Εθνική: 307 εκατ. η αξία του κλάδου καρτών, τι προβλέπει το σχέδιο διάσπασης

14 Ιουνίου 2022, 10:57 | Τράπεζες

Εθνική: 307 εκατ. η αξία του κλάδου καρτών, τι προβλέπει το σχέδιο διάσπασης

Μεταξύ 296,4 εκατ. ευρώ και 320 εκατ. ευρώ αποτιμά η KPMG την αξία του κλάδου καρτών της Εθνικής Τράπεζας, τον οποίο η τράπεζα θα εισφέρει στην εταιρία NBG PAY Μονοπρόσωπη Α.Ε. στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την αμερικανική EVO Payments.

Αυτό προκύπτει από το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης, ενώ για την αποτίμηση του κλάδου αποδοχής πράξεων πληρωμής της Εθνικής η KPMG βασίστηκε σε τρεις μεθόδους αποτίμησης: α) τη μεθοδολογία προεξόφλησης ελεύθερων ταμειακών ροών, β) τη μέθοδο δεικτών συγκρίσιμων εταιρειών και γ) τη μέθοδο δεικτών συγκρίσιμων συναλλαγών. Η KPMG προχώρησε στην αποτίμηση με συντελεστή στάθμισης 70% στην πρώτη μεθοδολογία, 10% στη δεύτερη και 20% στην τρίτη μεθοδολογία εκτιμώντας την αξία από 296,4 εκατ. έως 320 εκατ. ευρώ με κεντρική τιμή τα 307.7 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο είχε αποτιμήσει τον κλάδο καρτών η αμερικανική EVO κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

Όπως είχε ανακοινώσει η Εθνική μετά την υπογραφή οριστικής συμφωνίας με την EVO Payments International LTD για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών, «η συνεργασία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία από τις συνέργειες που θα προκύψουν μέσω του συνδυασμού της ευρείας πελατειακής βάσης της ΕΤΕ και της τεχνολογικής εξειδίκευσης της EVO στις υπηρεσίες πληρωμών».

Η συμφωνία προβλέπει η αμερικανική εταιρεία να αποκτήσει το 51% της νέας εταιρίας, της NBG PAY Μονοπρόσωπη Α.Ε., έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας την δραστηριότητα στα 310 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον η δύο πλευρές υπέγραψαν μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία, βάσει της οποίας η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τις λύσεις αποδοχής καρτών που θα προσφέρει η νέα εταιρία, ο έλεγχος την οποία θα βρίσκεται στην EVO.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην απόσχιση του κλάδου καρτών και εισφορά του υφιστάμενη ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «NBG PAY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Διασπώμενης, που περιλαμβάνονται στον Κλάδο περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής:

το σύνολο των δραστηριοτήτων του Κλάδου και ενδεικτικά (α) την αξιολόγηση νέων και υφιστάμενων εμπόρων, (β) την αποδοχή καρτών μέσω διαδικτύου για ηλεκτρονικά καταστήματα ή/και μέσω τηλεφώνου (e-commerce/ paycenter), (γ) τη διαχείριση συναλλαγών καρτών (εκκαθάριση & διακανονισμός σε λογαριασμούς εμπορικών επιχειρήσεων, λογιστική συναλλαγών), (δ) υπηρεσίες όπως ενδεικτικά η παράδοση/ συντήρηση τερματικών συσκευών, η παραμετροποίηση ηλεκτρονικών εμπόρων και η διαχείριση/εξυπηρέτηση αλλαγών & αιτημάτων (ε) την υπηρεσία δυναμικής μετατροπής συναλλάγματος (DCC), τη διαχείριση δόσεων πιστωτικών καρτών, τη δρομολόγηση συναλλαγών καρτών σε τρίτους αποδέκτες, τις συναλλαγές με κάρτες που συμμετέχουν σε προγράμματα πιστότητας, (στ) τις υπηρεσίες καταπολέμησης απάτης και διαχείρισης διαφορών, και (ζ) λοιπές παρεμφερείς υπηρεσίες,

  • το σύνολο των δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και απαιτήσεων της Διασπώμενης που σχετίζονται με ή απορρέουν από εμπορικές συμβάσεις με νομικά ή φυσικά πρόσωπα δυνάμει των οποίων παρέχονται υπηρεσίες αποδοχής πράξεων πληρωμής στα πρόσωπα αυτά,
  • το σύνολο των δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και απαιτήσεων της Διασπώμενης που σχετίζονται με ή απορρέουν από εμπορικές συμβάσεις με νομικά και φυσικά πρόσωπα δυνάμει των οποίων έχουν προμηθευτεί από την Διασπώμενη τερματικές συσκευές EFT/POS για την αποδοχή καρτών,
  • το σύνολο των τερματικών συσκευών EFT/POS αποδοχής καρτών μαζί με το απαραίτητο λογισμικό,
  • το σύνολο των εννόμων σχέσεων με τρίτα μέρη με την ιδιότητά τους ως προμηθευτές ή παροχή υπηρεσιών για τους σκοπούς του Κλάδου,
  • τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού που περιέχονται στον Ισολογισμό Μετασχηματισμού ως περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις του Κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του ποσού του κεφαλαίου κίνησης που οφείλεται ως υποχρέωση όπως περιλαμβάνεται σε αυτόν.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους του κλάδου, το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης προβλέπει ότι «με την ολοκλήρωση της Διάσπασης, καθένας από τους εργαζομένους που θα απασχολείται στον Κλάδο θα μεταφερθεί στην Επωφελούμενη, η οποία υπεισέρχεται αυτοδικαίως στη θέση της Διασπώμενης ως εργοδότη«».

Υπενθυμίζεται ότι η EVO Payments, εισηγμένη στο δείκτη NASDAQ στη Νέα Υόρκη (NASDAQ: EVOP), ιδρύθηκε το 1989 και σήμερα δραστηριοποιείται σε 50 χώρες. Μέσω των συστημάτων της πραγματοποιούνται συναλλαγές σε περισσότερα από 130 νομίσματα στον κόσμο με το ύψος των συναλλαγών ετησίως να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Απασχολεί 2.200 εργαζομένους σε 13 χώρες και διατηρεί γραφεία από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ. Συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, όπως Deutsche Bank, Raiffeisen Bank, Popular, Bank of Ireland, BNP Paribas κ.α.

 

Πηγή:businessdaily.gr