Σε μεγάλη άνοδο το ποσοστό των κερδοφόρων εισηγμένων εταιριών

10 Ιουνίου 2022, 09:00 | Χ&Α - 241

Σε μεγάλη άνοδο το ποσοστό των κερδοφόρων εισηγμένων εταιριών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Σε μεγάλη άνοδο το ποσοστό των κερδοφόρων εισηγμένων εταιριών

 

Εκατόν οκτώ (108) από τις 148 εισηγμένες εταιρίες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (*), ή το 73% του συνόλου, εμφάνισαν κέρδη, κατά τη χρήση του 2021. Το ποσοστό αυτό, είναι το υψηλότερο από τη χρήση του 2008 και αποδεικνύει ότι, η επιχειρηματική κοινότητα, έχει ξεπεράσει την υπερδεκαετή κρίση και κινείται πλέον στην κανονικότητα και στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων δεκαετιών.

 

Στα πλαίσια της έρευνας για την κερδοφορία και τη διανομή μερίσματος των εισηγμένων επιχειρήσεων, συλλέξαμε στοιχεία κερδοφορίας, για την περίοδο 1976 έως και σήμερα και δημιουργήσαμε το παρακείμενο διάγραμμα, το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά σε ΜΜΕ.

Το διάγραμμα αυτό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού, πέραν της επιστροφής των εισηγμένων εταιριών σε κανονικά επίπεδα κερδοφορίας (μάλιστα, κατά το 2021, όπως αναλύσαμε στο προηγούμενο τεύχος -εδώ- οι εισηγμένες εταιρίες εμφάνισαν περιθώρια κέρδους που είναι τα υψηλότερα κατά την τελευταία 20ετία), μας δείχνει και κάτι που δεν είχαμε υπόψη: Οι εισηγμένες εταιρίες, κατόρθωναν να εμφανίσουν υψηλή κερδοφορία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, παρά τις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού που επικρατούσαν τότε. Το ποσοστό των κερδοφόρων εταιριών κατά το 1976 έφτασε στο 85,7% (ποσοστό που είναι το υψηλότερο των εξεταζόμενων 45 ετών και το οποίο επαναλήφθηκε μόλις κατά το 1997), ενώ μέρισμα είχαν διανείμει τότε, το 82,1% των εισηγμένων εταιριών.

Μάλιστα, παρά τα προβλήματα πληθωρισμού, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και αποβιομηχάνισης που εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1980, το ποσοστό των κερδοφόρων εισηγμένων εταιριών, παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα, συγκριτικά με την εικόνα πλήρους κατάρρευσης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010.

 

 

Το δίδαγμα, από τη μικρή αυτή έρευνα που πραγματοποιήσαμε είναι ότι, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν, ιδίως από το 2017, εισέλθει σε έναν ανοδικό κύκλο κερδοφορίας και μπορούν να κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, αφού, ο πληθωρισμός, δεν είναι, αναγκαία, καταστροφικός για την κερδοφορία τους. Βέβαια, η ελληνική οικονομία, είναι σήμερα διαφορετική σε σχέση με τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όμως, από την άλλη πλευρά, ο σημερινός πληθωρισμός είναι γενικό φαινόμενο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ενώ η ύπαρξη ενός “σκληρού” νομίσματος (σε αντίθεση με τη δραχμή των παλαιότερων δεκαετιών) και η αναγκαστική προσαρμογή της οικονομίας σε δημοσιονομικούς κανόνες, δημιουργούν τη δυνατότητα διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε, συγκριτικά, ικανοποιητικά επίπεδα.

 

(*) Στις μετρήσεις, έχουν συμπεριληφθεί και οι εταιρίες, οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σε “αναστολή διαπραγμάτευσης”.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ