Απροθυμία αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ή άγνοια;

10 Ιουνίου 2022, 05:10 | Χ&Α - 241

Απροθυμία αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ή άγνοια;

 

 

 

 

 

Απροθυμία αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ή άγνοια;

Η τιμή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, για το μήνα Μάιο, στις ΗΠΑ, θα ανακοινωθεί στις 3:30 μμ (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής 10/6/2022. Ακόμη και αν η τιμή που θα ανακοινωθεί είναι χαμηλότερη από το 8,3% του Απριλίου (σημείωση: η πρόβλεψη για τον ΔΤΚ Μαΐου είναι επίσης 8,3%), ούτε οι επενδυτές, αλλά ούτε και οι καταναλωτές, θα αποβάλλουν το φόβο, ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει στο προσεχές μέλλον.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτό έχει να κάνει και με το χειρισμό του ζητήματος, από τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές, σε όλο το κόσμο. Στην αρχή, ο πληθωρισμός, θεωρήθηκε ως “παροδικός” και ότι, ήδη από φέτος την άνοιξη, θα άρχιζε να υποχωρεί. Στη συνέχεια, χαρακτηρίστηκε ως “επίμονος”. Και σήμερα, θεωρείται ως “παρατεταμένος”. Η δυσπιστία των επενδυτών, αλλά ακόμη περισσότερο, η δυσπιστία των πολιτών και των οικονομικών μονάδων, ως προς τη φύση του φαινομένου, προκαλεί σημαντική ζημιά, που θα καταλήξει, τόσο στην όξυνση, όσο και στην επιμήκυνσή του.

Έτσι, οι πιθανότητες να περιοριστεί το φαινόμενο, σήμερα είναι σημαντικά λιγότερες απ’ ότι ήταν πριν από δύο ή τρεις μήνες. Πολύ περισσότερο δε όταν, ακόμη και σήμερα, τα αίτια που τον προκάλεσαν, δεν έχουν εκλείψει.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, έχουν -μέχρι σήμερα- αποφύγει να τον αντιμετωπίσουν δραστικά. Αυτό είναι φυσιολογικό. Παρά την κατοχυρωμένη ανεξαρτησία τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες, τοποθετούνται και κρίνονται από τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί, δεν επιθυμούν αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές, ή στις αγορές εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές, πάντα ελπίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες, θα αποφύγουν να αυξήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα. Και έτσι παραμένουν αισιόδοξοι ότι, τελικά, η (χρηματιστηριακή) κρίση, θα αποφευχθεί και ότι, σταδιακά, τα πάντα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Παράλληλα, παρασύρονται σε αισιοδοξία από το γεγονός ότι, οι αναλυτές, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε ουσιώδεις αναπροσαρμογές στις προβλέψεις τους για την κερδοφορία των επιχειρήσεων (δείτε εδώ) και αυτές, εξακολουθούν να κινούνται κοντά στις προ έτους εκτιμήσεις τους. Και αυτό, συχνά, βασίζεται στα στοιχεία που τους δίνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Κατά μία άποψη, υπάρχουν αρκετές αντικρουόμενες απόψεις και μία ασάφεια, σε μία κατάσταση που, εκ πρώτης όψεως, δείχνει να είναι αρκετά ξεκάθαρη. Το διεθνές οικονομικό σύστημα μολύνθηκε από τον “ιό” του πληθωρισμού. Η μόλυνση δε μπορεί να φύγει μόνη της. Και όσο δεν αντιμετωπίζεται, μολύνει περισσότερα μέρη του συστήματος.

Ο πληθωρισμός δεν είναι σύγχρονο νομισματικό φαινόμενο. Εμφανίζεται στη νομισματική ιστορία, από τότε που υπάρχουν εγχρήματες κοινωνίες. Η δε ιστορία δείχνει ότι, όπου δεν αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα, προκάλεσε καταστροφές.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ