Στο 12,3 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

10 Ιουνίου 2022, 09:10 | Χ&Α - 241

Στο 12,3 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

 

 

 

 

 

 

Στο 12,3 η σχέση P/E της χρηματιστηριακής αγοράς

Η άνοδος των κερδών των εισηγμένων εταιριών κατά τη χρήση του 2021, και η διατήρηση της κερδοφορίας σε ικανοποιητικά επίπεδα κατά το α’ τρίμηνο του 2022, σε συνδυασμό με την παραμονή των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα (επίπεδα τιμής του Γενικού Δείκτη, κάτω από τις 900 μονάδες), έχει οδηγήσει τον δείκτη P/E (σχέση τιμής προς κέρδη - Price / Earnings), της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, στο επίπεδο του 12,3, επίπεδο που είναι από τα χαμηλότερα των τελευταίων 12 ετών!

Η σχέση αυτή, η εξέλιξη της οποίας απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα, υπολογίζεται με βάση την καθημερινή εξέλιξη της κεφαλαιοποίησης και τα δημοσιευθέντα κέρδη των εισηγμένων εταιριών. Τα κέρδη, υπολογίζονται σε μία “κυλιόμενη” βάση. Δηλαδή, για όσες εταιρίες έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου, ο υπολογισμός των κερδών γίνεται με την πρόσθεση των κερδών β’, γ’ και δ’ τριμήνου του 2021 και του α’ τριμήνου του 2022. Για όσες δεν έχουν δημοσιεύσει χρησιμοποιούμε τα δημοσιευθέντα κέρδη του συνόλου του 2021.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ

Στο παρελθόν, υπολογίζαμε τη σχέση αυτή και με τα προβλεπόμενα κέρδη της κάθε χρήσης (forward σχέση Ρ/Ε). Όμως, ειδικά για φέτος, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, έχουμε αναστείλει, μέχρι την 30/6/2022, τη δημοσίευση των προβλέψεών μας, έτσι ώστε να έχουμε μία εικόνα των εταιριών και με βάση τα όσα αναφέρονται στις Γενικές Συνελεύσεις. Η καμπύλη της σχέσης “forward Ρ/Ε”, θα ξεκινήσει μετά την ημερομηνία αυτή.

Σημειώνουμε επίσης ότι, στην παραπάνω σχέση, δεν έχει συμπεριληφθεί ο τραπεζικός κλάδος (δηλαδή, οι 4 συστημικές τράπεζες, η Τράπεζα Αττικής και η Τράπεζα της Ελλάδος).

Αν είχαν συμπεριληφθεί οι τράπεζες αυτές, η μεν κεφαλαιοποίηση θα αυξάνονταν κατά € 10,9 δισεκατομμύρια και τα κέρδη (κυλιόμενα α’ τριμήνου 2022) θα είχαν μειωθεί κατά € 222 εκατομμύρια. Έτσι, η συνολική σχέση Ρ/Ε, θα έφτανε στο 19,5.

Είναι σωστή η πρακτική της μη συμπερίληψης του κλάδου των τραπεζών; Κατά την άποψή μας, είναι, καθ’ όσον, επί μία σειρά ετών, τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν προέρχονταν από τις τρέχουσες εργασίες τους, αλλά από σειρά εξελίξεων του παρελθόντος, για τις οποίες όμως, οι τράπεζες, είτε δεν είχαν λόγο, είτε ο λόγος τους δεν είχε ιδιαίτερη βαρύτητα (για παράδειγμα, η εξέλιξη του PSI κατά το 2012, ήταν πολιτική απόφαση, όμως επέδρασε στην κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δραματικά και για μία σειρά ετών.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο κλάδος των τραπεζών, θα επιστρέψει πλήρως στον υπολογισμό της σχέσης Ρ/Ε, από την εταιρία μας, καθ’ όσον η λειτουργία του κλάδου, από το 2022, επανέρχεται σε μία πλήρη κανονικότητα.

Εκτιμούμε ότι, με βάση τις προβλέψεις του 2022, για την κερδοφορία των τραπεζών, όταν προσθέσουμε τον κλάδο των τραπεζών στον υπολογισμό του Ρ/Ε της συνολικής αγοράς, θα προστεθεί κεφαλαιοποίηση περίπου € 11,5 δισεκατομμυρίων και κέρδη, περίπου € 5,5 δισεκατομμυρίων (το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος), κάτι που θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη συνολική σχέση Ρ/Ε.

Τι σημαίνει ο σχηματισμός της σχέσης Ρ/Ε για το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, στο 12,3;

Σημαίνει ότι, η χρηματιστηριακή αγορά, διαπραγματεύεται σήμερα σε αρκετά φυσιολογικά επίπεδα και, σε χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα Ρ/Ε που διαμορφώνονταν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (σε ένα “κανονικό” χρόνο, κυμαίνονταν μεταξύ 15 και 24). Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, από φέτος, στη σχέση Ρ/Ε με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα (όπως αυτό που υπολογίζουμε εμείς) θα αρχίσουν να υπολογίζονται και τα αποτελέσματα των τραπεζών, εξέλιξη που, όπως αναφέραμε και παραπάνω, θα “κατεβάσει” τη σχέση.

Σημαίνει δηλαδή -και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο- ότι, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έχει αντοχές, σ’ αυτή τη “δύσκολη” περίοδο. Βέβαια, το “κλειδί” για να αποδειχθεί η αντοχή αυτή στην πράξη, είναι η αντοχή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις δείχνουν να αντέχουν. Όμως, το 2022 έχει ακόμη αρκετό δρόμο και ίσως κρύβει εκπλήξεις.

 

Μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά την εξέλιξη του δείκτη, εδώ.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε την σχέση P/E για κάθε μετοχή, εδώ.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ