ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πόσο τεκμηριωμένος -και πόσο επιτεύξιμος- είναι ο στόχος για επιπρόσθετη ισχύ 6,4 GW μέχρι το 2029;

10 Ιουνίου 2022, 07:50 | Χ&Α - 241

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πόσο τεκμηριωμένος -και πόσο επιτεύξιμος- είναι ο στόχος για επιπρόσθετη ισχύ 6,4 GW μέχρι το 2029;







ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Πόσο τεκμηριωμένος -και πόσο επιτεύξιμος- είναι ο στόχος για επιπρόσθετη ισχύ 6,4 GW μέχρι το 2029;

Το (γενικότερο) πρόβλημα της ασάφειας

Οι εταιρίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, έχουν, κατά το τελευταίο διάστημα, υιοθετήσει πρακτικές ασάφειας στην παρουσίαση της δραστηριότητάς τους, οι οποίες οδηγούν τους επενδυτές σε λανθασμένες εκτιμήσεις για την πραγματική εικόνα τους και την παραγωγική τους δυναμική, γεγονός που, κατά την άποψή μας, οδηγεί σε λανθασμένες αντιλήψεις για τις προοπτικές τους και στρέβλωση των αποτιμήσεών τους στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών, οφείλεται στον επενδυτικό ανταγωνισμό και στην ανάγκη -για μερικές- να δείξουν (λόγω ESG) μια έμπρακτη υιοθέτηση των ΑΠΕ και έντονη δραστηριοποίηση σ’ αυτές, ενώ υποθάλπονται από την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου προσδιορισμού του τρόπου παρουσίασης των δραστηριοτήτων των εταιριών και από την αδιαφορία των εποπτικών αρχών.

Η κάθε εταιρία, παρουσιάζει ό,τι θέλει, με όποια ορολογία θέλει και υπολογίζει τα οικονομικά μεγέθη, όπως θέλει.

Οι παλαιότεροι, θα θυμούνται τις πρακτικές αυτές, από τον κλάδο των κατασκευαστικών εταιριών, στη δεκαετία του 1990, όταν τα “ανεκτέλεστα υπόλοιπα” και οι “συμβάσεις” ευημερούσαν, αλλά οι εταιρίες -και οι μέτοχοί τους- δυστυχούσαν.

Δεν υποστηρίζουμε ότι οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σκοπίμως, παραπλανούν, ή διατηρούν τους μετόχους τους και το επενδυτικό κοινό σε ασάφεια. Υποστηρίζουμε όμως ότι, δεν υφίσταται ούτε μεθοδολογία, αλλά ούτε και δεοντολογία, σχετικά με τί ανακοινώνει κάποια εταιρία, ή πώς το ανακοινώνει.

Με αφορμή την τελευταία της ανακοίνωση (εδώ), στο παρόν άρθρο, θα ασχοληθούμε με την Τέρνα Ενεργειακή. Σε επόμενο άρθρο μας, εντός του Ιουνίου, θα επεκτείνουμε την έρευνά μας και στις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και τη  διαχείριση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Το επενδυτικό πρόγραμμα


Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, από δημοσιεύματα και ενημερώσεις της εταιρίας, η Τέρνα Ενεργειακή, στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,4 GW μέχρι το 2029. Με την επίτευξη αυτού του στόχου, η διοίκηση, εκτιμά ότι, στη χρήση του 2029, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα € 1,2 δισεκατομμύρια, το EBITDA θα ξεπεράσει τα € 700 εκατομμύρια και το περιθώριο EBITDA, θα βρεθεί πάνω από το 55%. Κατά την τελευταία ενημέρωση αναλυτών, η διοίκηση έχει ενημερώσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την προσθήκη ακόμα 1 GW, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο παραπάνω επενδυτικό προγραμματισμό.

 

Στην πρώτη φάση του προγράμματος -μέχρι το 2025- πρόκειται να γίνουν επενδύσεις ύψους € 2,3 δισεκατομμυρίων, με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να προορίζεται για την αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά και την αποθήκευση ενέργειας. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών, πρόκειται να προστεθεί εγκατεστημένη ισχύς 2,4 GW με την συνολική ισχύ να φτάνει περίπου στα 3,3 GW.

Κατά τα έτη 2026 έως 2029, πρόκειται να επενδυθούν € 3,6 δισ. και τα έργα, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν θα προσθέσουν επιπλέον 3,1 GW φτάνοντας τον τελικό στόχο του 6,4GW.

 

Εξετάζοντας την συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρίας, στα τελευταία 5 χρόνια, βλέπουμε ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας αποτελείται από αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά και έργα βιοαερίου. Το μεγαλύτερο μέρος της εγκατεστημένης ισχύς προέρχεται από τον τομέα των αιολικών πάρκων, ενώ οι άλλοι τομείς να παραμένουν σχεδόν σταθεροί. Η εταιρία, έκανε ένα μεγάλο άλμα στο χαρτοφυλάκιο της, το 2019, φτάνοντας συγκεκριμένα τα 1,38 GW, αυξάνοντας την ισχύ του χαρτοφυλακίου της κατά 37,1% σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο του 2018 (1 GW). Τον επόμενο χρόνο (2020), η εγκατεστημένη ισχύς του χαρτοφυλακίου μειώθηκε στα 1,36 MW καταγράφοντας πτώση 1,64% σε σχέση με το 2019.

Δυστυχώς, στις αρχές του 2021, εξαιτίας μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας στην Πολιτεία του Τέξας, στις ΗΠΑ, κατέρρευσε πλήρως το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Πολιτείας και η εταιρία έχασε δυναμικότητα ίση με 520MW από 3 αιολικά πάρκα, που διέθετε στην Πολιτεία, με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς το 2021, να υποχωρήσει στα 895,3 MW.

Τέρνα Ενεργειακή - Εγκατεστημένη ισχύς σε λειτουργία (MW)

Προς αδειοδότηση Σε κατασκευή ή προς κατασκευή 2021 2020 2019 2018 2017
Αιολικά 2.200,0 330,0 866,4 1.334,9 1.357,6 984,0 977,4
Υδροηλεκτρικά 180,0 10,0 17,8 17,8 17,8 17,8 17,8
Φωτοβολταϊκά 1.700,0 - 8,5 8,5 8,5 8,5 8,5
Βιομάζα 16,0 2,4 2,6 2,6 2,6 1,0 1,0
Υβριδικά 89,1 -




Έργα Αντλησοταμίευσης 3.500,0 -




Σύνολο 7.685,1 342,4 895,3 1.363,8 1.386,5 1.011,3 1.004,7

Άρα, κάτι που θα πρέπει να μας μείνει μέχρι στιγμής είναι ότι, στο τέλος του 2021 (και υποθέτουμε και μέχρι και σήμερα, αρχές Ιουνίου 2022), η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρίας, είναι 895,3 MW και όχι τα 1.237,4 MW που αναφέρει η εταιρία στο site της (εδώ).

Τί είναι αυτά τα παραπάνω 342,1 MW; Εκτιμούμε ότι είναι αυτά που η εταιρία αναφέρει ότι βρίσκονταν “σε κατασκευή” ή “προς αδειοδότηση” στο τέλος του 2021.

Και εδώ είναι που γίνεται το “παιχνίδι” των ορολογιών και της, κατά την άποψή μας, παραπληροφόρησης.

Τί σημαίνει ότι ένα έργο βρίσκεται “σε κατασκευή”; Σημαίνει ότι, έχει αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες αρχές και ότι κατασκευάζεται. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δεν παράγει ενέργεια, ούτε και έσοδα.

Τί σημαίνει ότι βρίσκεται “προς κατασκευή”; Σημαίνει ότι, πιθανότατα έχει αδειοδοτηθεί, η ότι βρίσκεται στην τελική φάση αδειοδότησης και ότι, σε κάποια στιγμή στο μέλλον, θα αρχίσει να καασκευάζεται. Το βέβαιο είναι ότι, το έργο υπάρχει μόνο στα χαρτιά, δεν έχει κατασκευαστεί, δεν παράγει ενέργεια, ούτε και έσοδα και βεβαίως, δε μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στην “εγκατεστημένη” ή τη “συνολική” ισχύ της εταιρίας.

Και τέλος, τί σημαίνει ότι ένα έργο βρίσκεται “προς αδειοδότηση”; Εδώ, ο όρος είναι ευρύτατος και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Μπορεί να σημαίνει ότι έχουν γίνει οι μελέτες και θα γίνει η τελική κατάθεση προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε να πάρει αδειοδότηση. Θα μπορούσε όμως να σημαίνει ότι, απλά βρίσκεται στο σχεδιασμό της εταιρίας ή ακόμη και στη σκέψη των στελεχών της. Η ύπαρξη αυτών των έργων, δε μπορεί να αποδειχθεί. Συχνά, προβάλλουν από το πουθενά, απλά για να μεγαλώσουν τα νούμερα ή και να εντυπωσιάσουν.

Ας δούμε λοιπόν, τα έργα της εταιρίας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, (εδώ), τα έργα που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην φάση της κατασκευής ή είναι έτοιμα προς κατασκευή είναι:

  • Αιολικά Πάρκα - 330 MW: Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία 18 αιολικών πάρκων, στο Δήμο Καρυστίας στην Εύβοια, (εδώ).
  • Υδροηλεκτρικό Έργο - 10 MW, το οποίο αφορά στην κατασκευή σταθμού, στον ποταμό της Λαδώνας και δημιουργείται από κοινού με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το κόστος επένδυσης είναι € 29 εκατομμύρια και έχει ξεκινήσει από την Φεβρουάριο του 2021, (εδώ).
  • Έργα Βιοαερίου - 2,4 MW: Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων, εδώ.

Τα έργα που, με βάση την εταιρία, βρίσκονται προς αδειοδότηση φτάνουν τα 7.685 MW, από τα οποία όπως έχει ενημερώσει και η διοίκηση με βάση το επενδυτικό της πρόγραμμα, τουλάχιστον τα 6.400 MW θα υλοποιηθούν μέχρι το 2029. Από το πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρίας, βλέπουμε ότι εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της, ακόμα δύο κατηγορίες έργων, τα υβριδικά -δείτε αναλυτικά σε τι αφορούν τα υβριδικά έργα, εδώ- και τα έργα αντλησιοταμίευσης -δείτε αναλυτικά λεπτομέρειες, εδώ-.

Ωστόσο αυτό, που παρατηρούμε ότι δηλώνεται στο site έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία, που είναι μέχρι στιγμής είναι δημοσιευμένα. Πιο συγκεκριμένα ανά κατηγορία:

  • Στα αιολικά πάρκα, δηλώνεται συνολική ισχύς προς αδειοδότηση 2.200 MW. Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση του 2021 (σελ. 21), 63 νέα έργα, συνολικής ισχύος 1,8GW, έχουν εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και τα 400 MW που υπολείπονται αναφέρονται ώς έργα προς κατασκευή (εδώ). Βέβαια όπως αναφέραμε παραπάνω τα έργα προς κατασκευή αφορούν σε έργα ισχύος 330 MW.
  • Για τα υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 180 ΜW, δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη πληροφορία.

  • Για τα έργα αντλησιοταμίευσης, εγκατεστημένης ισχύος 3.500MW, η εταιρία  έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η εταιρία, τα έχει εντάξει στο σχεδιασμό της από το 2016, χωρίς να έχει δημοσιευθεί κάποια εξέλιξη από τότε. Έχει ήδη λάβει άδειες παραγωγής για 2 έργα, συνολικής ισχύος 680 MW στον Δήμο Αμφιλοχίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (εδώ). Για τα υπόλοιπα 1.100 MW δεν υπάρχει πληροφόρηση.
  • Η επένδυση στα υβριδικά, όπως σημειώνεται αφορά σε αιολικό πάρκο 27 ανεμογεννητριών στον Δήμο Σητείας, συνολικής ισχύος 89,1 MW, (εδώ).
  • Στην περίπτωση των φωτοβολταικών (1.700 MW), τα 1,1 GW, έχουν εξασφαλίσει άδεια παραγωγής, ενώ για τα υπόλοιπα 600MW δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση.
  • Τέλος για έργα βιοαερίου (16MW), επίσης δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση.

 

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ένστασή μας. Όταν η εταιρία, “διαφημίζει” ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα έργων και μάλιστα, υπολογίζει και το EBITDA που αυτά θα δημιουργήσουν το …2029 (ενώ αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη για τα μεγέθη του 2022), χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση και με ασάφειες ή και ασυνέπειες μέσα στο ίδιο της το site, τότε, έχουμε κάθε λόγο να διαμαρτυρόμαστε.

Σε ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 6,4GW (ή 5,5GW ή των 7.685 ΜW - δεν είναι απολύτως σαφές τί ισχύει) θα περιμέναμε από την Τερνα Ενεργειακή -η οποία μεταξύ άλλων βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη σε εγκατεστημένη ισχύ αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, δείτε στην σελίδα 4, εδώ- μια πιο ξεκάθαρη πληροφόρηση προς το ευρύ κοινό, για τα έργα που βρίσκονται προς αδειοδότηση, καθώς οι παραπάνω ανακρίβειες στα έργα που αναφέρονται και στα MW που δηλώνονται δημιουργούν αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου.

Σε αυτό το σημείο, να επισημάνουμε ο ενεργειακός προγραμματισμός για την Ελλάδα, προβλέπει ότι μέχρι το 2030, ενέργεια ύψους 30GW θα προέρχονται από ΑΠΕ. Αν η Τερνα Ενεργειακή επιτύχει το στόχο της, μέχρι τότε θα αποτελεί περίπου το 21,3% της παραγωγής ΑΠΕ, της χώρας.

Τέλος, θεωρούμε χρήσιμο, για τους αναγνώστες, να γνωρίζουν το τυπικό κόστος επένδυσης, για ένα αιολικό πάρκο. Στον σύνδεσμο, εδώ, θα βρείτε πληροφορίες για το κόστος κατασκευής και διασύνδεσης ενός αιολικού πάρκο ανά MW καθώς και για έξοδα λειτουργίας και συντήρησης που απαιτούνται. Γενικά πάντως, είναι αρκετά ασφαλές (αλλά όχι πάντα ακριβές) να έχουμε υπόψη μας ότι, η δαπάνη κατασκευής ενός έργου 1MW, κινείται περί το € 1,0 εκατομμύριο.

Κατά τα επόμενα χρόνια, η εταιρία θα πρέπει να είναι έτοιμη να δαπανήσει περισσότερα από € 5,0 έως € 6,0 δισεκατομμύρια, για την πραγματοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού της προγράμματος. Από πού θα προέλθουν αυτά τα κεφάλαια; Ας μη ξεχνάμε ότι, οι δανειακές της υποχρεώσεις, στο τέλος του 2021 έφταναν κοντά στο € 1,0 (καθαρός δανεισμός: € 586 εκατομμύρια), ενώ οι χρηματοοικονομικές δαπάνες, έφτασαν στα € 46,2 εκατομμύρια και αποτέλεσαν το 11,40% των πωλήσεων, μία από τις υψηλότερες σχέσεις μεταξύ των εισηγμένων εταιριών. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων που έχει στα σχέδιά της η εταιρία, θα είναι οξύ και δυσεπίλυτο.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ