&Α - 241

Ο παράγοντας της “προβληματικής” Τουρκίας

 

 

 

 

 

Ο παράγοντας της “προβληματικής” Τουρκίας

Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, η τουρκική λίρα, υποχώρησε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με αυτά που είχε βρεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο (USD = 16,40 TL) και ήδη (9/6/2022) κινείται σε επίπεδα πάνω από το 17,20 (εδώ), ενώ οι συνολικές απώλειες από την αρχή του έτους υπερβαίνουν το 22% -η χειρότερη απόδοση νομίσματος στην ομάδα των “αναδυόμενων αγορών”. Πρόκειται για το 10ο συνεχές έτος απωλειών για τη λίρα, εξέλιξη που οφείλεται στην αντισυμβατική πολιτική “χαμηλών επιτοκίων” του προέδρου Ερντογάν. Τα επιτόκια στην Τουρκία σήμερα (επίσημο επιτόκιο κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο 14,0% -εδώ) είναι τα μεγαλύτερα αρνητικά επιτόκια στον κόσμο (ποσοστό πληθωρισμού μείον ποσοστό επιτοκίου).

Σε δωδεκάμηνη βάση, ο (επίσημος) πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο 73,5%. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι “παραδοσιακό” φαινόμενο (εδώ). Ουδέποτε προκάλεσε την κατάρρευση της χώρας, όμως στο παρελθόν, την οδήγησε στο ΔΝΤ, ενώ προκάλεσε κοινωνικές ανατροπές, που -μεταξύ των άλλων- οδήγησαν τους ισλαμιστές στην εξουσία. Η Τουρκία αναπτύχθηκε και “γιγαντώθηκε”, σε καθεστώς ήπιου πληθωρισμού και “λογικών” νομισματικών σχέσεων και, αυτό το οικοδόμημα, απειλείται πλέον.

Οι σημερινές εξελίξεις, απειλούν παράλληλα και τη “μονοκρατορία” του κ. Ερντογάν και αυτό είναι επικίνδυνο, αφού οδηγούν σε εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των γειτονικών της χωρών -κάτι που το τελευταίο διάστημα, το βιώνουμε άμεσα και καθημερινά. Οι εκλογές στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένες για το 2023, ίσως τελικά επισπευθούν, αφού είναι άγνωστο εάν η κοινωνία μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερο, μέσα σ’ αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, η αντιπολίτευση, καίτοι φαινομενικά “συνασπισμένη”, σήμερα, δεν έχει ηγέτη που να εμπνέει τη βεβαιότητα ότι μπορεί να κερδίσει, στις εκλογές, το σημερινό αλαζόνα πρόεδρο.

Παρά το ότι η χώρα μας, είναι πλέον συνηθισμένη στις προβληματικές σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία και το επενδυτικό κοινό έχει μάθει να μη δίνει μεγάλη σημασία σ’ αυτού του είδους τις εξελίξεις, οι εντάσεις συσσωρεύονται και έχουν πολύ καιρό να εκτονωθούν. Όλα αυτά, ιδιαίτερα στο σημερινό ευμετάβλητο γεωπολικό περιβάλλον, συνιστούν προβλήματα που θα μπορούσαμε να τα βρούμε μπροστά μας και τα οποία, σαφώς θα πρέπει να παρακολουθούνται και να συνεκτιμώνται.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ