Σουηδικό ινστιτούτο: Τα πυρηνικά οπλοστάσια αναμένεται να αυξηθούν

14 Ιουνίου 2022, 10:36 | Εξωτερική Πολιτική

Σουηδικό ινστιτούτο: Τα πυρηνικά οπλοστάσια αναμένεται να αυξηθούν

Ακόμη και αν σημειώθηκε μικρή μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, ο αριθμός τους είναι πιθανό να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (13 Ιουνίου).

Την ίδια στιγμή, και τα εννέα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα – συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

«Όλα τα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη αυξάνουν ή αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους και τα περισσότερα οξύνουν την πυρηνική ρητορική και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα πυρηνικά όπλα στις στρατιωτικές τους στρατηγικές. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική τάση», δήλωσε ο Wilfred Wan, διευθυντής του προγράμματος του Ινστιτούτου για τα όπλα μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Ινστιτούτου.

Το σημερινό σύνολο των πυρηνικών κεφαλών εκτιμάται σε 12.705, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Ωστόσο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέχουν πάνω από το 90% των πυρηνικών όπλων στον κόσμο, ενώ τα υπόλοιπα επτά πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη είτε αναπτύσσουν νέα οπλικά συστήματα είτε σκοπεύουν να το πράξουν.

Ειδικά η Κίνα επεκτείνει επί του παρόντος το οπλοστάσιό της και, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, έχει κατασκευάσει περισσότερα από 300 νέα τεράστια σιλό.

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πέρυσι την απόφασή του να αυξήσει το ανώτατο όριο του συνολικού αποθέματος πυρηνικών κεφαλών του και η Γαλλία έχει ξεκινήσει πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικού βαλλιστικού πυραυλοφόρου υποβρυχίου τρίτης γενιάς (SSBN).

Ως θετικό σημάδι, το ινστιτούτο ανέφερε επίσης μια δήλωση της 3ης Ιανουαρίου σύμφωνα με την οποία τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες μη διάδοσης, αφοπλισμού και ελέγχου των εξοπλισμών. Ωστόσο, «ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων φαίνεται να είναι σήμερα υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την κορύφωση του ψυχρού πολέμου», δήλωσε ο διευθυντής Dan Smith στην ανακοίνωση του SIPRI.

 

Πηγή:euractiv.gr