Ευρύτερα θετική εξέλιξη η άνοδος του ΑΕΠ

10 Ιουνίου 2022, 09:35 | Χ&Α - 241

Ευρύτερα θετική εξέλιξη η άνοδος του ΑΕΠ

Η ανακοίνωση της εξέλιξης του ΑΕΠ κατά το α’ τρίμηνο του 2022, δεν κρίνεται ως θετική επειδή κατέγραψε αύξηση κατά 7,0%, σε δωδεκάμηνη βάση. Γνωρίζαμε ότι, το α΄τρίμηνο του 2021, χαρακτηριζόταν από χαμηλή οικονομική δραστηριότητα -δηλαδή η βάση σύγκρισης σε σχέση με πέρσυ ήταν χαμηλή- λόγω των lockdowns, αλλά και λόγω του ότι, η οικονομία δεν είχε ακόμη εισέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Η ανακοίνωση, κρίνεται ως θετική, επειδή καταγράφει άνοδο της δραστηριότητας, κατά το α’ τρίμηνο, σε ποσοστό 2,3% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021, έναντι αύξησης 0,8% κατά το δ’ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο. Παράλληλα, το ΑΕΠ που σχηματίστηκε κατά το α’ τρίμηνο του 2022 (€ 47.226 εκατομμύρια), είναι το υψηλότερο ΑΕΠ α’ τριμήνου, από το α’ τρίμηνο του 2011 (τότε ήταν € 50.334 εκατομμύρια, σε σταθερές τιμές του 2015).

Τα στοιχεία του α’ τριμήνου απέδειξαν στη σημασία που συνεχίζει να διαδραματίζει η ομαλοποίηση των συνθήκων στην οικονομία και ειδικότερα: α) η άρση των περισσότερων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, β) η περαιτέρω ενεργοποίηση τμήματος της ζήτησης που είχε ανασταλεί κατά την προηγούμενη διετία (που διοχετεύεται πλέον κυρίως για υπηρεσίες), με μερική χρήση και των αποθεμάτων ρευστότητας (μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά €0,3 δισ. το 1ο τρίμηνο),  γ) η θετική επίδραση των νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης (€1,5 δισ. το 1ο τρίμηνο), και δ) η εντυπωσιακή δυναμική της αγοράς εργασίας, η ταχεία βελτίωση της οποίας συνέτεινε στην ανθεκτικότητα της ζήτησης.

Η οικονομία, θα αργήσει ακόμη αρκετά να “πιάσει” τα προ της κρίσης μεγέθη. Όμως, σταδιακά, κλείνει τα “κενά” και κινείται ανοδικά. Η όλη δυσμενής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αναμφίβολα, θα περιορίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαν προβλεφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίοι τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ του 4,0% έως 5,0%. Όμως, με τη βοήθεια μιας θετικής τουριστικής περιόδου -που κατά τα φαινόμενα θα υπάρξει- η εξέλιξη του ΑΕΠ κατά τα επόμενα τρίμηνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία συνολική ετήσια άνοδο, μεταξύ του 3,5% και του 3,8%. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επιτυχία και θα είχε θετικό αντίκτυπο στις αγορές, αλλά και στην προσπάθεια για την επίτευξη αξιολόγησης στην “επενδυτική βαθμίδα”, κατά τους πρώτους μήνες του 2023, εφ’ όσον δεν υπάρξουν επιπλοκές λόγω της προεκλογικής περιόδου, στην οποία ενδεχομένως θα βρίσκεται η χώρα.

Δείτε διάγραμμα για την εξέλιξη του ΑΕΠ, από το 1996 μέχρι σήμερα εδώ και το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ