Ο ΓΔ μετά την προ ολίγων ημερών αποτυχία του να διασπάσει ανοδικά τις 900 μονάδες, σήμερα (Παρ, 10/6/22) καταρρέει προς τις 850 μονάδες

10 Ιουνίου 2022, 16:30 | Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο - Ελεύθερη πρόσβαση

Δύσκολες ώρες περνούν σήμερα οι longs (οι αγορασμένοι) με τον ΓΔ να βυθίζεται στις 861 μονάδες (=285%, στις 4.20 μμ) με αυξημένο προς τις προηγηθείσες μέρες ημερήσιο τζίρο (80 εκατ αναμενόμενα στο κλείσιμο) και με ανάλογες δυσμενείς εξελίξεις σε όλα σχεδόν τα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Η κύρια αιτία της πτώσης είναι οι προϊούσα άνοδος των επιτοκίων που οδηγεί τους ισχυρούς θεσμικούς (συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία) στο να μετατρέψουν τις μετοχές τους σε ομόλογα.

Στο γράφημα βλέπουμε τον ΓΔ να σχηματίζει από αρχές 2022 ένα συμμετρικό τρίγωνο που τείνει να διασπασθεί καθοδικά γεγονός που πιθανόν να σηματοδοτήσει περαιτέρω πτώση προς το χαμηλό  αρχών Μαρτίου των 800 μονάδων.

 

Στρατηγική για το κλείσιμο

Το ΤΧ εφαρμόζοντας το βραχυμεσοπρόθεσμο σύστημα συναλλαγών του «προεξοφλητικού στροφέα» (πώληση μετοχών αν ο ΓΔ κλείσει με αυξημένους όγκους σε απόσταση μικρότερη του 4% πάνω από το χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών) θα μειώσει σήμερα την μετοχική του έκθεση από 68% σε 55% πουλώντας το 20% από όλες τις μετοχές του.

 

Μετοχές

Μόνον δύο μετοχές, οι ΣΑΡ και ΕΛΤΟΝ, κινούνται αυτή τη στιγμή θετικά από τις 60 εμπορεύσιμες που παρακολουθούμε ενώ 25 μετοχές σημειώνουν απώλειες χειρότερες του -3%.

Πέντε μετοχές, οι ΦΡΙΓΟ, ΑΤΤΙΚΑ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ και ΠΕΙΡ, καταγράφουν πτώση χειρότερη του -5% ενώ ο ΔΤΡ χάνει -4,20%.

Ωστόσο, δεν διακρίνουμε ιδιαίτερα βαριές διανομές εκτός της ΑΛΦΑ ενώ μέτριες διανομές σημειώνονται σε, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ δηλαδή στις νικήτριες του πρώτου πενταμήνου 2022..

Η ελπίδα μας είναι να αντέξει ο ΓΔ στο επόμενο χρονικό διάστημα την στήριξη – ΧΚ20 των 850 μονάδων την οποίαν αν χάσει θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε στις τελευταίες και ηπιότερες πωλήσεις μας.

Θα επανέλθουμε την Τρίτη, 14/6/22 κατά την ίδιαν ώρα.

 

 

 

 

 

-----

Στοιχεία Σύνθεσης και Αποδόσεων

Δείτε τη σύνθεση και την καθημερινή αποτίμηση του Τεχνικού Χαρτοφυλακίου, εδώ.
Δείτε τις πράξεις του Τεχνικού Χαρτοφυλακίου κατά το 2022 εδώ.

Συμπληρωματικά:

  • Δείτε την εξέλιξη του Τεχνικού Χαρτοφυλακίου σε σύγκριση με τον ΓΔ από το 2002 μέχρι σήμερα εδώ.
  • Δείτε την εξέλιξη του Τεχνικού Χαρτοφυλακίου σε σύγκριση με τον ΓΔ από το 2020 μέχρι σήμερα εδώ.
  • Δείτε την εξέλιξη του Χαρτοφυλακίου σε σύγκριση με το χαρτοφυλάκιο του Απόλυτου Συστήματος και τον ΓΔ από το 2020 μέχρι σήμερα, εδώ.
  • Δείτε τον πίνακα με τις 60 μετοχές που παρακολουθεί το τεχνικό χαρτοφυλάκιο, εδώ.