Δείκτες μεταποιητικής δραστηριότητας (PMI) - Μάιος 2022

10 Ιουνίου 2022, 05:50 | Χ&Α - 241

Δείκτες μεταποιητικής δραστηριότητας (PMI) - Μάιος 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείκτες μεταποιητικής δραστηριότητας (PMI) - Μάιος 2022

H παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα -δείκτης JPMorgan Manufacturing Purchasing Managers-, αυξήθηκε από 52,3 τον Απρίλιο σε 52,4 στον Μάιο του 2022. Ακόμα και αν σημειώθηκε αύξηση, ο δείκτης παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα, που έχει καταγράψει τους τελευταίους 20 μήνες.

Οι παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, καθώς η αύξηση των νέων παραγγελιών παραμένει αδύναμη και ο όγκος του διεθνούς εμπορίου συρρικνώνεται. Από την άλλη πλευρά, η πληθωριστική πίεση, κινεί ανοδικά όλο και περισσότερο την αύξηση του κόστους εισροών και των τιμών πώλησης προϊόντων, γεγονός που επιδεινώνει περεταίρω τις συνθήκες εμπορίου.

Ωστόσο, οι αναλυτές, από των σύνολο των ερευνών για την μεταποιητική δραστηριότητα, παρατηρούν ότι περιορίζονται ελαφρώς οι στρεβλώσεις στα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδες, γεγονός που κρίνεται θετικό. Δείτε εδώ.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, η μεταποιητική δραστηριότητα, κατέγραψε την χαμηλοτερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, φτάνοντας τις 57 μονάδες τον Μάιο, από 59,2 τον Απρίλιο, με την επέκταση της παραγωγής, τις νέες παραγγελίες και τα αποθέματα να συρρικνώνονται. Δείτε το δελτίο, εδώ και σχετικό διάγραμμα του δείκτη, εδώ.

Στην περίπτωση της Ευρωζώνης, η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, φτάνοντας της 54,6 μονάδες τον Μάιο του 2022, από 55,5 τον Απρίλιο. Δείτε εδώ το δελτίο τύπου και εδώ σχετικό διάγραμμα για τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης.

Οι αρνητικοί παράγοντες που αναφέρονται στις περισσότερες εκθέσεις, μεταποιητικής δραστηριότητας, είναι κοινοί και αφορούν, όπως προαναφέραμε, στις πληθωριστικές πιέσεις και στην συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδες.

Ωστόσο, παρατηρούμε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα δεν έχει βρεθεί στην φάση της συρρίκνωσης -δηλαδή τιμές κάτω από 50 μονάδες- και ακόμα συγκρατείται στην περιοχή της άνθησης -άνω των 50 μονάδων.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ