Ο Μακρόν ζητά ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ

14 Ιουνίου 2022, 10:35 | Εξωτερική Πολιτική

Ο Μακρόν ζητά ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ

Μιλώντας στο διεθνές αμυντικό συνέδριο Eurosatory στο Παρίσι τη Δευτέρα (13 Ιουνίου), ο Μακρόν υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να γίνει «πολύ ισχυρότερη. Διαφορετικά, θα οικοδομήσουμε τις εξαρτήσεις του αύριο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η Γαλλία και η ΕΕ έχουν εισέλθει «σε μια πολεμική οικονομία στην οποία […] θα πρέπει να οργανωθούμε μακροπρόθεσμα». «Τα πάντα έχουν αλλάξει» και «δεν μπορούμε πλέον να ζούμε με τον τρόπο που ζούσαμε ακόμη και πριν από ένα χρόνο».

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ να προβεί σε «επανεκτίμηση» του νομοσχεδίου για τη στρατιωτική χρηματοδότηση του 2019-2025, το οποίο προβλέπει ήδη δαπάνες ύψους 295 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός, που ανέρχεται σε 39,3 δισ. ευρώ το 2021, θα αυξηθεί σε 41 δισ. ευρώ το 2022 και αναμένεται να φθάσει τα 50 δισ. ευρώ το 2025, ώστε να καλύψει το 2% του ΑΕΠ της Γαλλίας, ώστε να είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, διεξάγονται επίσης «πολύ προχωρημένες» συζητήσεις, καθώς το δικαίωμα επίταξης μη στρατιωτικού υλικού για αμυντικούς σκοπούς, ακόμη και όταν η Γαλλία δεν βρίσκεται επισήμως σε πόλεμο, θα πρέπει σύντομα να γίνει νόμος.

Οι ανακοινώσεις του Μακρόν αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής «στρατηγικής αυτονομίας», η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

Πηγή:euractiv.gr